'Gıda fiyatları küresel fiyatlara uygun'
FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, "Kuraklık gıda fiyatlarını etkiledi. Spekülasyonlar da söz konusu olabiliyor. Satın alma gücüne göre Türkiye'de gıda fiyatları küresel fiyatlara uygun" dedi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de yükselmesinin yerel üretim trendlerine bağlı olduğunu belirterek, "Satın alma gücüne göre Türkiye'de gıda fiyatları küresel fiyatlara uygun" dedi.
FAO'nun Avrupa ve Orta Asya'daki gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme üzerine ilk defa yayınladığı raporu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda basın toplantısıyla açıklandı.
Basın toplantısında raporu değerlendiren Shoji, söz konusu analizin Türkiye'yi de içine alan 53 üye ülkeyi kapsadığını söyledi. Shoji, Avrupa ve Orta Asya'daki ülkelerin gıda güvenliklerini sağlamak için farklı stratejiler benimsediklerini bildirdi.
Ülkelerin açlıkla mücadele için attıkları adımların çeşitlilik gösterdiğini aktaran Shoji, şöyle devam etti:
"Ülkelerde yaşanan deneyimlere bakarak bazı tekrar eden ögeleri rahatlıkla görebiliriz. Kapsayıcı ekonomik gelişme, tarımsal modernizasyon, kırsal kalkınma, aile çiftçilerinin desteklenmesi, etkili sosyal koruma mekanizmalarının varlığı ve farklı faaliyetlerin birbiriyle uyum içinde olması bunlardan bazıları. Bu ögeler, tesadüfi olarak karşımıza çıkmıyor. Bunlar; hükümetlerin, sivil toplumun ve devlet dışı aktörlerin daha kapsayıcı bir kalkınma süreci için ısrarlı çabalarının bir sonucudur."
"Gıda fiyatları küresel fiyatlara uygun"
27 Mayıs'ta yayımlanan "Dünyada Gıda Güvensizliğinin Durumu 2015 Raporu"nun, küresel ölçekte yetersiz beslenen insan sayısının son 25 yılda ilk defa 800 milyondan az olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Shoji, şunları kaydetti:
"Bu, 1990'lardan beri 216 milyon insanın açlıktan kurtulduğu anlamına geliyor. Fakat, dokuz kişiden biri hala sağlıklı, aktif ve üretken bir hayat sürdürmek için yeterli gıdaya ulaşamıyor. FAO olarak gıda üretiminin artması için çok çaba harcadık. Bugün çabamız, açlığın sona erdirilmesine odaklanıyor. 2015 Uluslararası Toprak Yılı ilan edildiği için sağlıklı gıdanın sağlıklı topraklarda, sağlıklı tohumlarda ve sağlıklı gıda sistemlerinde başladığını hatırlatmak isterim. Eğer kendi görevimizi yaparsak sıfır açlık, kendi yaşam süremiz boyunca gerçekleştirebileceğimiz bir hedefe dönüşebilir."
Gazetecilerin, dünyada gıda fiyatlarının düştüğünü, Türkiye'de ise arttığını hatırlatması üzerine Shoji, "Kuraklık gıda fiyatlarını etkiledi. Spekülasyonlar da söz konusu olabiliyor. Satın alma gücüne göre Türkiye'de gıda fiyatları küresel fiyatlara uygun" ifadesini kullandı.
"Ekonomik büyümeye yoksun kesim dahil edilmeli"
FAO Programlar Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman da Türkiye'nin ekonomik büyümesine yoksul kesimin dahil edilmesi gerektiğini belirterek, bunun için yoksul ailelerin verimliliklerinin ve gelirlerinin artırılarak gıdaya ulaşmalarının kolaylaştırılması gerektiğini dile getirdi.
Ahaduzzaman, Türkiye'de devlet tarafından sosyal korumanın yetersiz beslenme oranının düşürülmesi için şart olduğunu belirterek, "Bunun için okul beslenme programı, yoksullara nakit para verilmesi, kırsal kesimde piyasaya erişimin kolaylaştırılması, istihdam sağlanması gerekir" dedi. Ahaduzzaman, Türkiye'nin dünyada en fazla tarım ürünü ihraç eden 10 ülke içerisinde yer aldığını anımsattı.
"Açlıkla mücadelede mesafe alındı"
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde açlık sorunu ile mücadelede mesafe alındığına vurgu yapılan raporda, söz konusu bölgelerde dengesiz beslenmenin hala sorun olmaya devam ettiği bildirildi.
Türkiye'de yetersiz beslenme oranının yüzde 5'in altında seyrettiğine değinilen raporda, "Türkiye, hem BM'nin Binyıl Kalkınma Hedeflerinin açlık maddesine, hem de Dünya Gıda Zirvesi'nde konulan hedeflere ulaşan ülkelerden biri olma özelliğini taşıyor" ifadesine yer verildi.
Reformlar gıdaya erişimi kolaylaştırdı
Söz konusu rapora göre, Avrasya bölgesinde yetersiz beslenme oranı yüzde 5'in altında kaldı ve uluslararası kabul gören Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşıldı. Bölgede 1990'lı yıllarda 9,9 milyon açlık çeken insan varken, bu sayı bugün 6 milyona indi. Bu sonuçla, açlık çeken insan sayısının yarıya düşürülmesi hedefine yaklaşıldı.
FAO tahminlerine göre, bölgedeki hemen her ülke nüfusu, ortalama kalori seviyesine ulaştı. Bölgedeki ülkelerden Tacikistan'da, gelişme gösterilmesine rağmen açlık oranının hale yüksek olduğu bildirildi.
Raporda, bölgede bulunan zengin ve yoksul ülkelerde mikrobesin yetersizlikleri ve aşırı kiloyla ortaya çıkan dengesiz beslenme sorununa dikkat çekildi. Çocuklarda obezitenin artmasının, özellikle eski Sovyet ülkelerinde ve Balkan ülkelerinde sağlık sisteminde finansal yüke neden olduğu ifade edildi.
Son 15 yılda, açlığın azaltılmasıyla birlikte gıdaya erişim bir sorun olmaktan çıkma yolunda olduğunun belirtildiği rapora göre, bunun nedeni olarak Avrupa ve Orta Asya'daki kurumsal reformlar ve yüksek kalkınma oranları gösterildi.