'Pilav üstü kuru'nun yıldızı parlayacak
Geçen yıl kuru fasulye ve pirinç fiyatlarındaki artış, karkas etle yarışır hale gelmiş, vatandaş en önemliyemeklerinden ‘az kuru az pilav’a bir süreliğine vedaetmişti... Ancak bu yıl kuru fasulye rekoltesinde önemli bir yükseliş yaşanması bekleniyor
MELİH KOCAGİL
İSTANBUL -Geçen yıl Arjantin’de yaşanan kuraklık, Çin’deki aşırı yağışlar ve Türkiye’de üretim seviyesinin düşmesi nedeniyle kuru fasulye fiyatları yüzde 59 artmış, zamlarla kilogramı 10-12 lira olan kuru fasulye, ortalama kilogram fiyatı 16 lira olan karkas ete yaklaşmıştı. Ancak bu yıl kuru fasulye rekoltesinde önemli bir yükseliş yaşanması bekleniyor.
Fiyatlar daha da düşecek
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Fasulye para ettiği için çiftçi bu yıl fasulye ekti. Şu an toptanda kilosu 4 TL’ye kadar geriledi. Önümüzdeki süreçte hala bir düşüş bekleniyor. Fiyatların en az yüzde 30-40 daha düşmesini bekliyorum” dedi. Diğer bölgelerdeki ürünlerin de hasat edilmesinin beklendiğini söyleyen Reis, “Yeni mahsul Niğde’de döküldü. Sonra Nevşehir Derinkuyu son olarak da Konya. Geçen yıla oranla rekoltede artış var. Ancak bu fiyatlar daha da düşerse çiftçimiz gelecek yıl ekmeyebilir. Bu yıl fasulyeyi sofralarımızda bol bol göreceğiz “ İfadelerini kullandı.
“Pirinç fiyatları da düşüyor”
Kuru fasulye ve pirinç fiyatlarının dünya üzerinde çok değişmediğine dikkat çeken Mehmet Reis, “Pirinçte ise bu yıl geç ekim oldu. Bu geç ekimden dolayı da harman ileri bir tarihe ertelendi. Eylül’ün 15’inde Trakya Bölgesi’nden mahsul gelecek. Pirinç fiyatlarında da düşüş başladı. Şu an yüzde 20’lik bir düşüş var. Yüzde 10’luk bir düşüş daha bekliyoruz” diye konuştu. Dünyada hububat ve bakliyat ürünlerine yatırım aracı olarak bakılmaya başlandığını ifade eden Reis şu ifadeleri kullandı: “Çin’in tarım ürünlerinden uzaklaşması fiyatları yukarı doğru çıkardı. Hindistan ve Pakistan’da tüketim alışkanlıklarının değişti. Önümüzdeki 10 yıl içinde başta kuraklık olmak üzere yaşanan savaşlar nedeniyle fiyatlar hep artacak. Türkiye’nin planlamalarını çok iyi yapması gerekiyor. Küresel iklim değişikliğine adapte olacak düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Kuraklığa dayanaklı tohumlara sahip çıkmamız gerekiyor. Yerüstü ve yeraltı sularını hesaplı kullanmalıyız. Bitki deseni çeşitliliğini artırmamız gerekiyor.”