'Nihai karar ancak referandumda belli olacak'
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Kıbrıs Türk halkının artık uluslararası hukuk için hak ettiği yeri almasını istiyoruz
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı basın-yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelip Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecinde dönüşümlü başkanlığı siyasi eşitliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini belirterek, Kıbrıs Türk insanının hiçbir zaman federal yapılanmada başkanlık mertebesine ulaşamayacağı fikrini benimsemelerinin mümkün olmadığını bildirdi.
"Kıbrıs Türk halkının artık uluslararası hukuk için hak ettiği yeri almasını istiyoruz" diyen Akıncı, "Biz bunun da çözümle olabileceğinin bilincindeyiz. Çözümün parametreleri yıllardır tartışıla tartışıla, geliştirile geliştirile bir noktaya geldi" ifadesini kullandı.
Çözüm parametrelerinin son olarak "11 Şubat Ortak Metni'nde" yeniden teyit edildiğine işaret eden Akıncı, “Ben gerek seçim süreci boyunca, gerek seçildikten hemen sonra 11 Şubat 2014 tarihli çerçeveyi benimsediğimi ve o çerçeve içerisinde bu süreci ilerleteceğimi teyit ettim” dedi.
Akıncı, yıllar içinde sağlanan yakınlaşmaların heba edilmesinin yanlış olacağı, bu yakınlaşmaların uzun yıllar ve emek gerektiren unsurlar olduğu bilinci içerisinde hareket ettiklerini bildirdi. Akıncı, bu bağlamda, müzakerecilere, nerede durulduğunu tespit görevi verdiklerini ve onların da ilk iş ciddi bir tarama sürecine girdiğine işaret etti.
'Güç paylaşımı önemli bir alan'
Müzakerelerde tarama sürecinin yoğunluk alanının "yönetim ve güç paylaşımı" konularında olduğunu ve o alanda büyük mesafe kat edildiğini vurgulayan Akıncı, bu alanın çok önemli olduğunu söyledi.
Akıncı, bu alanda her şey halledilmese de siyasi eşitliği güvence altına alacak gelişmeler sağlandığına değinerek, “Kıbrıs Türk halkının kurulacak yeni yapılanmada siyaseten eşit ortaklığı son derece önem taşımaktadır. O anlamda iki kesimlilik, iki toplumluluk yanında siyasal eşitliğin kendini göstereceği alan yönetim ve güç paylaşımı olacak” dedi.
Dönüşümlü başkanlık konusunun henüz sonuca ulaştırılamadığını belirten Akıncı, dönüşümlü başkanlığı siyasal eşitliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini dile getirdi.
"Bir Kıbrıslı Türk insanının hiçbir zaman federal yapılanmada başkanlık mertebesine, cumhurbaşkanlığı mertebesine ulaşamayacağı fikrini benimsememiz mümkün değil" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bu eşit sürelerle başkanlık olmayabilir ama makul sürelerle başkanlığın bir Kıbrıslı Türk insanı tarafından da üstlenilmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda tavrımızın çok net olduğunun altını çizmek istiyorum” ifadesini kullandı.
Masada 6 başlık var
Akıncı, müzakerelerde masada 6 başlık olduğunu ve bu başlıkların dönüşümlü olarak konuşulduğunu anlattı. Akıncı, sıranın mülkiyete ve toprağa geldiğine dikkati çekerek, garantiler ve güvenlik konusunun yıllardır masada olduğunu ancak bunların en son konuşulacak konular içinde yer aldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “İki lider anlaşıyor, referandum yapılmayacak” haberlerine değinerek, bunun hem 11 Şubat anlaşması uyarınca mümkün olmadığını, hem de kendisinin böyle bir yolu doğru bulmadığını bildirdi. Akıncı, toplumun nihai kararının ancak referandumda belli olacağının bilinci içerisinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Anlaşmayla birlikte 1974’ten sonra adaya gelenlerin “gemilere konarak yollanacağı” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Böyle bir şeyi kimse aklından bile geçirmiyor. BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide de geçen gün bununla ilgili mesaj verdi. Bulunacak çözümün insan haklarına saygılı bir çözüm olacağını ifade etti. Yıllardır bu topraklara gelmiş yerleşmiş, burayı vatan bellemiş, çoluk çocuğa kavuşmuş; gerek burada evlenmiş, gerek karı koca olarak oradan gelmiş, burada artık çocukları torunları olan insanlar var. Bizim vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmak, bizim işimiz değil. Kimsenin de işi değildir. Kıbrıs Türk halkının bir çözüm sonrasında özgürlüğü, eşitliği ve güvenliğinin kendisi için için son derece önemlidir. Herhangi bir anlaşma Kıbrıslı Türklerin özgürlüğü, eşitliği ve güvenliği içermek durumundadır. Bunun başka türlüsünü sanırım hiçbirimiz düşünemeyiz.”
“Türkiye süreci destekliyor”
Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin Türkiye yetkilileriyle istişare içinde yürütüldüğünü belirterek, "Türkiye'den şu ana kadar sürece destekten başka bir şey görmedik. Sayın Tayyip Erdoğan 20 Temmuz’da geldiğinde, özellikle Rum tarafındaki beklenti, 'Erdoğan gelecek, süreci berhava edecek’ şeklindeydi. Tam tersi oldu. Yaptığımız temaslarda da, baş başa görüşmede de, heyetler arası görüşmede de kamuoyuna yansıyan yönüyle de çözüm sürecine destek beyanı oldu sadece” diye konuştu.
İlk defa bir Türkiye üst düzey yetkilisinin, her iki toplumun liderlerinin de çözüm konusunda kararlı ve azimli bir çalışma içinde olduğuna işaret eden Akıncı, iki tarafta da bir irade olduğunun anlaşılması ve bunun desteklenmesinin yeni ve olumlu bir durum olduğunu söyledi.
Türkiye’deki sorunların en kısa sürede en demokratik şekilde aşılması ve Yunanistan’ın da ekonomik sıkıntılarından kurtulması dileğinde bulunan Akıncı, çözüm sürecinde her iki ülkenin ortak desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.