AB, Suriye'ye yaptırımlara hazırlanıyor

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fages, Suriyeli yetkililer ve şirketlere ayrı ayrı yaptırımlar uygulanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christine Fages, Suriye'de hükümetin hafta sonu düzenlendiği bir baskında en az 70 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra AB'nin Şam yönetimine yeni yaptırımlara hazırlandığını bildirdi.

Fages, basın toplantısında, AB'nin kısa süre içinde çeşitli yaptırımları kabul edeceğini, Suriyeli yetkililer ile şirketlere yönelik  ayrı yaptırımlar uygulanacağını kaydetti.

Bakanlık sözcüsü, Suriye'deki siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerini kastederek, "Eylemlerinden sorumlu tutulacaklarını şimdi her zamankinden iyi bilmeliler" dedi.

İnsan hakları örgütleri, Suriye'nin orta kesimlerindeki Hama kentine dün tanklar desteğinde düzenlenen saldırılarda 80 sivilin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Uluslararası ajanslar da Suriye askerlerinin bugün de Hama kentine tanklar desteğinde operasyonlarını sürdürdüğü yolunda haberler vermişti.

Şiddete son ver çağrısı

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'dan kendi halkına karşı uyguladığı şiddete son vermesini istedi.

Alman hükümeti sözcü yardımcısı Christoph Steegmans, başkent Berlin'de hükümet ve bakanlık sözcülerinin katıldığı olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Merkel'in Suriye'deki olayları şiddetle kınadığını belirterek, Merkel'in Esad'dan halkına karşı uyguladığı şiddeti bir an önce durdurmasını istediğini ifade etti.

Suriye halkının düşünce özgürlüğü ile protesto haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Steegmans, sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için ciddi bir diyaloğun başlatılması gerektiğini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de AB'nin bazı yaptırım kararları aldığını ve bunların kısa zamanda yürürlüğe konulacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, Türkiye'de Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının emekliliklerini istemesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye gibi iyi partner olan ülkelerin iç siyaset gelişmeleri konusunda Alman hükümetinin açıklama yapmasına gerek olmadığını, ancak kendi açısından durumun bir kriz olmadığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir