1,5 milyon kalifiye eleman lazım
Aygün, işsiz sayısının 2,7 milyon olduğu Türkiye'de Sanayicilerin nitelikli ara eleman bulamadığını belirtti.
ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğu Türkiye'de sanayicinin ara eleman bulamadığını, 350 bini acil olmak üzere 1 milyon 200 bin ile 1,5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü vurgulayarak, "Nitelikli ara eleman sıkıntısı memleket meselesi haline geldi" dedi.
Nitelikli ara eleman ihtiyacının tekstil sektöründe 10 bin, otomotiv sektöründe 60 bin, inşaat sektöründe 10 bin, sağlık sektöründe ise 50 bin rakamına ulaştığını bildiren Aygün, "Ara eleman sıkıntısı yüzünden bazı sektörlerde işler yürümüyor. Sanayimiz ağır darbe yiyor. Kalifiye eleman bulamadığı için pek çok sanayici işini büyütmekten korkuyor" dedi.
Filipinli ara eleman
Nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin Filipinler, Küba, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelere yöneldiğini kaydeden Aygün, "Çin'den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurt dışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor" dedi.
Aygün, Türkiye'deki ara elemanların Türk firmalarının yurt dışı projelerinde yer alamamalarının "uluslararası sertifikalarının bulunmaması" ve "yabancı dil bilmemeleri"nden kaynaklandığını belirtti.
Önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarının artmasıyla birlikte bu alanda çok sayıda ara elemana ihtiyaç olacağını ifade eden Aygün, meslek liselerinin gençleri, ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmesi, meslek sahibi olmayanların da kendilerini yetiştirmesi gerektiğini ifade etti.
Aygün, bazı illerde İş-Kur'un İl Milli Eğitim müdürlükleri ya da meslek örgütlerinin işbirliği ile eğitim kursları düzenlediğini belirterek, gençlere bu kurslara katılmalarını tavsiye etti.
"Meslek liseleri hayati önem taşıyor"
Aygün, Türkiye'de mesleki okullara önem verilmediğini, meslek liselerinin reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştiremediğini, eğitim politikaları oluşturulurken Türk sanayisinin ihtiyaçlarının da hesaba katılması gerektiğini bildirdi.
Nitelikli işgücü sorununu çözmede meslek liselerinin hayati önem taşıdığına işaret eden Aygün, Avrupa ülkelerinde mühendisten çok ara eleman yetiştirilmesine önem verildiğini, özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa'da öğrencilerin mesleki eğitime teşvik edildiğini belirtti. Aygün şunları kaydetti:
"Meslek liselerinin ve üniversitelerin ders programlarının belirlenmesinde reel sektörün de söz sahibi olması lazım. İhtiyacın ne olduğunu biz daha iyi biliyoruz. Mevcut meslek liselerinden mezun olan gençlerin yeni model makine ve ekipmanları kullanamıyor. Meslek liseleri sanayi bölgelerinde kurulsun. Okulda teorik eğitim gören öğrenci sanayide stajını yapsın, yeni makinaları kullanmayı öğrensin."
Aygün, ailelere de, diplomalı işsiz olmamaları için çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmeleri çağrısında bulundu.