'Başkent Doğalgaz hak ettiği değer üzerinden satılacak'
Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme sürece ile ilgili DÜNYA'ya bilgi veren Genel Müdür Halil İbrahim Kırşan, şirket özelleşmeyecekmiş gibi doğalgaz taleplerini karşılamaya devam ettiklerini belirterek, önümüzdeki 5 yıl içinde, 2 milyon abone hedeflediklerini
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Halil İbrahim Kırşan, Ankara'daki altyapı yatırımlarının yüzde 90- 95'lik kısmının tamamlandığını belirterek, bu yıl toplamda 42 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını söyledi.
27 Ocak'ta yapılacak ihalede hiçbir aksaklık öngörmediğini kaydeden Kırşan, "Şirket özelleşmeyecekmiş gibi doğalgaz taleplerini karşılamaya devam ediyoruz. Başkent Doğalgaz hak ettiği değer üzerinden satılacak" dedi.
Kırşan, önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyon abone hedeflediklerini söyledi. Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Halil İbrahim Kırşan, şirketin özelleştirme sürecini ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaları DÜNYA'ya anlattı.
Şirketin, özelleşmeyecekmiş gibi gelen doğalgaz bağlantı taleplerini karşılamaya devam ettiklerini belirterek, özelleştirme sürecinin kamu kurumları adına çok sıkıntılı olduğunu söyledi. Nihai aşamada şartname alan firmalara, yönetici sunumları yaptıklarını kaydeden Kırşan, "Başkent Doğalgaz hak ettiği değer üzerinden satılacak. İptal edilen ihalede verilen 1 milyar 211 milyon dolarlık teklif çok ciddi bir rakamdı. Ancak sorun tamamen teklif sahiplerinin süreci iyi öngörememelerinden kaynaklandı. 10'un üzerinde yatırımcı şartname aldı ve 5-6 firma bilgi odasını kullandı. Herhangi bir aksaklık öngörmüyorum" diye konuştu.
Gaz satışı yüzde 50 arttı
Türkiye'nin ikinci büyük dağıtım şirketi olduklarını aktaran Halil Kırşan, 8 bin 250 km'ye ulaşan yer altı şebekesine sahip olduklarını bildirdi. Kırşan, "Gaz satış hacmimiz 2 milyar metreküp seviyelerinde idi. RSM istasyonunu ve BOTAŞ'tan Baymina santralini devraldık. Bu yılın ilk 6 ayında, geçen sene ilk 6 ayda sattığımız doğalgaza ilave olarak 560 milyon metreküp ilave gaz sattık. Geçen seneye göre gaz satışlarımız yüzde 50 arttı.
2010 yılını 2 milyar metreküp sevilerinde satış hacmiyle kapatmışken, yılsonunda Baymina ve RSM istasyonlarıyla beraber 3 milyar metreküpü aşan bir doğalgaz satış hacmini yakalayacağız" diye konuştu. Kırşan, vatandaştan gelen doğalgaz bağlama taleplerini halen değerlendirdiklerini, 600 km'ye yakın bir altyapı döşemiş olacaklarını kaydetti.
42 milyon TL'lik yatırım
Genel Müdür Halil Kırşan, 1930'lu yıllardan kalan toplam 280 km'ye yakın havagazı hatlarının Ankara için çok ciddi bir risk oluşturduğunu, bu konuda da radikal bir karar alarak 300 km'lik eski havagazı hatlarını yenileyecek bir proje başlattıklarını söyledi. Şu anda 25-30 km'sini tamamladıklarını belirten Kırşan, "Önümüzdeki sene bu hatların hepsi tamamlanacak. Eski hava gazı hatlarını değiştirmeye yönelik 17 milyon TL'lik bir projemiz vardı.
Diğer altyapı hatları ile birlikte toplam 42 milyon TL'lik yatırım yaptık. Yoğun bir şekilde Ankara halkına emniyetli olarak çalışmalar devam ediyor. Havagazı hattı çalışmaları Çankaya, Cebeci, Mamak, Yenimahalle, Emek, Bahçelievler gibi merkezi yerlerde yoğunlaştı. Can güvenliği her şeyin üzerinde. Bu noktada gerekli çalışmaları yürütüyoruz" dedi.
7 bin kaçak ihbarı
Kaçak arama cihazlarının mobil ve sırtta taşınan araçlarla yılda 2 defa sokakları ve caddeleri taradığını belirten Kırşan, doğalgazla ilgili akla gelecek tüm taleplerin Alo 187 hattına geldiğini, bu hatta yazın 3 bin 500 ile 7 bin, kışın 5 bin ile 7 bin arasında talep geldiğini vurguladı. Özellikle sonbahar aylarının doğalgaz tesisatlarının ve bacalarının temizliği için bir fırsat olduğuna dikkat çeken Kırşan, "Kışa girmeden önce tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.
Hedeflerinin sağlıklı bir özelleştirme ortamı sağlamak olduğunu, kamu hizmeti verdiklerini ancak bu şirketin kamuda veya özel sektörde olmasının bir anlam ifade etmediğini belirten Kırşan sözlerine şöyle devam etti: " Kamuda da olsanız özel sektör de olsanız güvenli, sağlıklı, emniyetli doğalgaz arzı sağlamak zorundasınız. Biz de sıkıntısız bir şekilde özelleştirmeye hazır hale getirmek, özelleştirildikten sonra da bu şirketin sahiplerine uygun bir ortam sağlamak istiyoruz."
Hedef 2 milyon abone
Kırşan, Ankara'daki altyapı yatırımlarının yüzde 90-95'lik kısmının tamamlandığını, Gölbaşı, Çubuk, Kazan, Akyurt ve Elmadağ‘da hala ulaşılamadık noktalar olduğunu vurguladı. Abone sayısının 1 milyon 315 bini aştığını aktaran Kırşan, "Her sene 100 bin abone sisteme dahil oluyor. Nihai hedefimiz 5 sene içerisinde 2 milyon aboneye ulaşmak. Hem TOKİ hem de diğer müteahhit firmalar aracılığıyla konut yatırımları devam ediyor. Biz de plan ve projeksiyonları o şekilde yaptık. 2012'den beklentimiz 110 bin yeni abone" dedi.
Şirketin BOTAŞ ve Hazine'ye borcu ödenecek
Kırşan, 5669 sayılı yasa gereği ihale geliri ile özelleştirme giderleri düşürüldükten sonra BOTAŞ ve Hazine'nin borcunun ödeneceğini, geri kalan paranın da altyapı işlerinde kullanılmak üzere belediyeye aktarılacağını anımsattı. Belediye'nin BOTAŞ'a olan sabitlenmiş borcunun yanı sıra Başkent Doğalgaz'ın BOTAŞ'a borcunun 400 milyon TL'den 100 milyon TL'ye düştüğünü kaydeden Kırşan, "Bu konuda bir sıkıntımız yok. Belediye ile borç alacak-verecek ilişkisine dair bir protokolümüz var. Yeni dönemde de belediye ile görüşmelerimiz çok iyi bir seviyeye geldi. Umuyorum ki yakın bir zamanda son nihai alacaklar üzerinde de bir mutabakat sağlayıp bir protokol imzalayacağız" dedi.