'Kadın hakları BM'nin gündeminde'
BM Türkiye Mukim Koordinatörü Malhotra, 'Türkiye'deki 'kadına şiddet olayı yüksek düzeyde olduğundan BM Kalkınma Programı olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu yöndeki çalışmaları ön sıraya koyduk' açıklamasında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, 5 yıllık dönemde "kadın eşitsizliği ve kadınların kalkınmasına yönelik çalışmaları" ön sıralara koyduklarını belirtti.
Malhotra, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'deki kadına şiddete ilişkin soru üzerine Malhotra, dünyanın her tarafında kadına eşitsizliğin söz konusu olduğunu söyledi.
Gelişmiş ülkelerde dahi kadına evde ve iş yerinde şiddet gibi konuların ortaya çıktığını belirten Malhotra, "Türkiye de bunlardan nasibini alıyor. Türkiye ile gelişmiş ekonomik düzeye sahip ülkelerde cinsiyet ayrımı daha iyi durumda. Türkiye'deki kadınların hayata atılma oranı yüzde 30 civarında. Bu, çok düşük bir rakam. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) üye ülkeler arasındaki en düşük rakam" diye konuştu.
Politikada da kadınların çok az yer aldığını dile getiren Malhotra, şunları kaydetti:
"Bu seçimlerde kadınların politikaya dahil olma oranı biraz yükseldi; o da HDP sayesinde oldu. Kadınların politikada yer alma oranı, yüzde 70 civarında olmalıdır. Daha önce bu oran, yüzde 14 civarındaydı. Şu an hala 17 civarında olması, düşük bir rakam. Türkiye'de bu oran, yaklaşık yüzde 30'lar seviyesinde olmalıdır. Öte yandan, 'evde şiddet', çok sık rastladığımız bir durum. Türkiye'deki 'kadına şiddet olayı' ve 'kadınların geri kalmışlık durumu' yüksek düzeyde olduğundan UNDP olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde 'kadın eşitsizliği ve kadınların kalkınmasına yönelik çalışmaları' ön sıralara koymuş durumdayız. Türkiye'de önemli ve güçlü kadınlar da var; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin gibi."
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ilişkin davayla ilgili soruya Malhotra, Türkiye'de aile içi şiddet ve aile içi baskılar sonucu ölümlerin daha fazla görüldüğünü kaydetti.
Türkiye'de Özgecan Aslan cinayetine benzer birçok olayın görüldüğünü anlatan Malhotra, şöyle devam etti:
"Türkiye'de kadın haklarına yönelik birçok yasa çıkmasına rağmen bu konuyla ilgili bu oranda azalma gözlenemiyor. Raporlamalarda, bu tarz cinayetlerin giderek arttığı gözlemlenmektedir. Bu, çok önemli bir konu, sadece yasalarla çözülebilecek bir durum değil. Devletinizin bunu yapı olarak değiştirmesi lazım, ama insanların öncelikle zihin yapılarının değişmesi gerekli, özellikle de erkeklerin."
BM'nin Suriyelilere yardımları
Malhotra, "BM'nin kamplardaki Suriyelilere yardımları pek fazla gözükmüyor. Bununla ilgili neler yapacaksınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Ben buna tam olarak katılmıyorum ama şöyle bir gerçek var: Türkiye, bu konuda çok önemli rol üstleniyor. 1,8 milyon Suriyeli, Türkiye'ye gelmiş ve Türkiye yardım ediyor, ama BM de devletin isteği doğrultusunda çok fazla yardım yapmış durumda. Geçen iki-üç yıl içerisinde yarım milyon dolar yardım yapılmıştır. Gaziantep ve Hatay'da 200 civarında personelimiz çalışıyor. Kampları destekliyoruz, yiyecek sağlıyoruz. Suriyeli çocuklara eğitim sağlıyoruz. Göçmen kamplarının yüzde 92'si eğitim alıyor şu anda. Kilis'te belediyeye UNDP kapsamında yardımlar sağlıyoruz. Hizmetlerde çok fazla aksama var, çünkü orada çok fazla sayıda insan var. Kilis'te Türklerden daha fazla Suriyeli var. Sağlık sistemi üzerinden yardım sağlıyoruz. Çok fazla örnek verebilirim."
İnsanların, BM'nin yeterli yardımı yapmadığını düşündüğünü dile getiren Malhotra, "Çünkü devletiniz daha fazla yardım yapıyor. BM'nin bir şey yapmadığını söylemek doğru olmaz. Devletiniz bizim çok fazla alanda yardım sağlamamıza destekte bulunuyor. Biz, Suriyelilere sadece Türkiye'de değil, sınırın öteki tarafında da yardımlar yapıyoruz. Bunlar, politik çözümler olmadan çözülecek sorunlar değil" diye konuştu.
Gürkan, ziyaretin anısına Malhotra'ya Edirne'ye özgü çeşitli hediyeler verdi.