'Halk iradesiyle gidecek'

Davutoğlu, "Suriye Ulusal Konseyi ya da muhalefetine silahlı bir mücadele telkininde bulunmadık, bulunmayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir televizyon kanalında, Suriye'deki durumla ilgili son değerlendirmelerinin sorulması üzerine, bu tür süreçlerde dönüm noktası niteliğinde olaylar yaşandığını, Hula katliamının da böyle bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Hula katliamına kadar 15 bini aşkın Suriyeli'nin öldürüldüğünü, 20 bin insanın kayıp olduğunun belirtildiğini ve milyonlarca insanın yerlerinden edildiğini ifade eder Davutoğlu, "Hule katliamı şunu ortaya koydu. Suriye'de kendi halkına karşı maalesef acımazsızca ağır silahlar kullanan bir rejim ve bu rejimin desteklediği bazı milisler var" dedi.

Davutoğlu, "Biz hiçbir zaman bölgemize dışarıdan bir müdahale olmasını istemeyiz, uluslararası bir sorun olmasını istemeyiz. Biz hiçbir zaman Suriye muhalefetine, Suriye Ulusal Konseyi ya da muhalefetine silahlı bir mücadele telkininde bulunmadık, bulunmayız. Hiçbir yerde de böyle bir yöntemimiz olmadı" diye konuştu.   Esad'ın nasıl gideceği yönündeki soruyu yanıtlarken Davutoğlu, "Esad Suriye halkının iradesiyle gidecek. Hep baştan beri söylediğimiz, Suriye halkının kendi kaderine ağırlığını koyması" dedi.

"Bütün yolları denemek durumundayız"

Esad'in nasıl gideceği yönündeki soruyu yanıtlarken Davutoğlu, "Esad Suriye halkının iradesiyle gidecek. Hep baştan beri söylediğimiz, Suriye halkının kendi kaderine ağırlığını koyması" dedi. Askeri bir seçeneğin masada olup olmadığı sorusu üzerine Davutoğlu, "Hepimiz burada elimizi vicdanımıza koymak durumundayız. Bütün yolları denemek ve bütün ihtimalleritüketmek durumundayız. Hiç kimse, hele hele Türkiye gibi bir ülke, herhangi bir şekilde askeri müdahaleyi ilk ve öncelikli bir seçenek olarak düşünmez" diye konuştu. Bosna-Hersek'te 3,5 yıl yürütülen katliama uluslararası toplum tarafından seyirci kalındığını anımsatan Davutoğlu, bu katliamda uluslararası toplumun geç tepki vermesi yüzünden 300 bin insanın öldüğünü, 100 bin kadının tecavüze uğradığını anımsattı.

Davutoğlu, "İç savaşın ortaya çıkmaması için uluslararası toplumun tedbir alabilmesi lazım. Bu tedbir BM Güvenlik Konseyi'nde çok kararlı bir tutumun sergilenmesi ve ortak bir uluslararası pozisyonun belirlenmesi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir