”100 bin Ermeniyi göndeririz”
Başbakan Erdoğan, gerekirse Türkiye'de yaşayan 100 bin Ermeni vatandaşını sınırdışı edebileceklerini açıkladı.
LONDRA - Londra'da BBC Türkçe'ye mülakat veren Başbakan Erdoğan, Ermeni tasarısı nedeniyle yaşanan krizin Ermenistan'a zarar vereceğini savunarak, gerekirse Türkiye'de yaşayan 100 bin Ermeni vatandaşını sınırdışı edebileceklerini açıkladı.
İngiltere'yi ziyaret eden Erdoğan, Londra'da, BBC Türkçe'ye özel bir mülakat verdi Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yanı sıra, Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Ortadoğu'ya ilişkin soruları yanıtladı.
Ermeni tasarısının başka ülkelerin parlamentosunda kabul edilmesi konusunda Erdoğan, bu ülkelerin hiçbirisinin Ermenistan-Türkiye arasında bir yeri olmadığınığı ve kendi kendilerine rol çaldıklarını söyledi. Bu şekilde Ermenistan halkına zarar verdiklerini belirten Erdoğan, "Bakın benim ülkemde 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine 'Hadi siz de memleketinize' diyeceğim; bunu yapacağım. Niye? Benim vatandaşım değil bunlar... Ülkemde de tutmak zorunda değilim. Yani şu anda bizim bu samimi yaklaşımlarımızı bunlar bu tavırlarıyla ne yazık ki olumsuz istikamette etkiliyorlar, bunların farkında değiller" dedi.
"Diasporanın ipoteğinden Ermenistan'ın kurtulması lazım"
Erdoğan, Türk dış politikasının Ermeni tasarısı konusunda sıkışıp sıkışmadığı sorusuna, Ermenistan'ın çok önemli bir karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Ermenistan'la ilgili gelişmelerde de sıkıntı bizim değil, sorun bizim değil, aslında Ermenistan'ındır. Ve şu anda Ermenistan'ın çok önemli bir kararı vermesi lazım. O da diasporanın ipoteğinden Ermenistan'ın kurtulması lazım. Eğer Ermenistan'ı seven ülkeler varsa, başta Amerika, Fransa, Rusya olmak üzere, bir defa Ermenistan'ı bu diasporanın ipoteğinden kurtarmaları gerekir" dedi.
Erdoğan, 'Ermeni tasarısı nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, Türkiye'nin Ortadoğu’da oynamak istediği rolü gölgeleyebilir mi?' şeklindeki bir soruya "Biz elimizden geleni yaparız. Yani her şeyi sonuna kadar götürmek, neticelendirmek, rol çalmak - bizim böyle bir görevimiz yok. Biz iyi niyetle bir şeyler yapmanın gayreti içerisindeyiz. Bölgede, ikili, tüm bunlarda biz acaba dünya barışına nasıl katkıda bulunabiliriz? Hep bunun gayreti içerisindeyiz. Ermenistan ile olan ilişkilerde de bugüne kadar hep bu yaklaşım içinde olduk, bu anlayış içerisinde olduk, ama bazıları herhalde bizi anlamak istemiyorlar" yanıtını verdi.
Suriye'nin arabuluculuk rolünün önemi
Başbakan, Türkiye'nin Ortadoğu'da daha geniş bir rol oynama isteğinin zarar görüp görmeyeceği konusunda bir soru için de "Suriye ile 51 anlaşma yapmışız. Suriye bizimle bu anlaşmaları yaparken, ülkesindeki Ermenilerden dolayı ben bu anlaşmayı yapmıyorum dememiştir. Niye? Bize inanmıştır, biz de Suriye'ye inanmışızdır. Arabuluculuk noktasında zaten Suriye'nin bize karşı olan yaklaşımı çok farklı. Özellikle İran-Irak-Suriye bu bölgede, tabii Ermenilerin de yerleştiğini bilmemiz lazım. Yoğun şekilde mesela İran'da Ermeni var. Aynı şekilde Suriye'de Ermeniler var. Ama bizim bu ülkelerle bu görüşmelerimizi hiçbir zaman engellememiştir. Bizim ülkemizde 100 bin kadar vatandaşımız olmayan Ermeni’nin bizde yaşamasına çalışmasına müsaade ediyorsak, bu da bizim bir yaklaşım tarzımızdır. Ne denli barışa yönelik bir yaklaşım tarzı içerisinde olduğumuzu göstermesi bakımından önemlidir ama bunun karşılığını da bizim görmemiz lazım" dedi.