'Kayıt dışı' TÜSİAD'ın gündeminde
Boyner: Türkiye'de yüzde 45-50'lik kayıt dışılık oranı tutarsız derecede yüksek gözüküyor.
İSTANBUL (A.A) - 08.02.2011 - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, hükümetlerin AB ortalamalarına yakın bir reel vergiyi veya kişi başına vergi düzeyini yakalamak ve korumak durumunda olduklarını belirtti.
TÜSİAD'ın yayın organı Görüş Dergisi'nin Şubat sayısında, kayıt dışı ekonomi konusu ele alındı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, dergideki "Kayıt dışı ekonomi ile ilgili sormadığımız sorular var" başlıklı makalesinde, tam tanımı yapılamayan kayıt dışı ekonominin farklı türleri bulunduğuna dikkat çekti.
Boyner, kayıt dışının ne boyutta olduğunun tam olarak ölçülemediğini belirterek, bu nedenle diğer yatırım ve kayıt dışılığın büyük ölçüde "gelişmemiş ekonomi" problemi olarak da tasnif edilebildiği, kişi başına gelir belli bir eşiğin üzerinde seyredince kayıt dışılık oranının ihmal edilebilir düzeye düştüğünün gözlemlendiği bilgilerini verdi. Boyner, "Türkiye ekonomisinin bulunduğu düzey, dış ticaret hacminin ulaştığı mertebe, AB üyeliğinde kat edilen mesafe veri olarak alınırsa, yüzde 45-50'lik kayıt dışılık oranı tutarsız derecede yüksek gözüküyor, üstelik kayıt dışı istihdam uzunca bir zamandır bu aralıkta hareket ediyor" dedi.
Hükümet sorumluluklarını yerine getirmeli
Boyner şöyle devam etti:
"10 yıldır, TÜİK'in gerçekleştirdiği Hane Halkı İşgücü Anketi (HİA) verilerinin öngördüğü yüzde 45 civarında kayıt dışı istihdamı -yaklaşık 10 milyon kişiye denk geliyor- veri olarak alınırsa, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyini, dışa açıklık oranını, büyüme dinamiğini ve AB mevzuatının Türk mevzuatına aktarım düzeyini açıklamakta güçlük çekiliyor. Hükümetler, 21. yüzyılda kendisinden beklenen denetleme ve düzenleme sorumluluklarını harfiyen yerine getirecek, böylelikle seçmenden oy isteyecek ise AB ortalamalarına yakın bir reel vergi veya kişi başına vergi düzeyini yakalamak ve korumak durumundadır. kamu hizmetinin faturasını son derecede sınırlı-kayıtlı bir kesim ödüyor. Bu yapının vergi tabanını er veya geç tahrip etmesi beklenir."