5 işletme birleşin, 750 bin lira kredi verelim
KOSGEB Başkanı "Eğer minimum 5 işletme bize bir proje sunarsa, biz 750 bin liraya kadar kredi verebiliyoruz" dedi.
İSTANBUL - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, Türkiye ekonomisinin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lere birleşme çağrısında bulundu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) düzenlediği "KOBİ Destekleri ve Finansal Çözümler" konulu konferansta konuşan Kaplan, KOBİ'lerin de yüzde 95'inin mikro ölçekli işletmelerden oluştuğuna dikkati çekerek, "Artık, 'Başka yerde şubemiz yoktur' zihniyetinde küçük düşünen bir işletme mantığını terk etmeliyiz. İşbirliği ve güç birliği ile rekabetçi ekonomide bir adım öne geçmeliyiz" dedi.
Kaplan, moderatörlüğünü ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sami Bektaş'ın yaptığı, ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ve çok sayıda ASKON üyesinin katıldığı konferansta, KOSGEB'in çalışmaları hakkında bilgi verdi. 1990 yılında kurulan ve 2003 yılına kadar ismini bile duyuramamış KOSGEB'i 2008 yılından itibaren çok değişik bir çehreye büründürdüklerini anlatan Kaplan, samimiyetle hizmet etme noktasında kılcal damarları açmak için çabaladıklarını söyledi.
2008 krizinden sonra artık zamana, zemine göre, konjonktürel ve bölgesel zemine göre destek programları geliştirdiklerini ifade eden Kaplan, "Ekonomi kabuk değiştiriyor. Bilgiye dayalı, inovasyonu önceleyen bir metod geliyor. Eskiden üretmek çok önemliydi. Bina, arsa ve makine parkuru çok önemliydi. Ama bugün ürettiğiniz malı satamıyorsanız, ürettiğinizin hiçbir değeri yok. Biz de ekonomideki bu değişimin rol modellerini dikkate alarak bir yol haritası çıkardık. Ve bunun kısa bir vade içinde meyvelerini gördük. KOSGEB'in biz göreve geldiğimizde bir istikamet sorunu vardı. Biz artık kendini değiştirmek isteyen KOBİ'lere, koşmak isteyen KOBİ'lere omuz veren bir yapıyı kurgulamış durumdayız" diye konuştu. Değişim yönünde dört eksenli bir yol haritası çıkardıklarını kaydeden Kaplan, bunları; "proje esaslı destekleme modeli, inovasyon eksenli destekleme modeli, işbirliğini, güç birliğini destekleme modeli ve girişimciliği destekleme modeli" olarak sıraladı.
"Minimum 5 işletme proje sunarsa, 750 bin liraya kadar kredi"
Türkiye ekonomisini oluşturan işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu, bunun yüzde 95'inin de mikro ölçekli şirketler olduğunu vurgulayan Kaplan, "Bu yapıyla dünyayla rekabet edebilmemiz çok zor. Rekabet edebilmek için öncelikle küçük işletmelerin bir araya gelerek birleşmeleri, yeni projeleri ortaya koymaları gerekir. Eğer minimum 5 işletme bize bir proje sunarsa, biz 750 bin liraya kadar kredi verebiliyoruz. Üretim ve pazarlama alanındaki bu projeleri kredilendirebiliyoruz. Artık küçük işletmelerin, 'Başka yerde şubemiz yoktur' mantığını terk etmesi, küçük düşünmemesi, işbirliği ve güç birliği yaparak büyüme stratejilerini geliştirmesi gerekiyor. Bireysellik batıda daha ön plana çıkıyor. Biz birçok bölgede çok özel birleşme projelerine imza atan kredileri gerçekleştirdik. Yeter ki ortak akılla gelin ve bize proje sunun" açıklamasını yaptı.
Girişimcilik eğitimi alanların sayısının da 80 bini bulduğunu, bunlardan 4 bin girişimcinin, KOSGEB destekleriyle işlerini kurduğunu ifade eden KAPLAN, "Bu girişimcilere 27 bini geri ödemesiz, 100 bin liralık destek verdik. Bu arada girişimciliğin bir ruh olarak oluşması için devlet, kanunlar ve politika yönünde çabaların öncüsü olduk. Bir konsey kurduk, alt komisyonlar oluşturduk. Fark oluşturun, yeni olun, yenilikçi olun. Artık ben kendimi kurtarayım, bir yere kapağı atayım da hayatım kurtulsun zihniyetini değiştirmemiz gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.