'Çukurova Bölgesi için yeni liman yatırımı şart'

Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Mersin Limanı’nın kapasitesinin 3 katı işlem hacmini kaldırabilecek nitelikte olmadığını belirterek, Çukurova’da konteyner taşımacılığı için yeni bir limana ihtiyaç olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA (DUNYA) - Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalamasında Adana’nın rolünü değerlendiren Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Sunar Grup CEO’su Hüseyin Nuri Çomu, Türkiye’nin uzun soluklu ve gerçekleşebilir somut hedeflerini içeren 2023 hedefl erinin ticari hayatları boyunca ilk kez karşılaştıkları hedefler olduğu için kendilerini heyecanlandırdığını ve sevindirdiğini söyledi. “Yeni Türkiye” için 2023 hedeflerine odaklanmak gerektiğini vurgulayan Çomu, “ Ülkemizin 2023 stratejisinde birçok konu başlığı olduğu gibi 500 milyar dolar ihracat hedefi de bulunuyor. Dişlinin dönmesi için çarkların da buna uygun hareket etmesi gerekiyor. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mevcut limanların 3 kat daha fazla çalışması gerekliliğini ortaya koyuyor” dedi. 

Çomu, bugün ihracatta olmazsa olmaz niteliğindeki konteynır taşımacılığına uygun limanlar incelendiğinde, Çukurova Bölgesi’nde sadece Mersin Limanı’nın bu tip taşımacılığa uygun olduğunu kaydederek Mersin Limanı’nın da hâlihazırdaki kapasitesinin 3 katı işlem hacmini kaldıramayacağının gayet açık olduğunu vurguladı. Çomu, 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için hangi hamlelerin yapılması gerektiğinin bugünden konuşulması gerektiğini ifade ederek, “2023 hedefl erimizi gerçekleştirmede Çukurova ve Doğu Akdeniz’in üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için bölgemizde yeni bir limana ihtiyaç var. Bir limanın inşaat süresini ve tam kapasite hizmete erişebilme süresini göz önünde bulundurunca, yeni liman inşaatının gündeme bugünden alınması gerektiği oldukça açıktır. Ülke genelindeki mevcut limanların kapasiteleri de incelenerek yeni limanlarla ilgili çalışmalar yürütülmelidir. Bizim Adana için Liman talebimiz, 2023 hedeflerinde Çukurova ve Doğu Akdeniz’e düşen görevi üstlenmek amaçlıdır” diye konuştu. 

Kendi şirketleri olan Sunar Grup’ta da stratejik planlar oluşturduklarının altını çizen Çomu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “2023 hedefl eri için Sunar Grup’un da bugünkü üretim rakamlarını yaklaşık olarak 2,5 - 3 kat arttırması, ihracat rakamlarını da bugünküne oranla 3 kat arttırması gerekiyor ki topyekûn bu hedefe ulaşılması noktasında üzerine düşeni yapmış olsun. Bu hedefl erden daha fazlası olur mu, olursa çok daha güzel olur ama asgari hedeftir bu konan rakamlar. Sunar Grup da bu rakamları benimsemiştir ve kendisine hedef olarak koymuştur. Grup şirketleri ve grubun tamamı için stratejik planlar oluşturulmuştur. Bu hedefl eri dikkate alarak öncelikle bütün şirketlerde ürün gamını ve ürün çeşidini arttırmak üzere Ar- Ge birimine ciddi yatırım yaptık geçtiğimiz yıllarda.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir