'Merkez'in aldığı önlemler ticari kredileri pahalılaştırdı'

İş Bankası ve DÜNYA'nın işbirliğiyle düzenlenen İş'le Buluşmalar toplantısının 22'ncisi gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Merkez Bankası'nın son dönem aldığı kararların ticari kredileri pahalılaştırdığını belirtti. İş Bankası ve Gazeteniz DÜNYA tarafından düzenlenen İş'le Buluşmalar toplantı dizisinin 22'ncisi Ankara'da yapıldı.

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde yapılan ve Dönüştürücü İnovasyon ve Rekabet Başlığı altında yapılan toplantıya, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş, Gama Güç Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Evren Ersü, İşbir Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Kantur, Bahçeşehir Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy ve DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankası'nın Ankara'da kurulmuş olması nedeniyle kendileri açısından önemli bir yeri bulunduğunu belirtti. İş Bankası'nın, Ankara'da ticari kredilerde açık ara pazar lideri olduklarının altını çizen Özince, "Biz üretimi desteklemeyi seviyoruz" dedi. Konuşmasında, Merkez Bankası'nın karşılık ve faiz kararlarına değinen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, alınan kararların maliyet artırıcı etki yaptığını vurgulayarak, "Merkez Bankası haklı olarak hane halkı tüketimini tutmak istiyor ama bu sadece tüketici kredilerini değil, ticari kredileri de, üretimin maliyetini de yükseltiyor" diye konuştu.

Bankaların kârlılık konusunda zaman zaman eleştiriye maruz kaldığına işaret eden Özince, "Her banka aynı değil. Nasıl şirketler farklıysa, bankalar da farklı" dedi. Özince, İş Bankası'nın 3.2 milyar TL'lik kârına ilişkin, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün, "Ne çok kâr elde etmişsiniz" sözünü hatırlatarak, "Ben de kendisine, '19.7 milyar TL sermaye yatırmış olsanız ne kadar kâr elde etmek istersiniz' diye sordum. 'Sesli söylemek istemem' dedi. Bir haber yayınlandı, 'Özince, bu kadar kârdan memnun değil' diye. Benim söylediğim başka bir şeydi. Bizim bu kadar sermaye ile daha farklı, daha katma değeri yüksek şeyler yapmamız lazım. Bütün dünya rekabet ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yurtdışında 40 şubeli bir yapıya ulaşıldı

İş Bankası'nın son açılan 1156. şubesinin Erbil'de olduğunu belirten ve konuklara fotoğrafını gösteren Ersin Özince, "Arkadaşlar güzel hazırlamışlar. Türkiye İş Bankası diye yazıyor tabelada. İçinde de Atatürk'ün resmi var. Arkadaşlara, 'Buranın da yöneticilerinin fotoğrafını koymak gerekmez mi' diye hatırlattım. Bana, "Ama biz Atatürk'ün fotoğrafını kurucumuzun fotoğrafı olduğu için koyduk' dediler" ifadelerini kullandı.

Rusya'da 15 şubeli bir banka satın almak üzere olduklarını kaydeden Ersin Özince, bu banka hakkında, "Küçük ama yönetilebilir, düzenleyeceğimiz bir banka" ifadesini kullandı. Özince, Rusya ve benzeri ülkelerde hala tasarruf oranının çok düşük olduğunu hatırlatarak, "Tasarruf yapmayı sevmiyorlar.

Biliyorsunuz, biz de 25 yıl Türkiye'de kumbara-tasarruf kampanyası yaptık. Biz bu bankada ticaret yapacağız. Kredi kartı dağıtmayacağız yani. Ama gerekirse onu da yaparız" dedi. Özince, Almanya'da 16 şube, Sofya'da ve Erbil'de birer ve 15 şubeli banka ile Rusya'da olmak üzere yurtdışında 40 şubeli bir yapıya ulaştıklarını belirterek, "Bu bir Türk bankası için önemli" diye konuştu. Özince, Irak içinde Bağdat ve Süleymaniye'de de şubeleşme için çalıştıklarını, Basra'da da düşündüklerini belirtti. Bağdat şubesinin güvenlik nedeniyle beklediğini hatırlattı.

Küresel kriz döneminde bankaların genel olarak "zor durumdaki şirketlere yardım etmemekle" suçlandığını hatırlatan Özince, "Biz, verilen destekle kendisini kurtarabilecek her şirkete destek olduk. Arkadaşlarımız da çok sayıda bizim kendi grubumuzda tasfiye yaptılar" şeklinde konuştu.

Yavrucu: Dönüşüm yaşam biçimi olmalı

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, şirketlerin başarılı olabilmesi için değişim ve dönüşümü günlük yaşam biçimi haline getirmesi gerektiğini belirterek, "Bunu yerine getirmeyen işletmeler ayakta kalamaz. Rekabet sadece sektörde değil, ülkede hatta bütün dünyada oluyor" dedi.

Yavrucu, değişim süreçlerine ilişkin olarak, Fortune 500 listesini örnek göstererek, "Bir zamanlar bu listelerde yer almış şirketlerin yüzde 25'i bugün yok. Birleşme, kapanma ya da farklı nedenlerle bu şirketler farklılaştılar" dedi. Patronların, artık şirketlerde iktidarı profesyonel yöneticilerle paylaşması gerektiğini belirten Yavrucu, mutlu çalışanların mutlu müşteriyi mutlu müşterinin de kar eden şirketi yarattığını vurguladı. Türkiye'de, para problemi bulunmadığının altını çizen Ayhan Yavrucu, "iyi bir fikirle girerseniz iyi bir projeniz varsa, bunun desteklenmesi ve parası konusunda bir sıkıntınız olmaz" dedi. Yavrucu yeni pazarlarda, fırsatlar kadar olağanüstü risklerin de bulunduğunu hatırlatırken, bunların çok iyi analiz edilerek bir ülkede yatırım yapıp yapmamaya karar verileceğini anlattı.

Yetiş: Fikre destek veriyoruz

TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ise konuşmasında, kurumun destek politikalarının zaman zaman yanlış anlaşıldığını belirterek, "Biz TÜBİTAK olarak nihai ürüne destek vermiyoruz. Proje ve fikri destekliyoruz. Bu yüzden, ürün desteği için bize başvuranlar doğal olarak olumsuz cevap alıyorlar" dedi. Konuşmasında, sık sık bir fikrin somut projeye dönüşmesine yönelik ülke örnekleri veren Nükhet Yetiş, Türkiye'deki ar-ge harcamalarının yükselişine dikkat çekti. Yetiş, Ar-Ge'ye sadece kamunun değil özel sektörün de harcama yapması gerektiğini belirterek, Türkiye'de 2002 yılında yüzde 22 olan toplam Ar-Ge harcamalarındaki özel sektör payının 2008'de yüzde 41'e yükseldiğini belirtti. Yetiş, aynı oranın ABD'de yüzde 70, AB'de ise yüzde 63 olduğunu hatırlattı.

İnşallah Avrupa'nın ortasına bayrağımızı dikeriz

İŞ BANKASI'NIN Ankara'da, Kurtuluş Savaşı’ndan kalan paralarla kurulduğunu hatırlatan Ersin Özince, "Hint Müslümanlarının katkısı var mı? Var. Bolşevikler o dönem büyük yardımlarda bulunmuşlar. Ama esasen Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı’nda elde kalan 250 bin TL parayla, 30 kurucunun da taahhüt ettiği bir kısmı gerçekleşen 750 bin TL ile kuruldu" dedi. Bir şirket genel kurulunda İstanbul'a taşınma konusunda

ortaklardan birinin, "Atatürk'ün kurduğu bankayı, Atatürk'ün başkentinden nasıl götürürsünüz" dediğini belirten Özince, "Ben de kendisine, 'hiçbir yere götürmüyoruz dedim. Ama inşallah, birileri İş Bankası'nın bayrağını Avrupa'nın ortasına kadar götürür diker' dedim" açıklamasında bulundu.

EN DEĞERLİ MARKALARDA 75. SIRADAYIZ

Özince, İş Bankası'nın kuruluş aşamasında "Türkler bankacılık yapamaz" eleştirilerine karşılık bir iddiayı da taşıdığını belirttiği konuşmasında, "Bu sözlerin söylendiği müessese, şu anda dünyanın en büyük banka markaları sıralamasında 75. sırada" diye konuştu. İş Bankası'nın Ankara içinde her zaman izlerinin görüldüğünü kaydeden Özince, ticari kredilerde yüzde 16.1 payla birinci sırada bulunduklarını hatırlattı. Özince, İş Bankası'nın 24 bine ulaşan çalışanlarının yüzde 80'inin üniversite mezunu, sınavla yükselme uygulamasının geçerli olduğu Banka'da yönetici birimlerin de yüzde 70'inin kadınlardan oluştuğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir