'Islah organize bölgeler' geliyor
OSB'ler dışındaki sanayi tesisleri OSB olarak değerlendirilecek.
Canan SAKARYA
ANKARA - 15 Nisan 2000 tarihinden önce imar planlarıyla sanayiye açılan alanlarda kurulu olan sanayi tesisleri de artık organize sanayi bölgesi sayılacak ve OSB'lerin ortak altyapı kurarak sağladığı avantajlardan yararlanabilecekler. Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba teklife önergelerle çok sayıda madde eklenirken Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda da önemli değişikliklere gidildi. Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na 'Islah Organize Sanayi Bölgeleri' başlığıyla geçici bir madde eklenerek, OSB Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce imar planlarıyla sanayiye açılan alanlarda kurulu olan tesisler için düzenleme yapıldı.
1 yıl içerisinde başvuru yapılacak
Komisyonda kabul edilen maddeye göre, mer'i plana göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanlar için, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde başvuru yapılacak. Valilikçe uygun görülmesi halinde, hazırlanan gerekçe raporuna istinaden ilgili kurumların katılımıyla, vali başkanlığında oluşturulacak olan ıslah komisyonunun da ıslah şartları çerçevesinde ele alınarak bu alanlar OSB olarak değerlendirilebilecek.
Bakanlık, OSB yer seçimi komisyon üyesi olan kurum ve kuruluşlardan alacağı görüşler doğrultusunda OSB sınırlarını belirleyecek. Tespit edilen ıslah şartları çerçevesinde tüzel kişilik kazanan OSB'lerde, kanunla getirilen tüm izin ve ruhsat yetkileri, ıslah çalışmaları tamamlanıncaya kadar genel mevzuat hükümlerine göre yürütülecek. Süresi içinde ıslah şartlarını tamamlamayanlar OSB niteliğini kaybederek, sicilden terkin edilecek. Buna ilişkin usul ve esaslar OSB Uygulama Yönetmeliği'nde belirlenecek.
Rekabet güçleri artacak
Önergenin gerekçesinde OSB Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 15 Nisan 2000 tarihinde önce ilgili idareler tarafından yapılan imar planları ile sanayiye açılmış alanlarda kurulu tesislerin OSB alanlarının avantajlarından yoksun olduklarına dikkat çekilerek, OSB'ler gibi bir araya gelerek ortak altyapı tesisleri kullanma imkanına sahip olamadıkları kaydedildi. Yapılacak düzenleme ile sanayinin disipline edilerek, çevresel etkilerin minimize edileceği, bu alanlar üzerinde enerji, su, gaz ve arıtma gibi ortak altyapı tesislerinin kurulmasına imkan sağlanacağı, girdi maliyetlerinde sağlanacak tasarruf ile rekabet edebilirliğin artırılacağı kaydedildi.
16 bin 500 parsel yatırımcıya tahsis edilecek
Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na eklenen diğer bir geçici maddeye göre, organize sanayi bölgelerinde (OSB) tahsisi yapılmamış yaklaşık 16 bin 500 parsel, yatırımcılara en az 10 kişilik istihdam sağlama şartıyla tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilecek. 5084 Sayılı Kanun çerçevesinde toplam 54 ilde 117 OSB'de 6 bin 697 başvurudan 3005 adedinin parsel tahsis işlemi gerçekleştirilmesine rağmen mevcut OSB'lerde tahsisi yapılmamış 16 bin 500 adet parsel bulunuyordu.
Kabul edilen önergeye göre, il ve ilçelerin sosyoekonomik durumları dikkate alınarak OSB'lerdeki parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisleri Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Bakanlık kredisi kullanan OSB'lerdeki tahsis edilmemiş parseller; gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilecek. Bunun için en az 10 kişilik istihdam öngören yatırım şartı aranacak.
Bu durumda tahsis edilen parselin değeri, bakanlık tarafından OSB'ye verilen kredi geri ödemesinden mahsup edilecek. Yatırımcının belirlenen şartlara uymadığının veya öngörülen sürede yatırımını tamamlamadığının tespiti halinde yargı kararı aranmaksızın parsel tahsisi iptal edilecek. Bu durumda taşınmazın üzerindeki tam yapı ve tesisler OSB tüzel kişiliğine intikal edecek. En az 10 kişilik istihdam şartı, Tarıma Dayalı İhtisas OSB'lerde aranmayacak.
2 yıl için geçerli olacak
OSB'lerde arsa tahsisine ilişkin uygulama kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl süre için geçerli olacak. Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla iki defa ikişer yıl uzatılabilecek. Komisyonda kabul edilen diğer bir önergeye göre, kooperatifler ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, denetçileri; kooperatifler ve üst kuruluşlarının işletmelerinde, iştiraki olan teşebbüslerinde, şirketlerinde, vakıflarında yönetim veya denetim kurulu üyesi olamayacak, personel olarak veya başka bir şekilde ücretli görev alamayacak. Bu şekilde görev yapanlar kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 1 ay içinde bu görevlerinden birisini seçecek.