ABD'nin füze saldırısına dünyadan tepkiler

ABD'nin Suriye rejimini hedef alan hava saldırısına Rusya ve İran'dan sert tepki geldi. İngiltere ve Suudi Arabistan ABD'ye tam destek açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, Suriye'deki Beşşar Esad rejimine ait hava üssünü, TSİ 03.45'te Tomahawk füzeleri ile vurdu. vurdu! ABD'nin bu hamlesine Rusya ve İran'dan sert tepki geldi. İngiltere ve Suudi Arabistan ABD'ye tam destek açıklaması yaptı. Fransa Dışişleri Bakanlığı bombardımandan önce ABD tarafından haberdar edildiklerini duyurdu.

Kremlin'den açıklama

Kremlin'den yapılan açıklamada "Putin'e göre saldırı egemen bir devlete düzenlendi" ifadesine yer verildi. Aynı açıklamada saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğu ve ABD - Rusya ilişkilerine ciddi zarar verdiğinin altı çizildi.

İran: Şiddetle kınıyoruz

İran, ABD'nin Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'ne düzenlediği füze saldırısının "uluslararası hukuka aykırı tehlikeli bir hareket" olduğunu ifade ederek füze saldırısını şiddetle kınadığını belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamada her türlü tek taraflı askeri eylemi şiddetle kınıyoruz ifadesine yer veridi.

Çin: Durum daha da kötüleşmemeli

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugünkü olağan basın toplantısında durumun daha kötüleşmesini engellemenin öncellik taşıması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya: Bu gelişmelerden Esad sorumludur

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bugün telefonda Suriye'ya ABD'nin yaptığı saldırıyı ele aldı ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın "işlediği suçlar" nedeniyle hesap vermesi için çabalamayı sürdüreceklerini belirtti. ABD, Suriye devletinin bu hafta İdlib'de kimyasal silahla yaptığı saldırı için üs olarak kullanıldığını belirtttiği hava üssünü Akdeniz'deki gemilerinden fırlattığı füzelerle bu sabah vurdu. Alman hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, "Bu gelişmeden Cumhurbaşkanı Esad sorumludur" denildi ve iki liderin bu sabah telefonda konuştuğu belirtildi. Esad'ın tekerrür eden kimyasal silah kullanımı ve Suriye halkına karşı işlenen suçlardan dolayı yaptırım uygulanması
gerektiği belirtilen açıklamada, "Almanya ve Fransa... uluslararası topluma Suriye'de siyasi geçiş için birlikte çalışma çağrısında bulunmaktadır" denildi.

İngiltere: ABD'ye tam destek veriyoruz

İngiltere Başbakanı Theresa May'ın sözcüsü, Suriye'deki Amerikan operasyonuna tam destek verdiklerini ve bombardımanın 'kimyevi silah saldırısı barbarlığına' verilmiş uygun bir karşılık olduğunu söyledi.

Fransa: Önceden bilgilendirildik

Fransa Dışişleri Bakanlığı bombardımandan önce ABD tarafından haberdar edildiklerini duyurdu. Fransa Dışişleri Bakanı, Suriye'nin geleceğinde Esad'ın yerinin olmadığını söyledi.

İsrail: ABD'nin yanındayız

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir." Dedi.

Hollanda: Bundan kaçış olmayacağını bilmeli

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders yaptığı yazılı açıklamada, "ABD’nin eylemini anlayışla karşılıyorum. Bu, Suriye rejimine karşı açık ve net bir uyarıdır. Kimyasal silah kullanıp bundan kaçış olmayacağını Esed'in kendisi de bilmeli." ifadesini kullandı.

Japonya'dan destek mesajı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasıyla ilgili olarak ABD'nin stratejisini anladıklarını ve desteklediklerini söyledi. Abe, ABD'nin operasyonunun Suriye'deki durumun daha da kötüye gitmesini engellemeye yönelik olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan ABD'ye tam destek açıklaması yaptı.

ABD saldırısına hükümetten ilk tepkiler geldiABD saldırısına hükümetten ilk tepkiler geldi