2’nci Siber Güvenlik Zirvesi Ankara’da yapıldı
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, “Siber güvenlikte yerli ve milli çözümler geliştirilmeli” dedi.
ANKARA(DÜNYA)-Türkiye Bilişim Derneği(TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, siler güvenliğin Türkiye için önemine işaret ederek, bu alanda yerli ve milli çözümler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
TBD tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi Ankara’da yapıldı. Siber güvenlikte ulusal yol haritasının belirlenmesinin amaçlandığı zirvede konuşan Başkan Rahmi Aktepe, başta savunma sistemleri olmak üzere siber güvenlikte çözüm geliştirilmesi ve üretilmesinin hayati önem taşıdığını bildirdi.
Bu alanda y erli ve milli çözümlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Aktepe, “Kullanıcı değil, üretici ve yön verici olmalıyız. Bu konu, ülkemizin bekası ve dışa bağımlılığın asgari seviyeye indirilmesi açısından yaşamsal öneme sahip” ifadelerini kullandı.
Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi için yasal çerçevenin bir an önce oluşturulması gerektiğinin altını çizen Rahmi Aktepe, “Sürdürülebilir siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi, ulusal seviyede siber güvenlik kapasitesinin arttırılmasına ve toplumun tüm katmanlarında farkındalık yaratılmasına olanak sağlayacak” dedi.
Bu ekosistem içinde tüm paydaşların aktif olarak yer alması gerektiğini bildiren Aktepe, “Karar verici ofis ve kurullar, tedarikçiler, teknoloji, ürün ve hizmet geliştiriciler, standardizasyon ve sertifikasyon kuruluşları, akreditasyon ve eğitim kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları… Biz TBD olarak, gerek kurumsal gerekse bireysel düzeyde siber güvenlik farkındalığının artırılması gerektiğine inanıyoruz. Çalışmalar ve düzenlemeler sayesinde siber tehditlerle mücadele daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülecektir” diye konuştu.
Zirvede, siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik süreçler, yerli teknolojinin geliştirilmesi ve kritik altyapılarda yerli teknolojinin kullanımı gibi konularda ortak akıl oluşturulması amaçlandı.
Panellerde, mobil ağlarda siber güvenlik, dijital dönüşümde siber güvenlik: yapay zeka ve kayıt zinciri, siber güvenlik hukuku ve adli bilişim, savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde siber güvenlik” başlıklarında toplamda 4 oturum düzenlendi.