'Seçim sonrası yatırım iştahı artar'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, seçim sonrası yatırım iştahının artacağını belirterek, "Ülke büyümesi, yılın ikinci yarısından itibaren hızlanacak" dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Işık, ENSAR Vakfı Ekonomi Kulübü Toplantısında iş adamlarıyla bir araya geldi.
Toplantıda, 2014 yılında Türkiye'nin AB ülkeleri, OECD ve G7 ülkeleri ortalamasından daha iyi büyüme performansı sergilediğini belirten Işık, AB'de sadece İrlanda, Macaristan ve Polonya'nın Türkiye'yi geride bıraktığını kaydetti.
Dünyada ekonomik büyümenin yeniden şekillendiğinin altını çizen Işık, geçmiş yıllarda dünya büyümesini Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin sürüklediğini ancak 2014'te gelişmekte olan ülkelerin özellikle Çin ve Brezilya'nın büyüme hızlarının önceki dönemlere göre düştüğünü ve buna karşın gelişmiş ülkelerin büyüme hızlarında artış görüldüğünü ifade etti.
'Türkiye, iddialı hedefleri olan bir ülke'
Işık, Euro Bölgesi'nin uzun süren durgunluk döneminden sonra tüm siyasi sorunlara rağmen parasal genişleme için düğmeye bastığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hem dünyadaki gelişmeler hem de avro bölgesinin aldığı tutum bizim için önemli. İhracatımızın yüzde 43'ü Avrupa ülkelerine yapılırken, doğrudan yatırımların yüzde 76'sı Avrupa kaynaklıdır. 2014 büyümesinin yüzde 1,8'i dış ticaret kaynaklı, yüzde 1,1'i iç talep kaynaklı gerçekleşmiştir. Bir de Türkiye'nin büyümede kırılganlıkları azaltmak için aldığı makro ihtiyati tedbirleri göz önüne alırsak, dış talebin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Türkiye, iddialı hedefleri olan bir ülkedir."
'Tarım sektörü, büyümeyi aşağı çekti'
Işık, geçen yıl büyümenin beklentilerin altında kalmasında, iç pazarda tüketimin ciddi şekilde baskılanması, yatırım harcamalarının düşmesi, Irak ve Rusya'da yaşanan gelişmeler, Libya ile bozulan ilişkiler ve AB ülkelerindeki büyüyememe sorununun etkili olduğuna değindi.
Tarım sektöründe yaşanan gelişmelerin geçen yıl ülkenin potansiyel büyümesinin altında kalmasına neden olduğuna dikkati çeken Işık, "Birçok ülkeden farklı olarak tarım sektörü negatif büyüyerek ülke büyümesini aşağı çekmiştir. 2014 yılında tarım sektörünü hariç tutarsak ülke yüzde 3,4 büyümüştür" ifadelerini kullandı.
'Büyüme yılın ikinci yarısından itibaren hızlanacak'
Işık, 2015 yılında Türkiye'de iç tüketimle birlikte dış tüketimin de büyümeye olumlu katkılar yapmaya başladığını ve bu etkinin yılın ikinci yarısından itibaren daha belirgin olacağını vurguladı.
Seçim sonrası yatırım iştahının tekrar artacağına işaret eden Işık, "2014 yılının düşük bir baz etkisi yaratması, 2015 yılında AB'deki parasal genişlemenin toparlanmayı hızlandırması, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş etkisinin yılın ikinci yarısından itibaren fiyatlara yansıması sonucunda ülke büyümesi yılın ikinci yarısından itibaren hızlanacak" değerlendirmesinde bulundu.