”81 ilin tamamına doğalgazı ulaştıracağız”

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şenel, Hakkari ve Artvin gibi coğrafi açıdan sıkıntılı bölgeler dahil olmak üzere 81 ile doğalgazı ulaştıracaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, 2-3 yıl içerisinde Hakkari ve Artvin gibi coğrafi açıdan sıkıntılı bölgeler dahil olmak üzere 81 ilin tamamına doğalgazı ulaştıracaklarını belirtti.

Şenel, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ile Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Enerji Güvenliğinde Türkiye'nin rolü" konulu konferansa katıldı.

Enerjinin kalkınmanın ana unsuru olduğunu ifade eden Şenel, enerji konusunun dünyanın en önemli sorunu olarak ortaya çıktığını söyledi.

Şenel, dünyada bağımsız düşünce kuruluşları, üniversiteler, kamu kuruluşları ve siyasi karar alıcılar tarafından güvenli sürdürülebilir, çevreci ve riski en az indirilmiş enerji politikaları üretmek için çalışmalar yapıldığını anlatarak, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan projeksiyonlarda, mevcut enerji arzının devam etmesi durumunda dünyanın birincil enerji talebinin 2007 -2030 yılları arasındaki dönemde yüzde 40 oranında artmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Küresel talep artışının yüzde 93'lük bölümünün OECD üyesi olmayan gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağını bildiren Şenel, "Çin ve Hindistan enerji tüketimindeki paylarını belirgin şekilde artıracaktır. Yine Rusya ve Brezilya'nın da enerji ihtiyaçları ve büyüme hızı Çin ve Hindistan'a yakın düzeyde seyrediyor. Bunlara Türkiye'yi de katabilirsiniz" dedi.

Söz konusu talep artışının zamanında ve güvenli bir şekilde karşılanabilmesi için 2030 yılına kadar küresel çapta enerji sektörü arz alt yapısına 26 trilyon dolar yatırım yapılacağının öngörülmekte olduğunu dile getiren Şenel, küresel ekonomik krizin enerji pazarlarına ciddi etkisi olduğunu, bir taraftan enerji talep artışında daralama yaşanırken, bir taraftan da finansal zorluklar nedeniyle yeni projelerde gecikmeler yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de hızlı talep artışı

Yaşanan ekonomik gelişme ve artan refah seviyesine bağlı olarak Türkiye'de enerji sektörünün her alanında hızlı bir talep artışı yaşandığının gözlemlendiğine dikkat çeken Şenel, şunları kaydetti:

"1990-2008 döneminde ülkemizin birincil enerji talebi artış hızı aynı dönemde dünya ortalamasının 3 katı olarak, yani yaklaşık yüzde 4,3 düzeyinde gerçekleşmiştir. Türkiye OECD ülkeleri arasında geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülkedir.

Aynı şekilde ülkemiz dünyada 2000 yılından bu yana elektrik ve doğalgazda Çin'den sonra en fazla talep artışına sahip ikinci büyük ekonomi olmuştur. Ülkemizin enerji geçmişinde ilk kez genel enerji tüketiminde 2007 yılında en yüksek payı alan doğalgaz, bu konumunu 2008 ve 2009 yılında da sürdürmüştür. 2008 yılı genel enerji tüketiminde doğalgazın payı yüzde 31,8 olmuştur.

2-3 yıl içerisinde Hakkari ve Artvin gibi coğrafi açıdan sıkıntılı bölgeler dahil olmak üzere 81 ilin tamamına doğalgazı ulaştıracağız. Önümüzdeki yıllar için talep tahmin çalışmaları devam etmektedir. Petrol ve doğalgazda yüzde 95-98 oranında dışarı bağımlıyız. Bütün enerji kaynaklarında yüzde 73 oranında dışarı bağımlıyız. Buradaki amaç dışa bağımlılığımızı yüzde 50'nin altına indirmektir. Bunun için bakanlığımız gerekli çalışmayı yapmaktadır."

Türkiye'ye yıllık gelen doğalgaz miktarının yaklaşık 38 milyar metreküp olduğunu anlatan Şenel, evsel tüketiciler, serbest tüketici denilen sanayici ve ticarethane sahipleri ile elektrik üretiminde doğalgazın kullanıldığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir