'Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var'
GMİS Genel Başkanı Alabaş, "TTK'nın özelleştirilmesine ilişkin, 'Zonguldak halkı ve maden işçisi geçmişte olduğu gibi kuruma bugün de sahip çıkacaktır' dedi
ZONGULDAK - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Türkiye Taşkömürü Kurumunu (TTK) özelleştirmeye kalkmak' demek, arı kovanına çomak sokmakla eş değerdir. Zonguldak halkı ve maden işçisi geçmişte olduğu gibi bu kuruma bugün de gelecekte de her zaman sahip çıkacaktır" dedi.
Alabaş, Memurlar Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin sıkıntılı döneme girdiğini, adı konulmasa da ekonomik ve siyasi kriz yaşandığını öne sürdü.
Zonguldak havzasında 1 milyar 300 milyon ton taş kömürü rezervi bulunduğunu anlatan Alabaş, şöyle konuştu:
'Yılda 5 milyon ton üretime sahip TTK, işçi açıkları nedeniyle geçen yıl 1.4 milyon ton üretim yaptı. Üçte bir kapasiteyle çalışan kurum tabii ki zarar eder. Bu kurumu yönetenler yıllardır işçi talebinde bulunuyor. Kurumun işçi talebi her geçen gün artıyor. Son olarak yıl sonunda 3 bin 200 işçi talep edildi. O tarihten sonra emekliler de çıktı. Şimdi sayıyı 3 bin 500'e yükseltmek gerekiyor. Göz göre göre kurumu zarara uğratanların devlet ve millet için söyleyeceği haklı bir şey olamaz'
'İthal kömür işinden kimler para kazanıyor" diyen Alabaş, "Yılda 20 milyon tondan fazla taş kömürünü hangi şirketler ithal ediyor? Hangi şirketler taşıyor? Yerli kömür kullanan Çatalağzı Termik Santralini (ÇATES) kimin için özelleştireceksiniz? TTK'nın ayrılmaz parçası ÇATES'in özel konumunu görmezden gelmek tam bir aymazlıktır. ÇATES, hiçbir zaman zararına çalıştırılmamıştır. 'Dışarıdan kömür alalım, ÇATES'i daha karlı çalıştıralım' demek, yanlış ve kuruluş felsefesine aykırıdır. Devlet, devlet ciddiyetiyle yönetilirse bu gerçekler görülebilir' ifadesini kullandı.
Alabaş, Zonguldak'ın devletten aldığından fazlasını veren 12 il arasında olduğunu kaydederek, yeterli yatırım yapılması halinde kentin göç vermeyeceğini savundu.
'İçişleri Bakanlığının nüfus istatistikleri bunu açıkça ortaya koyuyor' diyen Alabaş, 'Devletten aldığının daha fazlasını veren 12 il içinde kentimizden başka göç veren yoktur. TTK'nın işçi açıkları giderilse ve üretim artırılsa kurumun zararı gerileyecek. Zonguldak, daha fazla ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Ekonomi canlanacak ve göç vermeyecektir. Biz bu gerçekleri her zaman olduğu gibi her fırsatta da anlatmaya devam edeceğiz' şeklinde konuştu.
Alabaş, TTK'nın tarihinde en az işçiyle üretim yaptığını öne sürerek, "Bu, bizim ifademiz değil, TTK Genel Müdürünün açıklamasıdır. En az işçiyle az üretim gerçekleşti. Ya bu kurumu kapatacaksınız ya da işçi alacaksınız. TTK, Zonguldak halkının 165 yıldır kanıyla, canıyla kurup yaşattığı bir kurumdur. Bu kurumun gerçek sahibi Zonguldak halkıdır. Bu kurumu kapatmaya Zonguldak halkı müsaade etmeyeceğine göre TTK'ya işçi almak zorundasınız. Bu seçim döneminde başta iktidar milletvekilleri olmak üzere herkesin kuruma sahip çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.
'Sektörümüze giren her alanda örgütlenme hedefindeyiz'
Alabaş, Türkiye'de 12.5 milyon sigortalı çalışan bulunduğunu ancak bir milyonunun sendikalı olduğunu ileri sürdü.
Alabaş, şunları kaydetti:
"Madencilik sektöründe temmuz 2013 istatistiklerine göre 199 bin, ocak 2014 istatistiğine göre 190 bin çalışan var. Örgütlü olmayan yaklaşık 150 bine yakın maden işçisi var. Biz GMİS olarak örgütlenmeyle ilgili hedefimizi daha genel başkanlığa aday olduğumuz dönemde dile getirdik. Sendikanın deneyimini, kültürünü Türkiye'nin değişik yerlere yayma fikrimizi söylemiştik. İlk örgütlenme sürecimizde çok sancılı geçti. Başta kendi teşkilatımız olmak üzere çeşitli sıkıntıların ardından örgütlendik ve yetki belgesinin gecikmesi iletişim kurmamızı engelledi. Sanki biraz duraksama gibi algılansa da sadece kömür sektöründe değil, madenciliğin olduğu her alanda örgütlenme hedefindeyiz. Bununla ilgili çalışmalarımız var.
Şu ana kadar TTK'nın özelleştirilmesiyle ilgili resmi bir belge söz konusu değil. Kurumsal kimliğimiz var. Dedikodulara göre yorum yapmamız mümkün değil. 'TTK'yı özelleştirmeye kalkmak' demek, arı kovanına çomak sokmakla eş değerdir. Zonguldak halkı ve maden işçisi geçmişte olduğu gibi bu kuruma bugün de gelecekte de her zaman sahip çıkacaktır. Kimse arı kovanına çomak sokmaya kalkmasın. Maden işçisi bunun örneklerini daha önce gösterdi. Bundan sonra da göstermeye devam edecektir'
'Süreçten en çok emekçi kesim etkilendi'
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, İstanbul merkezli operasyona ilişkin soru üzerine, kamuoyunda bilgi kirliliği oluştuğunu belirterek, kimin haklı, kimin haksız olduğunun yanı sıra siyasi ve ekonomik krizle ilgilendiklerini söyledi.
Süreçten en çok etkilenenin emekçi kesim ve işçiler olduğuna dikkati çeken Alabaş, "Ekonomik ve siyasi belirsizlikten alım gücü azaldı. Bilgi kirliliğinin ortadan kalkması gerekiyor. Bu işin düzgün şekilde çözüme kavuşturulması en büyük dileğimiz. Çalışanlar ve emekçiler olarak bütün bu durumların yükünü biz çekiyoruz ve işin en ağır bedelini ödüyoruz. Dolayısıyla bu belirsizlik ortadan kalkarsa daha fazla bedel ödemekten kurtulmuş oluruz" değerlendirmesinde bulundu.