'Jandarma siyasallaşmaz'
İçişleri Bakanı Ala, "Az gelişmişliğe kodlanmış kavramsal düşünceyle yeni Türkiye'yi inşa edemeyiz" dedi
ANKARA - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "İç Güvenlik Reformu" kapsamında molotofkokteyline yönelik getirilmesi planlanan düzenlemeyi değerlendirirken, "Molotof kokteyli ile yaklaştığında daha büyük, daha ölümcül, daha beter sonuçların ortaya çıktığını Türkiye yaşayarak görmüştür. Ateşli silah neyse molotof kokteyli odur" dedi.
Bakan Ala, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ala, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ilişkin çalışmalarda Genelkurmay Başkanlığının yazılı değerlendirmelerini aldıklarını, beraber sözlü değerlendirmelerde de bulunduklarını söyledi.
İlgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Ala, sonuçta tüm bu görüşleri dikkate alarak, değerlendirerek, siyasi iradenin karar vereceğini vurguladı.
"Bu kavramlar az gelişmiş ülkelere ait kavramlar"
Bir gazetecinin "Jandarmanın siyasallaşacağı yönünde Genelkurmayın bir endişesi var" sözleri üzerine Ala, "Bu kavramlar az gelişmiş ülkelere ait kavramlardır. Zaten siyaset karar verir, karar alır, kamu bürokrasisi de, güvenlik büroksasi de diğer sivil bürokrasi de bunu uygular. Siyasallaşma, siyasallaşmama... Bunlar gelişmiş ülkelerin, gelişmiş demokratik zihinlerin kavramları değil. Az gelişmişliğe kodlanmış kavramsal düşünceyle yeni Türkiye'yi inşa edemeyiz" diye konuştu.
Bu söylemleri eleştiren Ala, "Bu ne demektir? Siyasallaşması... Yani siyaset kötü bir şey midir? Bu kadar 70 milyon, 77 milyon insan sandığa ne için gider, neden seçimleri yaparız? Siyasetçiler karar alsın diye. Kararı siyasetçiler alacak, bürokrasi de -ister güvenlik bürokrasisi olsun, ister sivil bürokrasi olsun- bu alınan kararları uygulayacak. Bu kadar net ve basittir. Bunlar demokrasinin temel kurallarıdır" ifadesini kullandı.
Bakan Ala, Türkiye'de devlet kurumlarının çeşitli defalar açıklamalarla bunu içselleştirdiğini gösterdiğini anımsatarak, "Ancak çok gerilerde kalmış bazı yazar-çizerlerimiz ya da değerlendirme yapanlarımız halen oralardalar. O bakımdan bunları da anlayışla karşılıyoruz ama Türkiye bunlarla yoluna devam edemez" dedi.
"Yazılı görüşlerini aldık dediniz. O yazılı görüşlerde çekinceler var mı?" sorusuna Ala, şu karşılığı verdi:
"Katkılar da var, çekinceler de var. Biz hepsini değerlendirip kararı veriyoruz. Tabii ki kurumlarımız, Genelkurmay Başkanlığımız da beraber çalıştığımız Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı bu yapacağımız düzenlemenin avantajları, kendileri açısından dezavantajlarını, getirisini, götürüsünü, diğer kurumlarımızla, bütün kurumlarımızla da beraber çalışıyoruz. Söyleyeceklerini söylediler."
Ala, kendilerinin de siyaseten milletin lehine olan değerlendirmeler yapıp karar aldıklarını ifade etti.
Peşmergelerin geçişi
"Peşmergenin dün gece itibarıyla Türkiye'den geçtiği" iddiası da sorulan Ala, "Bunlar böyle iddialarla, tahminlerle yürütülecek işler değil. Türkiye'nin uluslararası kararlarıdır ve Türkiye'nin çıkarları, milletimizin çıkarları doğrultusunda gereken yapılmaktadır" dedi.
Sayı ile ilgili iddialar da hatırlatılan Ala, "Bunlar görüşmelerle ve ihtiyaçlarla belirlenmektedir. Burada söyleyeceğimiz bir husus yoktur" diye konuştu.
Molotofkokteyli ile yaklaşanlar
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Molotofkokteyli ile yaklaşan ateşli silahla yaklaşmış muamelesi görür" şeklinde söz kullandığı ifade edilerek, "Bunun aynı zamanda vur emrini de mi kapsadığı?" sorusu üzerine Ala, "O cümle neyi gerektiriyorsa odur. O ateşli silahla yaklaştığı zaman hangi sonuçlar ortaya çıkıyor? Molotofkokteyli ile yaklaştığında daha büyük, daha ölümcül, daha beter sonuçların ortaya çıktığını Türkiye yaşayarak görmüştür. Ateşli silah neyse molotofkokteyli odur" dedi.