23 polis mahkemeye sevk edildi
13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yapılan soruşturma kapsamında sorgulamaları tamamlanan emniyet mensubundan 23 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi
İZMİR - İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan emniyet mensubundan 11'i daha tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" iddialarına ilişkin başlattığı soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan emniyet mensuplarından 11'inin daha savcılık sorgusu tamamlandı. 11 şüpheli tutuklanmaları istemiyle mahkemeye gönderildi.
Cumhuriyet savcısının "tutuklanma" talebinde bulunduğu emniyet görevlilerinin sayısı son sevk edilenlerle 23'e ulaşırken, bu kişilerin nöbetçi mahkemede ifadelerinin alınmasına başlandığı bildirildi.
Halen cumhuriyet savcılığında bulunan 9 kişinin de sorgusunun sürdüğü belirtildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" yönünde gazetelerde yer alan haberlere ilişkin 62 müşteki ile aynı konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmış, bu kapsamda 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.
Polis Başmüfettişi, ek şikayet için geldi
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görev yapan Polis Başmüfettişi Mehmet Muhittin Yıldırım, İzmir Adliyesi'ne gelerek burada bekleyen gazetecilere açıklama yaptı.
Bir gazetede 18 Mart'ta yayınlanan dinleme listesinde kendi adının da yer aldığını, bunun üzerine yasa dışı dinleme yapan kişiler hakkında savcılığa başvurarak şikayetçi olduğunu belirten Yıldırım, kendisine ait GSM ve IMEI numarasının farklı bir isim altında "organize suç örgütü üyesi" gösterilerek dinlendiğini öğrendiğini belirtti.
Operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan bazı emniyet mensuplarının teslim olmaya geldikleri emniyet binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamayı televizyonlardan takip ettiğini bildiren Yıldırım şöyle konuştu:
"Beni İzmir'e tekrar getiren sebep, teslim olan bazı emniyet mensuplarının terör örgütü üyelerini, ajanları ve uyuşturucu kaçakçılarını dinlediklerini söylemeleridir. Ben de bu kapsama giriyor muyum? Avukatımla görüştüm ve ek şikayette bulunmak için İstanbul'dan İzmir'e geldim. Ben Gazi olaylarında yaralandım, gazi bir emniyet mensubuyum. Uyuşturucu kaçakçısı mı, organize suç örgütü üyesi mi yoksa İran ajanı mıyım. İnşallah savcılarımız ve hakimlerimiz bu konuyu sonuca ulaştıracak ve suçlular cezalarını alacaktır.
Paralel yapının üyesi olmayan İzmir'de üst kademedeki herkesin, bu yapı tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Bu işte sorumluluğu olan herkesten ve bu suç örgütünün lideri Fethullah Gülen'den şikayetçi oldum. Yüce Türk adaleti bunları buraya getirip yargılayacak ve burada cezalarını verecektir."
Yıldırım, teslim olan emniyet mensuplarının açıklamalarına tepki göstererek, "Maden terörü, uyuşturucuyu engellemek için dinlediniz, neden Gezi olaylarını engellemediniz. Gezi parkı olaylarında bir çok gencimiz hayatını kaybetti, niye engel olmadınız" ifadelerini kullandı.
Yıldırım'ın avukatı Emrullah Aksakal da, dinleme sırasındaki telefon görüşmelerinde müvekkiline "müdürüm" diye hitap edildiğini, dinlemeyi yapan polislerin bu durumu bilmelerine rağmen aynı GSM ve IMEI numarası için tekrar dinleme kararı çıkarttıklarına dikkati çekti.