'EMITT, Türkiye’nin bir ürünü haline geldi'

EMITT Turizm Fuarı’nın bu yıl 20’ncisini organize ettiklerini söyleyen Hacer Aydın, fuarın turizmin gelişmesine önemli katkılar sağladığını, bu nedenle devlet tarafından sahiplenildiğini ve adeta Türkiye’nin bir ürünü haline geldiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - ITE Turkey tarafından organize edilen dünyanın en büyük 5 turizm fuarından birisi olan EMITT Turizm Fuarı, bu yıl 20’nci yılını kutluyor. 20 yıl önce ilk fuarı sadece 8 ülkeyle gerçekleştirdiklerini anlatan ITE Türkiye Turizm, Seyahat, Moda Grup Direktörü Hacer Aydın, bu yıl 80 ülkeyi hedeflediklerini ve sloganlarının da ‘8 ülkeden, 80 ülkeye EMITT’ olduğunu kaydetti. Geçen yıllar içerisinde Türkiye’de turizmin gelişmesine EMITT’in önemli katkılar sağladığını vurgulayan Aydın, bu nedenle devletin de kendilerini desteklediğini söyledi. Aydın, “Turizm Bakanlığımız ile ilişkilerimiz çok iyi. EMITT’e sahiplendiler. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Son 4-5 yıldır, Turizm Bakanlığı katıldığı yurtdışı fuarlarda bize özel stant veriyor. EMITT bizimdir diyorlar. Yine Türk Hava Yolları aynı şekilde yurtdışında yaptıkları bütün görüşmelerde, ofislerinde EMITT’ten bahsediyor. Dolayısıyla EMITT artık bizden çıkmış durumda. Türkiye’nin bir ürünü haline geldi” dedi. 

Beldeler kendilerini daha iyi tanıtıyor 

EMITT’te beldelerin önemli bir yere sahip olduğunu ve turistik potansiyellerini dünyaya tanıttıklarını ifade eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Belde katılımlarımız çok daha profesyonel hale gelmeye başladı. Beldelerimizi daha fazla destinasyon tanıtımı yapma doğrultusunda uyarıyoruz. Bir paket halinde beldelerini tanıtmalarını istiyoruz. Stantlarında dil bilen hostesler olması gerektiğini söylüyoruz. Beldeler de bu uyarılarımızı çok çabuk hayata geçiriyorlar.” 

Geçtiğimiz yıllarda başladıkları sağlık turizmini biraz daha fazla hayata geçirmeye çalıştıklarından bahseden Aydın, bunun yanı sıra kış turizminin de EMITT’te önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Otel endüstrisine de önem vermeye başladılarını ifade eden Aydın, otellere ürün verenlerin katılımlarının da arttığını kaydetti.

Türkiye, öncelikli pazar haline geliyor

Türkiye’nin tek bir pazara bağlı olmadığını anlatan Aydın, “Bu çok önemli. Türkiye’nin alternatif pazarları çok. Avrupa daha farklı pazarlara açılmaya başladı. O anlamda Türkiye öncelikli pazarlardan birisi. Bu da doğrudan EMITT’e yansıyor” diye konuştu. Ortadoğu ve Rusya’da yaşanan siyasi, ekonomik krizlerin bir miktar olumsuz yansımasını hissettiklerini dile getiren Aydın, şunları söyledi: “Bir yandan çok güzel şeyler de oluyor. Türkiye’nin ikincil market olduğu ülkelerde birincil market olmaya başladı. Uzak Doğu, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinden ilgi arttı. Ortadoğu’da birkaç ülke kaybı oldu. Bu sadece EMITT’te değil, tüm dünyadaki turizm fuarlarında da oldu. Ama öte yandan Türkiye gerek ekonomik açıdan, gerek politik açıdan daha istikrarlı bir görüntü sergiliyor. Tabi son birkaç ay içinde yaşananları saymazsak gerçekten çok iyi bir performansı var Türkiye’nin. Dolayısıyla Türkiye turizm açısından son derece iyi bir dönem geçirdi. 2015’te iki seçimin olması, Rusya’daki kriz olumsuz etkiledi ama bu sonsuza kadar devam etmeyecek. Dolayısıyla 2016’nın daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Bu yıl yaşanan olumsuzluklara rağmen geçen yılın çok üzerinde bir katılım var. Bunlar yaşanmasaydı herhalde salonlar yetmeyecekti bize. Seçim sonrası daha da fazla katılım olacağını öngörüyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir