16 genel başkan yardımcısı olacak
Kılıçdaroğlu'nun Baykal’a yakın Bihlun Tamaylıgil ve iş kadını Sena Kaneli'yi yeni MYK’ya aldığı bildirildi.
ANKARA - CHP'de 15. Olağanüstü Kurultay sonrası oluşan Parti Meclisi'nin (PM) ilk toplantısında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na "3 yeni genel başkan yardımcısı görevlendirmesi" için yetki verildiği bildirildi. Kılıçdaroğlu'nun, Baykal’a yakın Bihlun Tamaylıgil ve iş kadını Sena Kaneli'yi yeni MYK’ya aldığı bildirildi.
Toplantı sonrası parti genel merkezinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan PM üyesi Turgut Dibek, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.
"Aile sigortasının" çok yönlü olarak ele alındığı toplantıda, PM üyesi ve milletvekillerinin birlikte çalışacağı illerin de belirlendiğini anlatan Dibek, "Yeni yerler kura ile belirlendi, arkadaşlarımız çok kısa bir süre içinde kendi illerinde çalışacaklar" dedi.
Dibek, kendisinin Şanlıurfa'da görevlendirildiğini belirttiği açıklamasında, PM tarafından Kılıçdaroğlu'na 3 yeni genel başkan yardımcılığı görevlendirmesi için de yetki verildiğini bildirdi.
Ercan Karakaş ise PM'de "Aile sigortasının" geniş kapsamlı olarak değerlendirildiğini belirterek, "Eğer bu gerçekleşirse Türkiye'de tam anlamıyla sosyal devlet hayata geçecek" dedi. Karakaş, projelerinin son kuruşuna kadar kaynağının bulunduğunu da söyledi.
Karakaş, Kılıçdaroğlu'nun PM'nin bundan sonra daha sık toplanacağını da ifade ettiğini belirterek, kamuoyuna sunulacak bütün projelerin önce PM'de tartışılıp sonuçlandırılacağını ardından da kamuoyuna sunulacağını bildirdi.
Ekrem Oktay da Kılıçdaroğlu'na yeni genel başkan yardımcıları görevlendirmesi için yetki verildiğini anımsatarak, "Genel Başkanımız en kısa sürede MYK'yı açıklayacaktır" dedi.
PM öncesi açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, bilgi teknolojileri ve insan haklarıyla ilgili genel başkan yardımcılıkları ile sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek kuruluşlarının sorumlu bulunduğu genel başkan yardımcılığını ikiye ayırmak istediğini bildirmişti.
Bir gazetecinin "Celal Bayar Üniversitesi'nde öğrenciler, Rektör (Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli) tarafından azarlandılar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Bir yöneticinin rektörün, gençlere toleransla davranmaması, onların bir anma etkinliğine oldukça sert sözlerle engel olması üniversiteye yakışmaz. Üniversiteler özgürlük mekanlarıdır. Özgürlüğün olmadığı yerde bilim de olmaz. İnsanlık yetişmez...Bir rektörün gençlere kızıp 'siz susun ben sizin yerinize düşünürüm' anlayışıyla hareket etmesi oranın üniversite olmadığını gösterir, o rektörün de rektör olmadığını gösterir, bilim adamı olmadığını gösterir."
AYİM kararı ve cumhurbaşkanlığı
Kılıçdaroğlu, "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin bir kararı var, 3 askerle ilgili bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?" yönündeki soru üzerine, "Biz bir hukuk devletiyiz, hukuk devletinde yargı kararları uygulanır. Anayasanın emri bu verilen yargı kararlarına sizde uyacaksınız. 'Benim arzu ettiğim şekilde karar verdi, ben alkışlayayım. Arzu etmediğim şekilde karar verdi, ben o kararın üzerine gideyim' diye hukukta mantık olmaz. Hukukun üstünlüğüne inanan bütün toplumlar yargının verdiği karara kendi kuralları ve zaman içinde uyarlar. Uymakta zaten zorunludur, uymayanlar görevlerini kötüye kullanmış olurlar" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet tarihi boyunca Cumhurbaşkanlığı'nın ikinci bir yatı hazırlanmak üzere, 2011'de suya indirilecek. 35 milyon TL'ye mal olacağı söyleniyor, önceki Cumhurbaşkanı bunu ertelemişti, lüks olacağı gerekçesiyle...Sizin düşünceleriniz nedir?" sorusuna da "Eğer bu ülkede işsizlik bu boyutlarda ise, binlerce çocuk gece yatağa aç giriyorsa, bir ülkenin Cumhurbaşkanı o yatta gezemez" yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından 4. kattaki İsmail Cem Salonu'nda gerçekleştirilen PM toplantısı başladı.
Kılıçdaroğlu, salona girişi öncesi koridorda kurultayda PM'ye seçilen Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli'ye destek amacıyla gelen bir grup engelli ile bir süre sohbet etti.