'İşlemler elektronik faturayla 2 saniyeye indi'
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, uygulanan elektronik fatura sistemi sayesinde 27 iş gününde bir memurun yapabildiği işlemin, 2 saniyede yapıldığını söyledi.
İSTANBUL - Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, iş adamlarının en büyük sorunlarından birinin fatura geri iadelerinde yaşandığını belirterek, "Daha önceki manuel uygulamada işlemlerin tamamlanması günler alıyordu. Ancak uyguladığımız elektronik fatura sistemi sayesinde 27 iş gününde bir memurun yapabildiği işlem, 2 saniyede yapılıyor" dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) geleneksel perşembe toplantılarında, "e-Fatura ve e-Defter" uygulamaları hakkında bilgi veren Kilci, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı olarak mükellefe hizmetin en iyisini sunma gerekliliğini hissettiklerini söyledi. Kilci, vergi ödemek isteyen ve iyi niyetli mükellefin vergi ödeme maliyetini mümkün olduğu kadar en aza indirmenin gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, bu anlamda teknik uyum maliyetini mümkün olduğu kadar minimize etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Vergi kaçırmanın önlenmesinin temel mantığının toplumsal baskı olduğuna işaret eden Kilci, "Her halükarda denetim olacak. Olmaması mümkün değil. Fakat, toplumda vergi kaçırmanın önlenmesinin temel mantığı vergi ödeyenlerin, vergi ödemeyenler üzerinde yaptığı sosyal baskılar olduğu kanaatindeyim" dedi.
'Mükellef evden vergi borcunu ödeyebiliyor'
Kilci, Vergi İletişim Merkezi, Mükellef Geri Bildirim Sistemi, Vergi Bilinci ve Geliştirme Eğitimleri, Sosyal Mecra, İnternet Sayfası, İngilizce Elektronik Posta Yanıt Sistemi, Mükellef Hizmetleri Merkezi, Kısa Mesaj Bilgilendirme Sistemi ve E-Posta Bilgilendirme Servis Hizmeti sayesinde mükelleflere sıkça ulaşabilme imkanına kavuştuklarını söyledi.
Bu anlamda yıllar itibariyle önemli mesafeler kat ettiklerini söyleyen Kilci, "Bu sayede mükelleflerimizin zaman ve maliyet tasarrufu kolaylaşmaktadır. İnsanlar artık evlerinde beyanname verebilmekte, vergi borçlarını ödeyebilmektedir" diye konuştu.
Fatura geri iadesine süre geliyor
İş adamlarının en büyük sorunlarından birinin fatura geri iadelerinde yaşanan sorunlar olduğunu söyleyen Kilci, bu sorunların hepsini kaldırdıklarını söyleyemediklerini, daha önceki manuel uygulamada işlemlerin tamamlanmasının günler aldığını ancak uyguladıkları elektronik fatura sistemi sayesinde daha önce 27 iş gününde bir memurun yapabildiği işlemin, 2 saniyede yapıldığını anlattı.
Kilci, bunun önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Yılbaşı itibariyle, bu sistemi çok daha geliştirip, iadelerinin her birine belli süreler getirmek istiyoruz. 'Bir ihracat iadesinin şu kadar zamanda yapılması gerekir', 'İndirim oranına tabi iadelerin indirimlerinden kaynaklanan iadelerin şu kadar zamanda yapılması gerekir' diye şu an itibariyle onun çalışmasını yapıyoruz. Sayın bakanımıza da sunduktan sonra o da kamuoyuyla paylaşacak."
Denetleme elektronik ortamda yapılacak
Kilci, gelecek dönemde denetimin elektronik ortamda yapılması noktasında önemli gelişmeler kaydedileceğini, eskisi gibi inceleme elemanının gidip "getir şu defteri bakayım" şeklinde değil, "Şu muhasebe sistemlerine girip, oradan kontrol edeyim" şeklinde olacağını, şu anda bile muhasebe sistemlerinin yüzde 100'e yakınının elektronik ortamda tutulduğunu kaydetti.
Kağıt fatura düzenleyen 1 Ocak'tan itibaren fatura düzenlememiş sayılacak
Gelir İdaresi Elektronik Uygulamalar Daire Başkanı Uğur Doğan da e-fatura oluşturması gerekirken kağıt fatura düzenlemeye devam eden mükelleflerin, 397 Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ndeki hükme göre, 1 Ocak'tan itibaren hiçbir şekilde fatura düzenlememiş sayılacağı uyarısında bulunarak, "Dolayısıyla bunun yaptırımı oldukça ağır. 'Ben faturamı elektronik yerine kağıt düzenledim ne olur ki' diye düşünüyorsanız idarede çok ciddi ihtilaflara düşersiniz. KDV indirimleriniz reddedilir. Bu konuda risk almanızı tavsiye etmeyiz" diye konuştu.