'Taş atan çocuklar' için çözüm turu
Bakan Ergin CHP, BDP ve MHP Grubunu ziyaret etti
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda "taş atan çocuklar düzenlemesi" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'yla ilgili bilgi vermek üzere, CHP, BDP ve MHP Grubunu ziyaret etti.
Ergin'in beraberinde AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyareti yarım saat sürdü.
Ziyaretin ardından açıklama yapan Ergin, TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan ve çeşitli kanunlarda değişikliği öngören tasarın, kamuoyunda da suça itilen çocuklarla ilgili tasarı olarak düzenlemeyi CHP Grup Başkanvekilleri konuyu değerlendirdiklerini bildirdi.
Bakan Ergin, şunları kaydetti:
"Bu değerlendirme doğrultusunda, CHP grubumuz yeniden yargılamaya ilişkin maddeyi düzenleyen 311/2'ye ilişkin çekincelerini ilettiler. Buna ilişkin tereddütleri olduğunu ifade ettiler. Biz CHP'nin bu tereddütlerini not ettik. Kendi değerlendirmemizi de ayrıca yapacağız.
Diğer gruplarla değerlendirmeden sonra bütün bunları, diğer grupların varsa talep ve itirazlarını, onları da değerlendirerek bu tasarının komisyonda görüşülmesi, belki bir alt komisyon kurularak orada olgunlaştırılması ve Meclis Genel Kuruluna getirilmesi noktasında olumlu bir hava oluştu. İhtizari kayıtla bu hava oluştu.
CHP'nin bu maddeye itirazı var. Bunları değerlendireceğiz ama kamuoyundaki beklentiyi de karşılamak üzere bu çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. Bu tasarı içerisinde düzenlenecek çocuk adalet sistemine ilişkin düzenlemeler çok önemli. Bu çocuklar bu ülkenin çocukları. Bunlar bizim çocuklarımız. Bu çocukların geleceğini, ülkeye yararlı hale getirecek ve onların geleceğini inşa edecek çalışmalar yapabilirsek, aynı zamanda ülkemizin de geleceğini inşa etmiş olacağımıza inanıyoruz. Bu duygularla biz bu çalışmayı devam ettireceğiz."
Okay: Sadece çocuklara ilişkin bölümde birlikte çalışma olabilir
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "taş atan çocuklar" için düzenlemelerin de yer aldığı tasarısıyla ilgili ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.
Görüşmede, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanma ihtimalini yaratabilecek düzenlemenin, tasarıdan çıkarılmasını istediklerini vurgulayarak, "Taş atan çocuklarla ilgili Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunundaki 2 maddelik değişikliğe ilişkin bölümün görüşülebileceğini ama bunun bir paket halinde gelmesi halinde, Öcalan'a ilişkin bölümünün çıkarılmaması durumunda, çocukların da mağdur olacağını ifade ettik" diye konuştu.
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilk maddesine göre 18 yaşından küçüklerin, çocuk olarak kabul edildiğini anımsatan Okay, çocukların suçlu olmadığını, suça itildiğini dile getirdi. Okay, Bakan Ergin'e, çocukların çocuk olmaktan kaynaklanan haklarına ilişkin düzenlemelerin, Adalet Komisyonunda görüşebileceklerini ilettiklerini bildirdi.
Tasarının, komisyonda teknik ve ayrıntılı görüşülmesine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Okay, görüşmede, "Sadece çocuklara ilişkin bölümde birlikte çalışma olabilir" dediklerini dile getirdi.
Okay, Öcalan'ın yeniden yargılama ihtimaline tepki gösterdiklerini, bu nedenle tasarının Adalet Komisyonunda görüşülmediğini belirterek, "Öcalan'a ilişkin bölüm tasarından çıkarsa, çocuklara ilişkin bölüm görüşülebilir. Parlamentodan, terörist başına af, tahliye ihtimali yaratacak bir düzenlemenin geçmesini CHP olarak istemeyiz. Bunun, diğer grupların da istemesini düşünmek istemiyoruz. Ön şart olarak düşünün, onun çıkarılması gerekir" diye konuştu.
BDP Grubuna yapılan ziyaret
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, beraberindeki AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile BDP Grubuna geldi.
Bazı BDP'li milletvekillerinin de katıldığı, yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonunda bekleyen tasarı hakkında, BDP Grubunun eleştirilerini ve önerilerini aldıklarını söyledi.
