4 bölgede 3 T'li markalaşma
TRAKYA'DAN / M. Nedim ÇAĞLAR
"Ya marka olacaksınız, ya da bir markanın bayisi olacaksınız; yoksa ayakta kalmanız mümkün değil" diyor Keşan Ticaet ve Sanayi Odası Başkanı, yönetim kurulu toplantısını yaptıkları Enez'de. Trakya Bölgesi'de dört yol kavşağında bulunan Keşan, şemsiyesi altında, kardeş ilçeler kabul ettikleri Enez'i, İpsala'yı ve Saros'u biraraya getiriyor; bölgesel kalkınma için, krize çare üretmek için bir ilke imza atarak, kasabalarında, köylerinde düzenli olarak toplantılar yapıyorlar. Bölgenin sorunlarını yerinde dinleyerek, çözüm için tartışıyorlar. Trakya Bölgesi'nde birlik ve dayanışma içindeki bu 4 bölge, kimse şaşırmasın, gelecekte adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Adından sözettirecek çünkü, markalaşmaya inanıyorlar; markalarla büyümek istiyorlar.
Sadece fikir değil; markalaşmaya verdikleri önemi somut adımlar atarak gösteriyorlar. Yöresel ürünlerini tescil ettirerek başlıyorlar: "Keşan Satır Et" gibi marka yaratıyorlar, "Siğilli Bamyası", "İpsala Pirinci", "Çamlıca Bodur Elma" gibi markaları geliştiriyorlar. Saros Körfezi'ni marka yapmak ise en çaba harcadıkları konu. 2005 yılında turizm bölgesi olarak kabul edilen Saros Körfesi, turizm alt yapılarının yeterli düzeyde yapılmamasının sıkıntısını çekiyor. Diğer turizm bölgesi Enez, alt yapı sorunları, konaklama, ulaşım gibi sorunları aşarak turizm bölgesi olmak istiyor. Bölge Trakya'da, turizmin başkenti olarak markalaşma yolunda ısrarlı.
Tarımda, Türkiye'nin pirinç ihtiyacının üçte birinin karşılandığı İpsala, Osmancık ve Baldo türü pirinçlerde yüksek kaliteli ürün üretiyor. Kapasite arttırımı için barajın bitmesini bekliyorlar. Yine meyve fidanı yetiştiriciliği alanında KSTO köylülülere eğitimler veriyor. Ürünlerin tanıtılmasında, tescillenmesinde, ihraç edilmesinde önayak oluyor. Bu kadar çabaya karşın, tek istekleri Hamzadere Barajı'nın bitirilmesi, 2010 yılında sulanabilir tarım arazilerinde verimi arttırmak; böylece tarımda Trakya'nın ve Türkiye'nin marka yıldızı olmak.
Ticaret, Keşan ekonomisinin üç sac ayağından birisi. Keşan'daki Trakya'nın tek, Türkiye'nin de en önemli açık pazarı bölgedeki ticaretin önemine işaret ediyor. Ataları pazarcılıktan gelerek kurdukları ticarethanelerden başlayarak ender başarı hikayelerine sahipler. Bunun için bilinçli bir şekilde yatırımda yapıyorlar. Keşan'ın en yakın uzağında inşa ettikleri Efes Ticaret Merkezi, toptan ticaretin merkezi olmak istiyor. Toptan ve perakende ticarette Trakya'nın lojistik üssü olmaya adaylar.
Keşan ve kardeş ilçelerin Trakya'mızda, yeni bir kent doğurması işten bile değil. Dinamikler, çalışkanlar, vizyonları var, eğitime önem veriyorlar. Ve çok daha önemlisi dayanışmaya inanıyorlar. "Az olsun benim olsun" devrinin kapandığını, "Çok olsun bizim olsun" devirinde olduklarını savuyorlar. Duayeniyle, genciyle, kadınıyla el ele bölgelerinin ekonomilerini büyütmek için koşuyolar. 4 bölgede, 'tarımda', 'turizm'de, 'ticaret'te markalaşmak için, marka bir kent olmak için güneşi batırmıyorlar.