'Beyaz et sektörü 14 yılda 10 kat büyüdü, ciro 5 milyar $’ı aştı'
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESDBİR) Başkanı Dr. Sait Koca 600 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan sektörün son 14 yılda yaklaşık 10 kat büyüdüğünü belirterek, cironun 5 milyar doları aştığını bildirdi
HÜSEYİN GÖKÇE
ANTALYA - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya’da başladı. 4 gün sürecek kongrenin açılışına Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan katıldı. Açılışta konuşan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca 600 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan sektörün son 14 yılda yaklaşık 10 kat büyüdüğünü belirterek, cironun 5 milyar doları aştığını bildirdi. Koca, mevzuat kaynaklı sorunların çözülmesi halinde sektörün daha rahat büyüyeceğini ifade ederken, tavuk etine yönelik uzman olmayan kişilerin yaptığı yorumlardan yakındı. Koca bununla mücadele etmek için sosyal medya alanında da yeni bir platform oluşturduklarını kaydetti.
Bilgi kirliliğine sosyal medya önlemi
Koca, “Beyaz et sektörü bu başarıyı Avrupa’dan ileri koşullarda üretim yapan entegre firmalar sayesinde yakaladı. Güçlü yapıdaki firmalarımız sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından izliyor ve gıda güvenliği ilkelerine uygun hareket ederek üretim yapıyor” dedi.
Uluslararası alanda yaşanan gerginlikler ve pek çok ülkedeki büyümenin durmasına rağmen kanatlı et sektörünün yüzde 8.8 büyüdüğüne dikkat çeken Koca, ihracat performansında da artış yaşandığını söyledi.
Türkiye’de özellikle beyaz et sektörüne yönelik bilim adamı unvanıyla çok yanlış yorumlar yapıldığını vurgulayan Koca, “Pek çok insan televizyonlarda araştırma gereği dahi duymadan tavuk etine yönelik yorumlar yapıyor. Bu yorumlar insanların tüketim alışkanlıklarını etkiliyor” dedi. Koca sektördeki bilgi kirliliğini önlemek adına önde gelen firmaların Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu kurduğunu söyledi. Aynı amaç doğrultusunda halkla ilişkiler ve sosyal medya konusunda da özel bir çalışma başlattıkları bilgisini veren Koca, “Sosyal medyada tavuk eti ve kanser kelimelerini yakından takip ediyoruz. Bu konuda herhangi bir yorum yapıldığında hemen incelemeye alıyoruz ve sektöre yönelik rapor hazırlıyoruz” dedi.
Avrupa ile rekabet ediyoruz
Tarım sektörünün de mevzuatta yapılan köklü değişiklikler sayesinde büyük gelişme kaydettiğine vurgulaya Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise, “Beyaz et sektörü Avrupa ile rekabet edebilen birkaç sektörden birisi haline geldi. Dünyada 59 ülkeye tavuk, 21 ülkeye de yumurta ihracatı yapıyoruz” diye konuştu.
2023 hedefi 40 milyar dolar ihracat
Türkiye’nin özellikle tarım konusunda son 10 yıldır üst üste gelişim ve büyüme gösterdiğini kaydeden Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan ise şunları söyledi: “Bu sektördeki büyüme yüzde 9’a ulaştı. Tarımsal gayri safi milli hasıla 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı. Türkiye bu sektörde gösterdiği gelişmeyle dünyada 11. sıradan 7. sıraya, Avrupa’da ise 1. sıraya yükseldi. Hedef dünya 5’inciliği. Türkiye tavukçuluğu belirgin bir gelişme gösteriyor. 720 bin ton üretimi 2 milyon tona çıkarmış. Uluslararası rekabette ‘ben de varım’ı biraz zorlayan bir ülke haline geldi. Türkiye 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyor. Ve bu ürünlerden de 18,2 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyor. 2023 hedefi ise bunu 40 milyar dolara çıkarmak. . Bu kadar büyüyen bir sektörde sorunlar olması da kaçınılmaz ancak birlikte hareket ederek bu sorunların çözülmesi hiç de zor değil.”
Yerli ve yabancı bilim adamları da katıldı
Kongreye yerli yabancı 100’ün üzerinde akademisyen katılırken, aralarında Amerika, Almanya ve Fransa’nın da yer aldığı 27 ülkeden bilim adamı da yer aldı. Toplam bin 500 katılımcının takip edeceği kongrede, 19 oturumda 59 bildiri sunulacak. Kongrede, Kanatlı Yetiştirme, Yem Yasa ve Yönetmelikleri, Tavuk Eti Kalitesi ve İşleme, Kanatlı Yetiştirme, Kanatlı Sağlığı ve Hastalıklar, GDO, Atık Değerlendirme, Kanatlı Besleme, Beslenme ve Beyaz Et, Kanatlı Eti Güvenilirliği, Kanatlı Eti Kalitesi ve İşleme, Kanatlı Hayvan Refahı ve Kanatlı Besleme başlıklı oturumlar düzenlenecek.