“2014 yılında CIO’ların yükümlülükleri artacak”

CIO Ödülleri gecesinde konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için bilişim sektörünü ve bilişim sektörünün önündeki CIO’ları gerçekten çok önemsiyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Şirketler Grubu bünyesinde, IDG lisansı ile yayınlanmakta olan CIO dergisinin 2010’dan bu yana her yıl düzenlediği “CIO Ödülleri” gecesinde şirketlerin en başarılı projelere imza atmış olan teknoloji liderleri ödüllendirildi. 

 

İŞTE ÖDÜL TÖRENİNDEN KARELER

 

Kurumsal teknoloji dünyasının oldukça önemsediği gecede konuşma yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, sektörde yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. “İnternet artık her gün yaşantımızı kuşatıyor. Çekirdek aile tanımı bile değişti. Eskiden anne, baba ve çocuk oluşan aileye çekirdek aile diyorduk. Şimdi çekirdek ailenin yeni bir bireyi daha ortaya çıktı. Anne, baba, çocuklar ve internet. Evinde interneti olmayan aile yoktur. Her geçen gün internete girenlerin sayısı artıyor. Bu sayı arttıkça dijital yük de artıyor” diyen Acarer, bazı istatistiki bilgiler paylaştı.

Saniyede 5 bin 700 tweet atıldığını ve Facebook’ta 37 binden fazla “Beğen”e tıklandığını söyleyen Acarer, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Sürekli daha yüksek kapasiteli genişbant internete ihtiyaç var. Özellikle son dönemlerde akıllı telefonlar, IP TV ve yeni çıkan 4K yayın teknolojileri ile beraber bant ihtiyacı çok ciddi bir şekilde artıyor. Akıllı ev konseptinde ihtiyaç duyulan bant genişliği de çok ciddi düzeyde. Düne kadar hanelerde 20Mbps yeter denirken, bugün bu hız yetersiz hale geldi.”

Yerli akıllı telefonlar geliyor

Artan veri hacminde akıllı telefonların önemli bir yeri olduğuna da değinen yerli üretim konusunda “Ülkemize gelen telefonların yüzde 65’i akıllı telefon. Birkaç hafta sonra yüzde 70’e doğru gideceğiz. Ve maalesef bu telefonların tamamı yurtdışından geliyor. Her üç GSM operatörümüz de yerli akıllı telefon üretme konusunda çalışmalar başlattı. Ayrıca Vestel, General Mobile gibi şirketler de Türkiye’de telefon üretmek için girişimlere başladılar. Hepsini kutluyor ve bunun gelişmesini ümit ediyorum” dedi. Acarer, mobil internet konusunda ise “Mobil genişbant internet; eğitimden sağlığa, eğlenceden ticarete kadar her alanda yaşantımızı kuşatmaya başladı. 10 yıl önce Türkiye’de genişbant internet abone sayısı 20 bindi.Bugün 34 milyondan fazla. Bunun 25 milyondan fazlası mobil genişbant. Bu oran, akıllı telefonlar bu kadar hızlı bir şekilde sektöre girdikçe her geçen gün daha da artacak. Veri hacmimiz her yıl ikiye katlanıyor” açıklamasında bulundu.

M2M ciddi büyümeye başladı

Ord.Prof.Dr. Şahin Albayrak’ın “21. yüzyılın petrolü veri olacak” sözünü hatırlatarak günümüzün en önemli kavramlarından birisinin “büyük veri” olduğunu ifade eden Acarer’in bu konudaki açıklaması ise şu oldu: “Bugün yaklaşık 10 milyardan fazla nesne internete bağlanıyor. İnternete bağlanan abone sayısı yaklaşık 7 milyar iken 3 milyarı makineler. Bizim üç ayda bir yayınladığımız istatistikler var. Bu sene ilk kez M2M denilen kavramı ekledik. M2M, ciddi bir şekilde büyümeye başladı ve iki çeyrek dönemde 2 milyona yaklaştı. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıl rakam 15 milyonu aşacak.  2020’de dünyada internete bağlanan insan sayısı 7-7,5 milyar, makine sayısı ise 42,5 milyar olacak. Büyük veri ekonomik güç olarak da ülkelerin en değerli varlığı olacak.”

