2-B'lerin piyasa değeri 10 milyar lira

Babacan, "2-B konusundaki tahsilatın öyle çok beklendiği kadar yüksek bir şey olmayacak gibi görünüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2-B konusundaki tahsilatın öyle çok beklendiği kadar yüksek bir şey olmayacak gibi göründüğünü belirterek, "Şu ana kadarki değer tespiti yapılan alanların bugünkü piyasa değeri 10 milyar lira falan, bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir" dedi.

Babacan, Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Babacan, "2-B arazileriyle ilgili beklentiniz nedir?" sorusu üzerine, 2-B ile ilgili çalışmanın hazır olduğunu belirterek, "En son Başbakanımıza arz ettikten sonra Meclise gönderilecek aşamaya geldi" dedi. Babacan, konuyla ilgili verilmesi gereken bazı kritik kararlar bulunduğunu ifade etti.

2-B konusundaki tahsilatın öyle çok beklendiği kadar yüksek bir şey olmayacak gibi göründüğünü belirten Babacan, şöyle devam etti:

"Şu ana kadarki değer tespiti yapılan alanların toplam değeri bugünkü piyasa değeri, bizim isteyeceğimiz rakam değil, piyasa değeri 10 milyar lira falan mertebesinde ki bunlar çok kıymetli alanlar öncelikle tespiti yapıldı. Bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir ama bu bugünkü toplam piyasa değeri.

Biz ne kadar bir talepte bulunacağız. Bu gayrimenkul sahiplerinden bir bakıma 2-B pozisyonundaki arazilerin, mülklerin tapularını alabilmesi, legalize olmasıyla ilgili belki onu daha belirlememiz gerekiyor. Bir de insanların ne kadarı buna gelecek başvuracak. Belki 'şu anda biz memnunuz' diyenler olabilecek. Oralarda bizim yaptırım mekanizmalarımız olacak mı, olmayacak mı? Bütün bunlar 2-B'den yapılacak toplam tahsilatı etkileyecek. Peşin değil, yıllara sari bir uygulama olacak."

Babacan, sadece sigaranın ÖTV'sinden her yıl "tıkır tıkır" gelen verginin 15 milyar lira olduğunu anımsatan Babacan, "Biz oradan ne gelirse planımızda, programımızda olmayan yatırımlara yönlendirebiliriz ya da belki bir kısmını borç ödemede kullanabiliriz. İlave bir kaynaktır, küçümsememek lazım. Ama bizim birden bire Türkiye'yi ayağa kaldıracak, şahlandıracak, bütün sorunlarımızı çözecek öyle bir tablo yok" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, KDV ve ÖTV oranlarıyla ilgili seçimlerden sonra bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"2011 yılının bütçesini yaptık. 2011 yılında yani plan, program dışı, bütçe dışı herhangi bir şey yapmamız mümkün değil. Bütçemizi yaptık, oradan belli bir gelir beklentimiz var. Dolayısıyla KDV ve ÖTV oranlarında gelirimizi azaltıcı etki doğuran bir adımı atmamız mümkün değil. O zaman biz bütçe hedeflerinden sapmaya başlarız. Bütçe hedeflerinden sapan ülkelerin ne duruma düştüğünün de şu anda fiili, canlı örneklerini görüyoruz. Burada belki bazı kalemlerde her kalemde değil, bazı kalemlerde..."

Türkiye'nin elektrik fiyatı açısından Avrupa ile mukayese edildiğinde ucuz ülkelerden biri olduğunu kaydeden Babacan, BOTAŞ'ın da doğalgazı hemen hemen aldığı fiyata sattığını söyledi. Babacan, "Doğalgaz zaten neyse o. Doğalgaz hemen hemen başa baş şu anda" dedi.

Akaryakıt fiyatlarının üzerindeki ÖTV'nin yüksek olduğunu belirten Babacan, "Ama bu Avrupa'daki her ülkede var. Az ya da çok her ülkede var. Biz yüksek birkaç ülkeden biriyiz Avrupa'da o doğru. Ama öte yandan gelir vergisi biz toplayamıyoruz. Türkiye'deki bütün iş adamları, avukatlar, iş dünyası, mühendisler, doktorlar topu topu ne kadar vergi ödüyorlar 2 milyar gelir vergisi" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir