'İthalat lobisi aşırı güçlendi, Çin kadar koruma gerekir’
Socar &Turcas CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz "Türkiye'de bir ithalat lobisi var" dedi. Yavuz, global talep daralması paralelinde yabancı şirketlerin stoklarını "eritmek" için Türkiye'ye "hücum ettiğini", "ürünleri damp ederek" yerli üre
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Global talepte daralmanın yabancı şirketleri iç pazarın hala güçlü olduğu Türkiye'ye çektiğini vurgulayan Socar&Turcas CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, damping uyarısı yaptı.
Yavuz, "Global firmalar stoklarını eritmek için Türkiye'ye hücum etti. Ürünlerini damp ederek yerli üreticiyi zor durumda bırakıyorlar" dedi. Türkiye'de ithalat lobisi bulunduğunu savunan Yavuz şöyle konuştu:
"Türkiye iç pazarının canlılığı en büyük şansımız. Ancak Türkiye'nin ithalatının hemen hemen yüzde 90'ı sıfır gümrükle gerçekleştiriliyor. Bu kadar açık olan, korunmayan pazara büyük yatırım gitmez. Bir pazara istediğiniz gibi girebiliyorsanız, yatırımı neden oraya taşıma ihtiyacı duyasınız? Benim rakibim Petkim kadar ciro yapıyor. 10 kişi çalıştırıyor. Bizim gibi 2 bin 500 kişiye iş yaratmıyor. Siz o firmanın yerinde olsanız 5 milyar dolar yatırım yapar mısınız?"
"DİR'de revizyon şart"
Dahilde işleme rejiminin gözden geçirilerek revizyona tabi tutulması gerektiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu: "Arz fazlasının ortaya çıktığı dönemlerde Türkiye pazarının cazip olması nedeniyle herkes Türkiye'ye hücum edip ürünlerini Türkiye'ye damp ediyorlar. Kapasitelerini maksimize edip, stoklarını bitirmek, ellerindeki standart dışı ürünleri bitirmek için Türkiye bir ‘eriten pazar'. Bu da yerli üreticinin aleyhine bir durum. 2012'de Türkiye'nin ithalattan kaynaklanan haksız rekabete karşı etkin önlemler alması lazım. Dahilde işleme rejimi sisteminin rehabilite edilmesi, gözden geçirilmesi gerek."
Kenan Yavuz, dahilde işleme rejiminde belgelerin kapatılış süresinin uzun olmasının, sistemi ihracatı değil ithalatı teşvik eder hale getirdiğinin altını çizdi. Serbest bölgelerden kaynaklanan sıkıntılar olduğunu savunan Kenan Yavuz, "ihraç kaydıyla ithal edilen ürünün yurtiçinde satılması ve bir şekilde belgelerin kapatılması hadiseleri yaşanıyor" dedi.
Bu noktada bir "ithalat lobisi"nin ortaya çıktığını vurgulayan Yavuz, "Türk ekonomisini ithalata bağımlı hale getirmeye çalışanlar var. İthalata karşı en küçük bir önlem ihtiyacı ortaya çıktığında ithalat lobisi hemen ayaklanıyor. Oysa birçok ülke iç piyasasını koruyor. Çin, Hindistan neden bu kadar yabancı yatırım çekti? Dosya yaptım yürüttükleri damping soruşturmalarını... Yerli üretimin gözetilmesi nedense Türkiye'de
eleştiriliyor. Burada ben ithalat lobisinin aşırı güçlenmesinin etkili olduğunu düşünüyorum. Çin gibi bizim ülkemizde de antidamping soruşturmalarının hızlandırılması gerekir" dedi. Kenan Yavuz 2012'de doğalgaz fiyatlarında bir artışın sanayiciyi zorlayacağının da altını çizdi.
Socar 50 milyon dolarlık Petkim hissesi aldı, ihaleye de gireceğiz
Socar'ın Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmayı taahhüt ettiği rakamın 15 milyar doları bulduğunu söyleyen Kenan Yavuz, ÖİB'nin Petkim'in yüzde 10.32'lik hissesi için yapacağı ihaleye de katılacaklarını açıkladı. Yavuz ayrıca Socar'ın "küçük yatırımcıya destek amacıyla" borsadan son 1.5 ayda 50 milyon dolarlık hisse alımı yaptığını söyledi.
Yavuz, "SPK şirketlere kendi hisselerinden alma çağrısında bulundu biliyorsunuz. Alıma devam etmeyi düşünebiliriz. Ama borsa düşüyor da hisse topluyoruz gibi bir duruma düşmek istemiyoruz. Amacımız şirketimize güvenimizi gösterip küçük yatırımcıyı desteklemek" dedi.
Ortadoğu altın dönemini yaşıyor
SOCAR&Turcas CEO'su Kenan Yavuz'a göre Ortadoğu altın dönemini yaşıyor. Yavuz, "Sanayi hammaddeleri, metaller ucuzlarken, petrol hep 100 dolar bandında kaldı. Bundan en çok Ortadoğu yararlandı.
Dışarıya bağımlı oldukları ürünleri daha ucuza alırken, sattıkları ürünü daha yüksek fiyattan satabildiler. İnanılmaz bir sermaye birikiyor şimdi bölgede" dedi.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ise dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu vurgulayan Yavuz, "Petrol fiyatında her 10 dolar artış Türkiye'ye 4 milyar dolarlık yük anlamına geliyor. Petrole ve doğalgaza bağımlı ekonomiler açısından oldukça riskli bir dönemdeyiz. Piyasalar daralıyor, enerji faturanız yükselirken, bu faturayı kompanse edebileceğiniz üretim, ihracat artışı gerçekleştirme açısından sıkıntı
olabilir. O nedenle Avrupa'nın olağanüstü bir sıkıntı yaşaması bizim gibi gelişmekte olan ülkelere sıkıntı yaratır" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir