2023 hedeflerini ar-ge merkezleri destekler
Koç Holding CEO'su Turgay Durak hükümetin 2023 hedeflerinin desteklenebileceği yerin ARGE merkezleri olduğuna dikkat çekti.
İSTANBUL - Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, hükümetin 2023 için koyduğu büyük hedefleri destekleyebilecek olan yerlerin aslında ARGE merkezleri olduğunu, AB'nin koyduğu yeni regülasyonları aslında dezavantaj olarak görmediklerini bildirdi.
Durak, "Vizyon 2050 Türkiye Raporu"nun tanıtıldığı toplantı kapsamında düzenlenen "Sürdürülebilirlik ve Türk İş Dünyası" konulu oturumda yaptığı konuşmada, dünyada son yıllardaki para hareketlerinden dolayı şirketler üzerinde sadece parasal riskler değil işçilerin sağlığı, deprem gibi risklerin de söz konusu olduğunu anlattı.
Tümüyle bir risk haritasıyla şirketlerin devamlılığını sağlayabilmesinin kendileri için önem taşıdığını, bunların yöneticinin hedef listesinde yer alması gerektiğini kaydeden Durak,
"Bizim Koç Grubu'nda ARGE'ye farklı bir bakışımız var. 80 bine yakın çalışanımız var. 45 bini mavi yakalı. Yeni düzende kaidemiz sanat okulu mezunu olan, bilgisayar kullanabilen, olumlu gidişatın veya kötüye gidişin ne olduğunu ayırt edebilen, tezgah bakımını üstlenebilen işçileri yetiştirmek... Hükümetin 2023 için koyduğu büyük hedefleri destekleyebilecek olan yerlerin aslında ARGE merkezleri olduğunu düşünüyorum. AB'nin koyduğu yeni regülasyonları bizim için aslında dezavatnaj olarak almıyoruz. Bilakis bazı alanlara yeni girdiğimiz için aslında biz Avrupalılara karşı avantajlıyız. Çünkü en yenisini, en uygun maliyetlisini ve istikbalde gençlerin en çok isteyeceğini yapabilme, alabilme şansına sahibiz."
Durak, 2 yıl önce yeni ürün ve hizmetlere yönelik proje önerilerini veya "ben böyle birşey icat ettim" ile gelen bütün başvuruları sistematik bir şekilde incelemek, değerlendirmek, patente bağlayabilmek, patent aşamasını geçebilenleri ticarileştirebilmek için bir şirket yapısı kurduklarını anlatarak, şöyle konuştu:
"Koç Üniversitesi ve Koç Holding ortak... Şu anda daha çok mikro biyoloji ve ticarileşmeye dönebilecek muhtelif aygıtlarla ilgili öneriler geliyor. Bunlar değerlendiriliyor. Şimdiye kadar herhalde 450'nin üzerinde böyle proje teklifi geldi. Patent başvurusuna kademe kademe geliniyor. 11 proje oldu. 3-4 tanesine de girişimcilik sermaye yardımı ne kadar yapılabilir, onu değerlendirme aşamasına geldik. Belki de bir tane, ülkemize de bize de güzel para kazandıracak fırsat çıkabilir."