BDP Grubunun, bu konunun komisyonda görüşülmesinden, grupların katkı vermesinden yana bir tavır sergilediğini ifade eden Ergin, "BDP, tasarıda yeterli olmayan birtakım düzenlemeler olduğunu, daha ileriye taşınması gereğine dönük eleştirilerini de gündeme getirdi. Biz bu eleştirileri not ettik" dedi.
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata
Tasarının komisyondaki görüşmelerinde, olumlu katkılarının ve eleştirilerinin olacağını Bakan Ergin'e söylediklerini ifade eden Ata, şöyle konuştu:
@page@
"Tasarının komisyon gündemine gelmesini önemsiyoruz. Toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatılmıştır. Bu, çok değişik kesimlerin mutabakatıyla bir toplumsal muhalefet ortaya konmuştur. Bu muhalefet, iktidar partisi tarafından görülmüş ve konu Meclis gündemine girmiştir. İnanıyoruz ki grupların mutabakatıyla Genel Kurulda görüşülecek."
Ayla Akat Ata, "Şartınız var mı?" sorusu üzerine, demokratikleşme için herhangi bir şart öngörmediklerini belirtti.
Tasarıda yapılan kısmi iyileştirmelerin, toplumun değişik kesimlerinin talepleri karşısında yetersiz kaldığını söylediklerini kaydeden Ata, "Konu ile sivil toplum örgütlerinin, değişik hukuk otoritelerinin, ilgili baroların çocuk hakları komisyonlarının görüş ve önerilerinin alınması gerektiğini de ifade ettik. Ama herşeyden önce, bu ülkenin yasalarında 18 yaşın altındaki her vatandaşın çocuk olarak kabul edilmesi ve Anayasamızın 90. maddesinin 5. fıkrası gereğince, iç hukukumuzdaki her düzenlemenin, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelere uygunluğunun sağlanması gereğini hatırlattık" diye konuştu.
MHP Grubuna yapılan ziyaret
Ergin, beraberindeki AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ı makamında ziyaret etti.
Basına kapalı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Ergin, tasarıyla ilgili talep ve beklentileri konuştuklarını, getirdikleri bilgi notunu ilettiklerini söyledi. Ergin, gazetecilerin sorularına "Gruplarımızın getirmiş olduğumuz çalışmayla ilgili görüşlerini aldıktan sonra daha sağlıklı şeyler söylemek doğru olacak" yanıtını verdi.
MHP Grup Başkanvekili Şandır ise kendilerine iletilen dosya üzerinde çalışma yapacaklarını belirterek, "Bu bir toplumsal soruna dönüşmeden gereken tedbirleri almak sayın iktidarın sorumluluğundadır. Yasama olarak, parlamento olarak da buna her parti katkı vermek durumundadır. MHP olarak biz bu konuda bir çalışma yapacağız. Önceden söylemiş olduğumuz sözlerimiz var. Tekliflerimizi sunacağız. Sonuç itibariyle ülkemiz ve toplumumuz yeniden yeni bir gerginliğin içerisine düşmemelidir. Bu çocuklar, yalnız cezalandırılmak değil, bu çocuklar topluma yeniden kazandırılmalıdır. Bu amaçla doğru biz düzenleme yapılmasını arzu etmekteyiz" diye konuştu.
Komisyon, haftaya gün belirleyecek
Ergin, Mecliste grubu bulunan partilerin Grup Başkanvekilleri ile yaptığı görüşmeleri tamamlayarak, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı makamında ziyaret etti.
Kamuoyunda "taş atan çocuklar düzenlemesi" olarak bilinen tasarının Adalet Komisyonu gündeminde sırasını beklediğini anımsatan Ergin, MHP'nin yaptığı çalışmanın tamamlanmasının ardından Komisyonun tasarıyı gündeme almasını temenni ettiklerini söyledi. Ergin, "Elbette ki siyasi partilerimizin değerlendirmelerini aldık. Bu değerlendirmeler doğrultusunda kendi çalışmamızı yapacağız. MHP'nin çalışmalarının sonucu ortaya çıkıncaya kadar bir müddet beklemeyi uygun görüyoruz" diye konuştu.
Ergin, Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili soruları cevapsız bıraktı.
Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya ise Komisyonun, tasarıyla ilgili ön çalışmasını tamamlandığını belirterek, önümüzdeki hafta toplanarak tasarıyı gündeme alacakları tarihi belirleyeceklerini bildirdi.İyimaya, "Komisyonun toplantı gününü tayin etmem mümkün değil. Gelişmeleri değerlendireceğim. Bütün partilerimiz belli bir noktaya gelmiş durumda. Önümüzdeki hafta hangi gün toplanacağımızı kararlaştıracağız" diye konuştu.