Büyük veri ile tehditler de artacak

Büyük verinin ülkelerin en değerli varlığı haline geleceğini söyleyen Acarer, bununla birlikte siber tehditlerin artacağına da vurgu yaptı. Acarer, “Siber güvenlik kavramı her geçen gün biraz daha önemli hale geliyor. Türkiye, siber tehdidi fark eden ve buna göre önlem alarak ulusal düzenlemeler yapan, dünyadaki ilk on ülkeden bir tanesi. Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’ın başkanlığında bir ‘Siber Güvenlik Kurulu’ kuruldu. Bu kurul, şu ana kadar birçok çalışma yaptı. 2014 yılında bilişim yöneticilerinin belki de en çok ilgili olacağı alan siber güvenlik konusunda Siber Güvenlik Kurulu’nun isteyeceği şeyler olacak. Kurumlarda artık bilgi güvenliği ile ilgili ayrı birimler kurulacak. Bu birimlerde çalışacak personel belirlenecek. Bunların eğitimi ver sertifikasyonu istenecek” diye kaydetti. 

Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK ve BTK tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Tatbikatı’na katılımın az olmasını eleştirerek önümüzdeki yıl Uluslararası Haberleşme Birliği (ITU) ile birlikte gerçekleştirecekleri tatbikat konusunda da bilgi verdi. Acarer, “Bu sene de tatbikatlar yaptık. Maalesef bu tatbikatlara Türkiye’deki binlerce, on binlerce şirketten maalesef 61 tanesi katıldı. Şirketler sistemlerine mi çok güveniyor? Yoksa açıklarının görünmesinden mi endişeleniyorlar?2014’ün başında ITU ile beraber çok geniş kapsamlı uluslararası bir tatbikat yapacağız. Bu tatbikata Türkiye’den yüzlerce şirket katılır diye temenni ediyorum” diye konuştu.

“CIO’lar vizyoner yöneticileridir”

Acarer, CIO’ların kurumdaki yerlerine de ilişkin de şu açıklamada bulundu: “Günümüzde hiçbir kurum ve kuruluş bilişimi kullanmadan işlerini yerine getiremez. Çünkü artık her kurum bilişime daha bağlı olmalı. Ben CIO’ları kurumlarda sıradan bir IT yöneticisi olarak görmüyorum. Bana göre CIO’lar kurumun gelecek stratejisine karar verme yetisinde bulunan vizyoner kişilerdir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için bilişim sektörünü ve bilişim sektörünün önündeki CIO’ları gerçekten çok önemsiyoruz. CIO’ların yeni bir teknoloji geliştirilmesinden güvenliğine kadar her konuda yükümlülüklerinin daha da artacağını düşünüyorum. Bu nedenle de CIO’ları şirketlerin tüm karar alma süreçlerinde etkin olmaları gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle bilişim sektörünü ve bunu yöneten kişileri her sene takip eden, teşvik eden ve ödüllendiren CIO Dergisi’ni ve tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

 

İŞTE ÖDÜL TÖRENİNDEN KARELER

 

[PAGE]

 

“CIO Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız”

Gecenin açılış konuşmasını yapan DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top CIO Ödülleri’nin kısa süre içerisinde Türkiye’nin en saygın teknoloji ödül programlarından biri haline geldiğini belirterek şöyle dedi: "2010 yılında yayın hayatına başlayana CIO dergisi kısa zaman içerisinde bilişim sektörüne damga vuran başarılı işlere imza attı. Türkiye’nin öncü kurumlarında ve ekonomimizin kalbini oluşturan KOBİ’lerde teknolojinin yapacağı değişimi anlatmaya gayret ediyoruz. Türkiye’de kurumlar teknolojinin kendilerine sağlayacağı rekabetçi avantajı anladılar ve DÜNYA Grubu olarak gazetemiz, televizyonumuz ve bilişim yayınlarımız ile bu farkındalığı artırmaya devam edeceğiz." 

Teknolojiye yönelik çalışmaların meyvelerini vermeye başladığına dikkat çeken Erdem Top, “Yeni nesil teknolojilere geçiş konusunda hem kurumlar hem de bireyler çok daha fazla yatırım yapıyor.

Yurt dışındaki büyük kuruluşlar İstanbul’u merkez olarak konumlandırıyor. Bu yıl içerisinde ICANN’in tüm dünyadaki 3 merkezinden biri olarak İstanbul’u seçmesi bunun en önemli göstergesi. Fatih projesi gibi tüm dünyada yankı bulan büyük teknoloji dönüşümlerini gerçekleştiriyoruz.” dedi.  Erdem Top sözlerine şöyle devam etti:  “İnanıyorum ki 2014 çok daha fazla teknolojiyi konuştuğumuz bir yıl olacak. Biz beşinci buluşmamızda hem kamuda hem de özel sektörde yapılmış çok daha fazla projeye ödül vereceğiz. Ve yalnızca bir ödül gecesi değil, CIO’ların başarılarını konuşacağımız CIO Zirvesine ev sahipliği yapacağız.”

