AB'den buzdolabı karteline 161 milyon euro ceza

AB, buzdolabı kompresörü fiyatlarını ortaklaşa belirlemek için toplantılar yapan ve ticari sırlarını birbirleriyle paylaşan 5 şirkete ceza verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - AB Komisyonu kartel oluşturdukları gerekçesiyle buzdolabı ve derin dondurucularda kullanılan kompresörlerin üreticilerine 161 milyon euro para cezası uyguladı.
5 şirketin oluşturduğu kartelin 2004-2007 yılları arasında buzdolabı kompresörü fiyatlarını ortaklaşa belirlemek için toplantılar yaptıkları ve ticari sırlarını birbirleriyle paylaştıkları belirtildi.
Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Joaquin Almunia, her türlü kartel oluşumunu tespit edip dağıtmaya ve cezalandırmaya devam edecekleri mesajını vererek, ekonomik kriz döneminde verimlilik ve büyümeye zarar veren kartellerle mücadelenin daha da önem kazandığını vurguladı.
Kartele dahil olan şirketlerden Danimarkalı Danfoss'a 90 milyon euro, Amerikan Whirlpool'a 54,5 milyon euro, İtalyan ACC'ye (Appliances Components Companies) 9 milyon euro ve Japon Panasonic'e 7,7 milyon euro para cezası veren AB Komisyonu, dahil olduğu karteli ihbar eden Amerikalı Tecumseh'in cezasını tamamen sildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir