80 bini aşan mülteci sayısı alarm veriyor
Davutoğlu'dan uluslararası topluma "mülteci yükünü paylaşalım" çağrısı geldi.
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mülteci sayısındaki artışın getirdiği büyük yükün, uluslararası toplum tarafından paylaşılması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ankara Palas'ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, bir gazetecinin Suriye sınırındaki şehirlerde kendi imkanları ile kalan Suriyelilerin başka illere gönderileceği yönündeki haberleri hatırlatarak, bunun doğru olup olmadığını ve detaylarını sorması üzerine, Suriye'den gelen mültecilerin Türkiye'de insani bir çerçevede misafir edildiğinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.
Suriye'de yaşanan insanlık dramının son aylarda gittikçe arttığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteci sayısının 80 bini aştığını söyledi.
Türkiye'nin bir taraftan tarihi bir kardeşlik içinde bağlı olduğu Suriyelilere karşı hangi etnik ve dini kökenden olursa olsun, insanlık, kardeşlik ve dostluk görevini yerine getirmek istediğini belirtti.
Davutoğlu, "Ama diğer taraftan da tabii bu mülteci sayısındaki artışın getirdiği büyük bir yük var. Bu çerçevede de bu yükün uluslararası toplum tarafından paylaşılması lazım. Bir şekilde bundan sonra, inşallah olmaz ama daha da büyük dalgalar halinde mülteci akınları olması durumunda alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi lazım" dedi.
Bu çerçevede BM Güvenlik KOnseyi'nin perşembe günü sadece bu gündemle bakanlar düzeyinde mülteciler sorununu ele alacağını söyleyen Davutoğlu, "Dolayısıyla sayı arttıkça, artma trendi devam ettikçe, bir taraftan uluslararası tedbirler alıyoruz. BM mekanizmalarını harekete geçirmeye davet ediyoruz. Dün de bu çerçevede İngiliz Dışişleri Bakanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Orada da ikili görüşmelerde bunu gündeme getireceğiz. Artık bu yükün sadece Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak gibi komşu ülkeler tarafından değil, bütün uluslararası toplum tarafından üstlenilmesi gerektiğini vurgulayacağız ve bu konudaki mekanizmaları harekete geçireceğiz" dedi.