“Yaptığımız yatırımların karşılığını aldık”

CIO ödül gecesinin ana sponsoru olan Vodafone Türkiye’nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Vodafone Türkiye olarak Türkiye’nin dijital dönüşüm lideri olma vizyonuyla, daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileriyle herkese ilham vermeyi hedefliyoruz. Bu vizyonla yaptığımız teknolojik yatırımlar ve sunduğumuz yenilikçi hizmetlerle, sektör liderlerinin yaratıcı fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerine ve kendi mucizelerini yaratmalarına destek oluyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin tüm endüstrileri yatay keserek kalkındıran platform olması gerçeğinden hareketle, ana sponsoru olduğumuz CIO Ödülleri’ni destekleyerek sektörün teknoloji liderlerine ilham vermek istiyoruz. Dijital dönüşüm hedefimizin kalbine sürekli yatırımları koyuyoruz Müşterilerimize rekabetçilik gücü, verimlilik artışı, tasarruf ve inovasyon gücü sağlayan makineler arası iletişim ve bulut bilişim çözümleri sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’de Dijital Dönüşüm Hareketi’ne katkı sağlayan, müşterilerinin hayatını kolaylaştıran teknoloji çözümleri sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Vodafone Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinde Türkiye’ye yapılmış ikinci en büyük yabancı yatırımı olduğunu hatırlatan Aksoy, önümüzdeki iki yıl içinde son dört yılda yaptıkları yatırımdan çok daha fazlasını yapmayı planladıklarını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunu da daha çok kurumların çözümler geliştirmesine odaklanarak yapması planlıyoruz. Mobilite platformları, makineler arası iletişim çözümleri ve bulut teknolojileri, aslında kurumlar için ürettiğimiz teknolojilerin ana başlıkları.

Bunda küçük bir örnek bulut teknolojilerine yapmış olduğumuz yatırım. Esenyurt’ta Türkiye’nin en büyük bulut teknoloji üssü olan veri merkezini 80 milyon liralık bir yatırımla açtık. Yaptığımız bu tüm yatırımların karşılığını da aslında son üç yılda aldık.” 

 

İŞTE ÖDÜL TÖRENİNDEN KARELER

 

[PAGE]

CIO’nun rolü değişiyor

CIO ödül gecesinin konuşmacılardan olan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, teknolojinin hayatımızdaki yeri ve değişen anlayış içinde CIO’ların önemine değindi.“Teknoloji hayatımızda çok fazla farklı bir yerde. 15 yıl öncesi ile kıyasladığımızda, artık teknoloji hayatımızı bir şekilde kontrol ediyor. Bilhassa Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde teknolojinin önemi diğer ülkelere nazaran çok daha fazla. KOBİ’lerimiz, kurumsal şirketlerimiz Türkiye’nin gelişmesinde teknolojiyi kullanarak ülkemizi farklı bir yere getiriyorlar.KOBİ segmentinde daha gidecek çok yolumuz var. Brezilya, Rusya gibi ülkeler ile karşıladığımız zaman bizden 6-7 kat büyük olduklarını görüyoruz” diyen Özmen, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “’Olmazsa olmaz’ teknolojilerin hayatımıza girmesinde son on yılda CIO’ların rolü de çok ciddi anlamda değişti. Bilişim teknolojileri departmanları şirketleri yönetmeye başladı. CIO’nun görevi bilişim teknolojileri yönetmekten; şirketin stratejisini belirlemeye, şirketin 10 yıllık yatırımlarını yönetmeye, tam anlamıyla operasyonlardan sorumlu yönetici olmaya doğru gidiyor. Bu, daha çok artacak. Bu anlamda CIO dergisi ödülleri de çok önemli.”

CIO 100 ödüllerine başvurmaya çağırdı

CIO Ödülleri gecesine kadın IDG Uluslararası Yayın Hizmetleri Başkanı Jim Sullivan, “IDG olarak 50 yıldır teknoloji dünyasından tedarikçiler ile müşterileri bir araya getiriyoruz. 97 ülkede 280 milyondan fazla okuyucuya erişiyoruz. 75’ten fazla ülkede 40 farklı medya kuruluşu ile işbirliğimiz var. Türkiye’de Dünya Grubu ile yapmış olduğumuz ortaklık bu konuda en iyi örneklerden birisi” dedi.

Dünya Grubu ile işbirliklerini büyütmeyi amaçladıklarını da dile getiren Sullivan, Türkiye’deki teknoloji yöneticilerini projeleri ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen ve CIO Ödülleri’nin uluslararası yarışması olan CIO 100 ödüllerine başvurmaya çağırdı. 

İŞTE ÖDÜL TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

 

Bu konularda ilginizi çekebilir