20 bin tezgahı olan sanal fabrika
OSTİM, bünyesindeki firmaların kapasitelerini artıracak yeni bir üritim sistemini hayata geçirecek. "Sanal Fabrika" projesiyle, işletmelerdeki 20 bin takım tezgahının üretimleri ve boş kapasiteleri tek merkezden takip edilecek. Gelen siparişler tezgaha g
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özüm ÖRS
ANKARA - 2012 yılında büyüme hızının azalmasının önüne geçmek amacıyla çeşitli önlemler almaya çalışan Türkiye'de yeni bir üretim yöntemi deneniyor. Bu kapsamda TOBB ETÜ, ODTÜ ve OSTİM ODAGEM işbirliği ile OSTİM sanal fabrika haline getiriliyor. OSTİM Başkanı Orhan Aydın'ın verdiği bilgilere göre proje kapsamında OSTİM sanal ortamda tek bir işletme gibi değerlendirilecek. Bütün atölye, takım tezgahları ve elemanların sanal bir fabrikanın parçası olarak kabul edilecek. Böylece 50 bin çalışanı ve 20 bin tezgaha sahip bir fabrika oluşacak. Projenin ilk aşamasında savunma sanayi ve havacılık kümeleri kapsamda olacak.
'Duvarlar yıkılacak'
TOBB ETÜ, ODTÜ ve OSTİM ODAGEM işbirliği ile ‘Sanal Fabrika'nın kurulacağını söyleyen Başkan Aydın, bu proje ile OSTİM'de ‘duvarların yıkılacağını' ve bir anlığına bütün atölye, takım tezgahları ve elemanların sanal bir fabrikanın parçası olarak kabul edileceğini dile getirdi. Böylece 50 bin çalışanı ve 20 bin tezgahı olan bir fabrikanın oluştuğunu kaydeden Aydın, "Bize sipariş gelecek. Siparişler, takım tezgahlarının üretimleri ve boş kapasiteleri burada takip ediliyor olacak. Elemanlarımız ve nitelikleri hepsi fabrikanın veri tabanına girmiş olacak. Bu ürünü kim üretebilirse oraya gidilecek, fiyatlar alınacak ve teklif verilecek. Sipariş alınacak ve teslim edilecek" dedi.
Sanal ortamda, hiçbir yeni yatırım yapmadan bu sanal fabrikaya sipariş verilerek ürünün temin edileceğini ifade eden Aydın, "Bu iddialı bir proje, çok teorik gibi gözüküyor ama bunu OSTİM'de uygulayabilirsek ve küçük işletmelere uyarlayabilirsek, Türkiye hiçbir yeni yatırım yapmadan, potansiyelini ve üretim kabiliyetini en az yüzde 30 artırabilir. Buradaki sanal fabrika kavramında bunların hepsini sistematik hale getiriyoruz" diye konuştu.
Sanal Fabrika projesinin ilk etapta OSTİM savunma sanayi ve havacılık kümesini hedef alarak hayata geçirileceğini söyleyen OSTİM ODAGEM yetkilileri ise "Bu sistemin ana hedefi, yurtiçi veya yurtdışı büyük savunma sanayi firmalarından gelen büyük çapta projeleri ve istekleri daha rahat ve organize bir şekilde tek merkezde değerlendirip, uygun KOBİ'lerden teklifler toplayarak hızlıca müşteriyle temasa geçmek ve müşteri onayının alınması ile projenin başlatılmasıdır" dedi. Bu proje ile KOBİ'lerin uluslar arası pazarlarda markalaşma imkanına sahip olacağını dile getirilirken KOBİ'lerin katma değeri yüksek projelere girerek kapasite boşluklarını doldurabileceklerinin altı çizildi.
"Temiz enerjiye dayalı teknopark kuruyoruz"
OSTİM'in 2012 yılı planları hakkında bilgi veren OSTİM Başkanı Orhan Aydın, "2012 de daha yenilikçi projelerle karşılamak istiyoruz" dedi. 2012 yılında en önem verdikleri konunun, OSTİM'de kuracakları ‘temiz Enerjiye odaklı teknopark' olduğunu söyleyen Aydın, "Şu anda masamızın üzerindeki en önemli proje bu. Dosyamızı geçen yıl hazır etmiştik, ancak bazı bürokratik engellerle bir yılımızı kaybettik. Bu teknopark, kurulu olan teknoparkların tekrarı değil. Enerji ve temiz enerji verimliliği ile ilgili sorunların çözülebileceği, Ar-Ge'lerin yapılabileceği ve bunların sanayi ile buluşabileceği bir tasarım olacak.
Sanayi Bakanlığı'na sunduk, sonuçlandırıp en hızlı şekilde hayata geçirmek istiyoruz" dedi. Bu doğrultuda TSE'ye temiz enerji ile ilgili bir test merkezini kurması için arsa tahsis ettiklerini ve merkezin kurulmaya başlandığını dile getiren Aydın, Türkiye Elektromekanik Sanayi'nin de (TEMSAN) bu teknoparkın faaliyetlerine önemli katkılarda bulunacağını ifade etti. Aydın, "Bu teknoparkta temiz enerji, enerji verimliliği ve çevre teknolojileri ile ilgileneceğiz. Bunun adresi OSTİM olacak" diyerek başka alanlarla ilgili projelerin bu teknoparkta yer almayacağını bildirdi. 50 bin metrekarelik arsayı bu proje için tahsis ettiklerini söyleyen Aydın, bu teknoparkta 100'ün üzerinde firmanın yer alacağını öngördüğünü ifade etti.
"Belediyenin ithal ettiği ürünler OSTİM'de üretilecek"
Ankara Belediyesi ile örnek bir projeye imza attıklarını söyleyen Aydın, ‘Proje Ofisi' ile Ankara Belediyesi'nin mevcut veya gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlarını üretmeyi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 43 kardeş şehrine bu ürünleri uyarlamayı hedeflediklerini söyledi. Aydın, bunun gerçekleştirilebilmesinin Ankara'nın patlamasını sağlayacağını kaydetti. Aydın,"Biz, Ankara Belediyesi'nin şu anda yurtdışından temin ettiği sistemlerden başlayacağız. Hiç ortalıkta olmayan yeni ürün, makine cihazları tasarlıyor olacağız. Bunu yapabilir miyiz, evet yapabiliriz" dedi. Aydın, OSTİM'e bir tasarım merkezinin kurulmasının 2012'nin önemli gündem başlıklarından birini oluşturduğunu kaydetti.
"Metroda yüzde 51'lik yerli payı devrim niteliğinde"
Ankara metrosunun yüzde 51 yerli katkı payı ile yapılmasının Türkiye'de devrim niteliğinde olduğunu kaydeden Aydın, "Bu çok ileri ve cesaretli bir aşama" dedi. Aydın, bu alımlara ilişkin daha ayrıntılı bilgiyi bakanlığın ve Ankara Sanayi Odası'nın kamuoyu ile paylaşacağını ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir