1 Mayıs davasında karar verildi
DİSK ve KESK Başkanlarının da aralarında bulduğu 5 sanığın, "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" gerekçesiyle yargılandığı "2014 1 Mayıs"ı davasında mahkeme beraat kararı verdi.
Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 2014'te toplanma çağrısı yaparak, "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttıkları" iddiasına ilişkin 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın beraatine karar verildi.
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci duruşmaya, sanıklar Kani Beko, Arzu Çerkezoğlu, Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve eski Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan katıldı. Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de izledi.
Dosyadaki savunma dilekçelerinin incelemeye alındığı belirtilen duruşmada, sanıklara son savunmaları soruldu.
Sanıklardan Kani Beko, "1 Mayıslar tüm ülkede, her yerde işçiler ve çalışanlar tarafından silahsız ve saldırısız bir şekilde barışçıl amaçla, şenlik havasında kutlanabilir. Bu bizim anayasal hakkımızdır. Bu nedenle beraatimi istiyorum" dedi.
1 Mayıs günü anayasal ve evrensel haklarını kullandıklarını söyleyen Lami Özgen de "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 1 Mayıslar ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında, tüm halkımızın katılımı ile her yerde kutlanabilir. Bizim bu hakkımızı kullanmamızın engellenmesi aslında bir suçtur. Bu nedenle atılı suçtan beraatimizi istiyoruz çünkü biz suç işlemedik" ifadesini kullandı.
"Örgütlerimiz 2015 yılında da 1 Mayıs'ı kutlayacaktır"
Sanık Arzu Çerkezoğlu da suç işlemediklerini ifade ederek, "Bizim 1 Mayıs'ı kutlamamıza engel olanlar suç işlemiştir. Örgütlerimiz kararlılıkla 2015 yılında da 1 Mayıs'ı kutlayacaktır. Beraatimi istiyorum" savunmasını yaptı.
Mehmet Soğancı da "1 Mayıs, bütün dünyada birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. 2015 yılında da 1 Mayıs'ı kutlamak üzere örgütümüz tekrar karar almıştır. 2014 yılına ilişkin suçlamaları reddediyorum" şeklinde konuştu.
Ahmet Özdemir Aktan ise "Biz örgütlerimiz adına, yasal olan bir hakkımızı kullandık. Hakkımızı kullanmaktan dolayı yargılamalara son verilmesini istiyorum" beyanında bulundu.
Duruşmada söz alan sanık avukatları, 1 Mayıs kutlamasının anayasal hak olduğunu ve kutlamanın değil engellemelerin suç sayılması gerektiğini kaydederek, müvekkillerinin beraatini istedi.
Karar
Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, üzerlerine atılı "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçunun unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine hükmetti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Beko, Çerkezoğlu, Aktan, Özgen ve Soğancı'nın "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttıkları" iddiasıyla 1,5 ila 4 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
Duruşma sonrası açıklama
Duruşmanın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri, basın açıklaması yaptı.
Milletvekili Süleyman Çelebi'nin de yer aldığı grup adına açıklamayı okuyan Kani Beko, duruşmalarda aynı ifadeyi defalarca tekrar ettiklerini belirterek, "İşçileri, emekçileri, halkımızı 1 Mayıs 2014'te 1 Mayıs meydanına çağırdık. Biz sözümüzün arkasında durduk ve 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na çıkmak istememizin suç olmadığını dile getirdik" dedi.
Mahkemeye, bu konuda alınmış ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarını sunduklarını ve 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyenleri mahkum eden tek bir yargı kararı bulunmadığını söylediklerini aktaran Beko, "Aksine, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamayı engellediği için hükümetin AİHM'de haksız bulunduğunu hatırlattık'' diye konuştu.
"Anasının ak sütü gibi.."
Yaptıkları çağrının suç olmadığının mahkeme tarafından tespit edildiğine ve haklarında ayrı ayrı beraat kararı verildiğine dikkati çeken Beko, ''1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününü Taksim'de kutlamanın işçilerin ve kamu çalışanlarının anasının ak sütü gibi hakkı olduğunu mahkeme bir kez daha tescil etmiş oldu. Böylece 'Taksim 1 Mayıs meydanıdır' iddiamızın meşruluğu bir kez daha tescil edildi" ifadelerini kullandı.
İstanbul Valiliği ve hükümete bir kez daha seslenmek istediğini kaydeden Beko, şunları söyledi:
"Kazandığımız çok sayıda davaya bir yenisini daha ekledik. Artık bu hukuk tanımaz yasağa bir son verin. 1 Mayıs meydanı konusundaki mahkeme kararlarını, anayasayı ve yasaları görmezden gelmekten vazgeçin. Hukuksuz bir inadı sürdürerek, bu bayramı da işçi sınıfına ve İstanbullulara zehir etmeyin. Dört örgüt adına bir kere daha sesleniyorum. Biz 1 Mayıs'ı şarkılarla, türkülerle, çiçeklerle, çocuklarımızla Taksim 1 Mayıs alanında kutlayarak, 1977 katliamında ölenlerin anısını yaşatmak istiyoruz. Bu isteğimiz meşrudur, haklıdır.''