136 ülkeden 2 bin 300 firma ticaret için İstanbul'da

İkili görüşmeler sonucunda 7 milyar dolarlık iş bağlantısı yapılması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – İstanbul'da başlayan "İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi"nde 22'si bakan, 12'si bakan yardımcısı olmak üzere 40 ülkeden resmi temsilci Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında bir araya geldi. Zirve yarın, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010" programı ile devam edecek.

İstanbul Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde açılacak "Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü 2010" programına 7 kıtadan 2 bin 300'ü yabancı, 2 bin 200'ü Türk olmak üzere 4 bin 500 işadamı 100 binin üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteği ile düzenlenen programda yapılacak ikili görüşmeler sonucunda 7 milyar dolarlık iş bağlantısı yapılması hedefleniyor.

İstanbul'da bugün başlayan "İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi"nin açılışı ve "Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010'un tanıtım toplantısında Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kamu ve özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden biri zirveye, 23'ü Bakan, 14'ü Bakan Yardımcısı olmak üzere 40 ülkeden resmi düzeyde temsilcinin geldiğini söyledi. Çağlayan, yarın gerçekleştirilecek ticaret köprüsüne ise 2 bin 200 Türk ve 2 bin 300'ü yabancı olmak üzere 136 ülkeden toplam 4 bin 500 işadamının katıldığını, işadamlarının 100 binin üzerinde iş görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

Dünya Ticaret Köprüsü projesinin, daha önce Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika ve Balkanlar'a yönelik olarak düzenlenen Dış Ticaret Köprüsü programları sonrasında elde edilen büyük başarılar neticesinde ortaya çıktığı bilgisini veren Çağlayan, "Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010'un, dünya ekonomisi ve ticaretinin daraldığı finansal kriz sonrasında küresel ekonomik ilişkilerin toparlanma sürecine girdiği ve ülkelerarası ticaretin hacimlerinin giderek artamaya başladığı bir dönemde gerçekleştirilmekte olduğunu söyledi.

Çağlayan, toparlanma sürecinin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi ve kriz gerekçe gösterilerek uygulamaya geçirilen korumacı politikaların azaltılmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu belirtti.

Önemli iş ve ortaklık imkanları çıkacak

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ikili, bölgesel ve her türlü uluslar arası platformda korumacı ticaretin politikalarına karşı geliştirilecek inisiyatiflere öncülük edeceğini vurgulayan Çağlayan, İstanbul'da düzenlenen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü"nün bu çerçevede çok anlamlı bir amaca hizmet ettiğini düşündüğünü söyledi. Çağlayan, "Ticaret Bakanları Zirvesi ile yeni işbirliği imkanları ve fırsatları hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Zirvede ayrıca, dünya ekonomisi ve ticaretinde yaşanan gelişmeleri ve geleceği yönelik ticari ve ekonomik işbirliği fırsatlarını da detaylı bir şekilde değerlendireceğiz.

Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bu program vesilesiyle ülkemizi ziyaret eden yaklaşık bin 600 yabancı işadamı,2 bini aşkın Türk işadamı arasında binlerce ikili iş görüşmesi yapılacak. Konuk işadamları Türkiye'nin çeşitli illerinde temaslarda bulunacaklar. Bu sayede Türkiye'de ve diğer ülkelerde ortak iş ve yatırım imkanlarının ortaya çıkartılması sağlanacaktır" dedi.

TİM Başkanı: 1 trilyon dolarlık ticarete gidecek yol İstanbul'dan geçecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul'da başlayan "Ticaret Bakanları Zirvesi" dolayısı ile 22'si bakan, 12'si bakan yardımcısı olmak üzere 40 ülkenin temsilcisini ağırladıklarını söyledi. Ticaret için gelen 40 ülkenin resim temsilcilerini yanı sıra 136 ülkeden gelen 2 bin 300 firma ve Türkiye'den de 2 bin 200 firmanın "Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010" programına katıldığını söyledi. Bu programda 100 bini aşkın iş görüşmesinin planlandığını açıklayan Büyükekşi, "TİM olarak, ülkemizin ihracatının artması, ihracatçılarımızın dış pazarlarda tutunması, ülkemizin tanıtımı ve imajının yükselmesi için çalışıyoruz" dedi. TİM'in bu organizasyona 50 bin ihracatçı firmasını temsilden destek verdiklerini dile getiren Büyükekşi, programın iki ayağının olduğunu, bugün İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi'nin yapılacağını, yarın ise Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010'un gerçekleştirileceğini açıkladı. Büyükekşi, "2023 yılında 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticarete gidecek yol buradan geçecek" dedi.

Kotalar hızla aşağı çekilsin

İhracatçılar olarak resmi temsilci ve bakanlardan bazı talepleri olduğunu dile getiren Büyükekşi, bu taleplerin başında dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılması olduğunu söyledi. TİM Başkanı Büyükekşi, taleplerini şu şekilde sıraladı:

"Dünya Ticaret Örgütü'nün Dola gündemi çerçevesinde yürüttüğü müzakerelere destek vermelerini bekliyoruz. Dünya ticaretindeki liberalleşme hızlanmalıdır. Tarım dışı alanlarda pazara girişin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Gümrük vergileri ve kotalar hızla aşağı indirilmelidir."

Konuk işadamları 62 ili gezecek

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise program çerçevesinde ilk olarak konuk işadamlarına İstanbul'u gezdireceklerini söyledi. 15 Haziran'da ise Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü'nün resmi açılışını gerçekleştireceklerini söyleyen Meral, 16 Haziran'da ise Asya – Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Ortadoğu'dan gelen işadamlarının, 17 Haziran'da ise Afrika ve Avrasya'dan gelen işadamlarının, Türk işadamları ile bir araya gelerek, ticaret yapma imkanı bulacaklarını açıkladı. Zirveye katılacak olan yabancı işadamlarının 18-20 Haziran'da 62 ili ziyaret edecekleri bilgisini veren Meral, "Türkiye'nin 7 bölgesine yayılmış federasyonlarımız ve bu federasyonlara bağlı 150 derneğimiz, konu işadamlarımızı ağırlayacaklar" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir