31 sanığın davası düşmedi

Haklarında tutuklama kararı bulunan Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Nejdet Buldan ve Yaşar Kaya'nın da aralarında bulunduğu 31 sanıklı davanın düşürülmesi talebi reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sözde "Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan 31 sanıklı davanın düşürülmesi talebi kabul edilmedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar Şerafettin Kaya, Nejdet Buldan ve Mahmut Kılınç'ın avukatı Ruşen Arslan, sanıklar Yaşar Kaya ve Yusuf Serhat Bucak'ın avukatı Levent Kanat katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, sanıklarla ilgili CMK'nın 248. maddesi gereğince mal ve birtakım haklarına ilişkin zorlama amaçlı el koyma kararı alınarak, bu kapsamda kolluk, Bankalar Birliği, tapu ve ilgili yerlere müzekkereler yazılmasını talep etti.

Avukat Ruşen Arslan, savcılığın talebine, Anayasa'ya aykırılık yönünde itirazda bulunduklarını ancak mahkemenin bunu gerekçesiz reddettiğini, bunun üzerine mahkemenin bir gerekçe göstermesini talep ettiklerini belirtti.

Müvekkilleri hakkında "Yurt dışında sözde Kürdistan parlamentosunu kurduklarından" bahisle dava açıldığını kaydeden Arslan, "sözde" tabirinin eski hukukta "muhal" olarak tanımlandığını, bunun ihtimali bir durumu öngördüğünü ve hukuk mevzuatında "işlenemez suç" kavramı olarak değerlendirildiğini söyledi. Arslan, "Dolayısıyla müvekkillerimin muhal durum çerçevesinde kurdukları iddia edilen parlamentodan dolayı açılan kamu davasında işlenemez bir suç mevcuttur. Bu suçtan dolayı açılan kamu davasının düşmesi gerekir" dedi.

Avukat Levent Kanat ise müvekkilleri hakkında güvence belgesi verilmesi suretiyle tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Mahkeme, sanık avukatlarının "mahkemenin gerekçe göstermesi ve kamu davasının düşürülmesi" taleplerinin reddine karar verdi.

Sanıklar hakkındaki yokluklarında tutukluluk kararının kaldırılması ve CMK'nın 246. maddesi gereğince tutuklanmayacakları yönünde güvence belgesi verilmesine ilişkin taleplerin reddine karar veren mahkeme, sanıkların yoklukta tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

Çoğu halen yurt dışında olan ve haklarında tutuklama kararı bulunan sanıkların menkul, gayrimenkul mal varlıkları ile akar ve irad kayıtlarının belirlenmesi amacıyla CMK'nın 250. maddesi ile yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir