17 Aralık kararına itiraz
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturması kapsamında 53 kişi hakkında verdiği takipsizlik kararına itiraz edildi. İtirazı, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği değerlendirecek
İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının İstanbul merkezli 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 53 kişi hakkında verdiği takipsizlik kararına, dosyanın tek müştekisi olan eski emniyet müdürü Orhan İnce itiraz etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Ekrem Aydıner'in yürüttüğü soruşturma kapsamında aralarında iş adamı Rıza Sarraf ile Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan'ın da bulunduğu 53 kişi hakkında verdiği takipsizlik kararına itiraz edildi.
Takipsizlik kararında müşteki sıfatıyla yer alan eski emniyet müdürü Orhan İnce, hazırladığı 64 sayfalık itiraz dilekçesini avukatı aracılığıyla İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sundu. İnce'nin itirazını gelecek günlerde Sulh Ceza Hakimliği karara bağlayacak.
İnce dilekçesinde, suçtan zarar gördüğünü öne sürerek, önce başka bir yere sürüldüğünü, daha sonra da meslekten ihraç edildiğini ifade etti.
İtiraz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması talep edilen dilekçede, verilen takipsizlik kararının Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Uluslararası sözleşmelere ve hukukun genel normları ile tüm kamu vicdanına açıkça aykırı bulunduğu iddiasıyla kaldırılması talep edildi.
Dilekçede, tüm şüpheliler hakkında kamu davası açılması istendi.
Takipsizlik kararından
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Ekrem Aydıner'in yürüttüğü İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturması takipsizlikle sonuçlanmıştı.
İş adamı Rıza Sarraf ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında, "usulüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanmadığı" gerekçesiyle, bu suçlardan kovuşturmaya gerek duyulmadığı ifade edilmişti.
Başsavcılık, aynı kapsamda soruşturulan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan'a ilişkin de "dosyasının ayrılması" kararı vermişti. Dosyası, "Yardım Toplama Kanunu'na muhalefet" suçundan yürütülmek üzere başka bir esasa kaydedilen Arslan hakkında diğer suçlardan ise takipsizlik hükmü kurulmuştu.