'Türkiye kuracağı enerji borsası ile bölgesinin ağırlık merkezi olabilir'
RWE Türkiye Holding CEO'su Radmacher, kurulacak Türkiye enerji borsasının, Güneydoğu Avrupa ile Yakın Doğu piyasalarının ağırlık merkezi olabileceği belirtti.
Talip AKTAŞ
İSTANBUL - RWE Türkiye Holding CEO'su Andreas Radmacher, doğru çalışan bir piyasa için enerji borsasının kurulması gerektiğini, spot ve vadeli işlemler piyasalarının çalışmasıyla yatırımların da hızlanabileceğini kaydetti. Radmacher, kurulacak Türkiye enerji borsasının, Güneydoğu Avrupa ile Yakın Doğu piyasalarının ağırlık merkezi olabileceği görüşünü dile getirdi.
Geçtiğimiz Nisan ayında Turcas ortaklığı ile Denizli'de inşaatına başlanan doğalgaz kombine çevrim santrali ile Türkiye'de enerji sektörüne ilk yatırımını yapan Avrupa'nın önde gelen enerji devlerinden Alman RWE, varlığını uzun vadeli olarak konumlandırıyor ve Türkiye enerji piyasasının "güçlü ve önemli" aktörlerinden biri olmayı hedefliyor.
İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen şirketin Türkiye yapılanması RWE Holding'in CEO'su Andreas Radmacher, Türkiye'de enerji zincirinin üretim, toptan satış
ve ticaret, perakende satış alanlarında faaliyetlerini yoğunlaştıracaklarını ve bu alanlarda büyümeyi hedeflediklerini kaydetti. Türkiye'nin likit bir piyasa yapısını geliştirmek için gerekli önkoşulları taşıdığını ifade eden Radmacher, kurulacak enerji borsasının da Güneydoğu Avrupa ile Yakın Doğu'nun ağırlık merkezi olabileceği değerlendirmesini yaptı.
Enerji borsasının kurulmasıyla yatırımcıların önlerini daha rahat görebileceklerini ve kararlarını piyasa koşullarını dikkate alarak vereceklerini vurgulayan Radmacher, Türkiye'de özelleştirmelerle başlayan liberalleşme sürecinin şeffaf ve likit bir piyasanın kurulmasıyla tamamlanacağını anlattı.
Şeffaflık şart Andeas Radmacher konuşmasında özetle şu değerlendirmelerde bulundu:
- Türkiye dinamik ve hızlı gelişen bir ülke. Önümüzdeki 20 yılda 160 milyar Euro tutarında enerji yatırımı yapılacak. Biz de RWE olarak bu yatırımlardan pay almak istiyoruz. Türkiye'de güçlü bir oyuncu olarak var olacağız ve yatırımlarımızı sürdüreceğiz.
- Türkiye'de özelleştirme yapıldı, ama tabii serbestleşme için tek başına özelleştirme yetmez. Hem doğru bir piyasanın oluşması ve çalışması hem de Türkiye'nin arzu ettiği enerji yatırımlarının yapılabilmesi için öncelikle "derin" bir piyasanın oluşması lazım.
- Kurulacak enerji borsası, fiyatlardaki oynaklığı minimum seviyeye çekecek; özellikle yoğun enerji tüketen sanayiler vadeli kontratlarla gelecekteki risklerden korunabilecek.
- Türkiye enerji piyasası için tahminiz, piyasanın önümüzdeki beş yıl içinde tam liberalleşmeyi sağlayabileceği yönündedir.
- Türkiye çok uyunculu likit bir piyasanın oluşması için tüm koşulları taşıyor. Avrupa'da, Almanya da dahil bir çok ülke enerji piyasasının liberalleştirilmesinde çok ciddi hatalar yaptı. Türkiye'nin önünde şimdi bu deneyimler var. Biz de istenirse kendi deneyimlerimizi paylaşabiliriz. Ama sonuçta, tam rekabetçi ve serbest bir piyasanın uygun modelini Türkiye kendisi bulacak ve yöntemini kendisi tanımlayacaktır.
- Rekabetçi, güçlü ve doğru işleyen serbest bir enerji piyasası için olmazsa olmaz koşul şeffaflıktır. Şeffaflık, aynı zamanda nihai tüketici için de aldığı hizmeti ayrıntılı olarak görmesi anlamına gelir.
Son ihalelerde fiyat yüksek
RWE Türkiye Holding CEO'su Andreas Radmacher, bir soru üzerine, Türkiye'de yakın dönemde yapılan enerji özelleştirme ihalelerinde oluşan fiyatların, yatırımların geri dönüşü ile ilgili hesaplarla uyumlu görünmediği görüşünü de savundu. Radmacher, "Biz bu seviyelerde teklif vermeyi uygun bulmuyoruz" dedi.
Andreas Radmacher, yenilenmesi beklenen Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın ihalesi konusunda da "Süreç başlasın, koşullara bakıp değerlendireceğiz" diye konuştu. Radmacher, Başkent Doğalgaz için olası bir yeni ihalede, bir önceki fiyatın bulunabileceği görüşünde olmadığını da ifade etti.