AB: Yargı, devleti korumaktan vazgeçmeli

Avrupa Konseyi'nin Türkiye'ye ilişkin raporunda, yargı sisteminin devleti korumaya öncelik veren tutumundan vazgeçerek, insan haklarını daha iyi koruması istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
STRASBOURG - Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Thomas Hammarberg tarafından kaleme alınan bir raporda, "Türkiye'de yargı sisteminin insan haklarını daha iyi koruması" istendi.
Raporda, yargı sistemi yönetiminde uzun süredir devam eden sistemli eksikliklerin, insan haklarını olumsuz etkilediği" görüşü dile getirildi.
"Türkiye'de önemli reformların yapılmasına rağmen, önemli konulara ilişkin bazı yasa ve uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına uygun olmadığı" eleştirisi yapılan raporda, "özellikle yargıç ve savcıların insan haklarına korumak yerine, devleti korumaya öncelik veren yerleşik davranışları, Türkiye'de gelişmeleri engelleyen bir faktör" olarak gösterildi.
"Uzun dava ve tutukluluk sürelerinin ciddi endişe kaynağı olduğu" uyarısı yapılan raporda, "Türk yetkililer, davaları hızlandırmak için çalışmalarını yoğunlaştırmalı, gözaltına alma dışında diğer seçenekleri daha sık kullanmalı, 10 yıla kadar giden tutukluluk sürelerinin azaltılması için gerekli düzenlemeler yapılmaları" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, Türk yetkililerin, savcıların ve adli polisin rolüyle hazırlanan iddianamelerin kalitesinin artırılmasını gözden geçirmeleri tavsiye edildi.
Raporda, özellikle işkence ve kötü muameleyle ilgili ciddi insan hakları ihlalleriyle ilgili mücadele yapılan çalışmaların memnunlukla karşıladığı ifade edildi.
"Türkiye'de terör ve suç örgütleriyle ilgili yasalardaki tanımlamaların, mahkemelere geniş bir yorum alanı bıraktığı ve bunun endişe vericiği olduğu" da ifade edilen raporda, terörle mücadele sırasında insan hakları ihlallerinin yapılmamasına dikkat edilmesi tavsiye edildi.
Raporun sonunda, adil yargılama hakkının garanti altına alınmasına verilen öneme dikkat çekildi ve şüphelilerin kendilerine yöneltilen suçlamalara ilişkin delillere ulaşamaması eleştirilirken, savunma hakkına daha fazla dikkat edilmesi çağrısı yapıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir