AB krizi inanılmaz kötü yönetti

Maliye Bakanı Şimşek, AB'deki borç krizini, Türkiye'ye etkilerini ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TL'nin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi, iç talebi yavaşlatma yönündeki adımların ithalatı azaltması, petrol ve doğalgaz fiyatlarında geçen yıl olduğu gibi bir yükselme beklentisinin bulunmaması nedeniyle önümüzdeki cari açıkta bir daralma beklediklerini bildirdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programında, Avrupa'daki ekonomik kriz ve bu krizin Türkiye'ye yansıması ve diğer ekonomi konularında değerlendirmelerde bulundu.
"AB bu krizi inanılmaz kötü yönetti, bunu ben söylemiyorum, bunu bütün gözlemciler söylüyor" diyen Şimşek, 18 ay önce yangın küçükken ve kontrol altına alınabilecekken, şimdi yangının çok büyüdüğünü ve büyük ülkelere de sirayet ettiğini kaydetti. Şimdi bunun kontrol altına alınması için daha büyük bir kaynak ve çok daha radikal yapısal düzenlemeler gerektiğini dile getiren Maliye Bakanı, 9 Aralık 2011 tarihinde yapılacak olan zirvenin etkisiyle piyasalarda bir iyimserliğin söz konusu olduğunu da söyledi.
Sorun ilk çıktığında devletlerin bankaları kurtardığını vurgulayan Şimşek, şimdi devletleri güçlü devletlerin, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin kurtarmasının beklendiğini kaydetti. Şimşek, şöyle devam etti:
Artık kırılma noktasındayız
"Piyasaların beklentisi şu; bu zirveden Fransa ve Almanya'nın önderliğinde çok ciddi, yeni bir takım kurallar, bu kurallarla birlikte, kurallara uymayanlara müeyyideler, bunun soncunda Avrupa Merkez Bankası, Kurtarma Fonu ve ve bir de IMF'den yeni kaynaklar... Yani hem mevcut Kurtarma Fonu artırılsın hem Avrupa Merkez Bankasının kaynakları kullanılsın hem de IMF'dan daha fazla kaynak kullandırılarak bu yangın kontrol altına alınsın. Beklenti bu, bu nedenle bir iyimser hava var. AB liderleri 18 aydır hep bir araya gelirler beklenti yaratırlar, ondan sonra hayal kırıklığına uğratırlar. Son dakikada yapılması gerekeni yaptılar, fakat son dakika yapıldığı için çok geç, çok az yetersiz algısı oluştu. Fakat bu defa öyle sanıyorum ki artık kırılma noktasındayız, bunun da farkındalar. Hal böyle iken eğer 9 Aralıkta şapkadan bir şey çıkartmazlar da, Euro Bölgesi ciddi bir şekilde dağılma riskiyle karşı karşıya kalır. Euro Bölgesinin dağılması da aslında ciddi anlamda AB'nin çöküşe gitmesi demektir."
Bakan Şimşek, 9 Aralık veya sonrasında köklü bir çözüm üretilemezse Avrupa'nın güneyinde birçok ülkenin borçlarını sürdüremeyeceğini ve bunun soncunda bu ülkelere borç veren banka ve ülkelerin de batma riskinin ortaya çıkabileceğini vurguladı.
Kriz derinleşirse Türkiye de etkilenir
Türkiye'nin ekonomik temellerinin çok sağlam ve siyaseten iyi bir noktada olduğuna dikkat çeken Şimşek, fakat AB'deki krizin derinleşmesi halinde Türkiye'nin de etkileneceğini söyledi.
Cari açıkta bir daralma bekliyoruz
Önümüzdeki dönem 3 faktörden dolayı cari açığın azalmasını beklediklerini belirten Maliye Bakanı, bunun birincinin "kur" yani TL'nin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi, ikincisinin iç talebi yavaşlatma yönünde atılan adımlar ve üçüncünün de petrol ve doğalgaz fiyatlarında yüksek artışların beklenmemesi olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Bütün bunları bir araya getirdiğimiz zaman Türkiye'nin cari açığında bir daralma bekliyoruz" dedi.
Arap baharı
Türkiye'nin bir diğer sıkıntısının Arap baharı olduğunu kaydeden Şimşek, Arap baharının yaşandığı ülkelerde müteahhitlik projelerinin askıya alındığını, dış ticaretin de azaldığını söyledi.
Atanamayan öğretmenler
Şimşek, 2012 yılında da atamalara devam edeceklerini söyledi. Devletin ana sınıfı gibi belli alanlarda öğretmen ihtiyacı bulunduğunu, burada da arz yetersizliği olduğunu söyleyen Şimşek, bazı alanda da arz fazlası bulunduğunu söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir