'7 ay turizm = 200 bin işsiz' formulü bozulacak
ANTALYA'DAN / Seda TUZLU
Gündemin bir hayli yoğun olduğu dönemden geçiyor Antalya… Her meclis toplantısının hatta fuar açılış toplantılarının gündem maddesi '12 ay turizm'… Otellerde çalışıp, sezon sona erince işsiz kalan binlerce insan senelerce konuşulmuş; Antalya'nın kullanılmayan potansiyeli hep tartışılmış; çareler düşünülmüş. 2010 ise nihayet kolların sıvandığı, start düğmelerine basılan bir yıl oldu…
Kış sezonunda Antalya bölgesindeki otellerin yüzde 85'i kapısına kilit vururken; 7 ay çalışıp, 5 ay işsiz kalan binlerce insan çaresizce yardım beklerken; Antalya'daki tüm kurum ve kuruluşlar '12 ay turizm'i hayata geçirmek için var gücüyle çalışıyor. Kışın kapılarına kilit vuran oteller, kongre turizmiyle, sağlık turizmiyle 12 ay çalışır duruma gelsin diye tüm çabalar.
Sağlık turizminin can suyu projesi için ilk adım Antalya Fuarcılık AŞ'den (ANFAŞ) geldi. Geçen yıl Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki ilk fuarı Hetex Sağlık Turizmi Fuarı'na 4-6 Mart 2010 tarihleri arasında ikinci kez ev sahipliği yapmaya hazırlanan Antalya'da, bu yıl bir de Bölgesel Sağlık Turizmi Platformu kuruldu. ANFAŞ'ta bir araya gelen Antalyalı turizmciler, turizm seyahat acenteleri, tur operatörleri ve bürokratlar, güç birliği yaparak bölgedeki kullanılamayan potansiyeli değerlendirdiler. '200 bin işsiz' içindi her şey… Platform, işe sağlık turizmi kataloğu hazırlayarak ve turizm fuarlarında sağlık turizmini tanıtarak başlayacak. Platformun çıkaracağı sesin tüm dünyada çığlık olması ve yankılanması için Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın desteği şart. İlgili akanlıkların dünya ülkelerinde Türkiye'nin sağlık ve kongre turizmleriyle ilgili bir imaj çalışması yapması, özellikle sağlık turizmi için yabancı turistlerin güvenini sağlaması bu işin olmazsa olmazı.
Sağlık Turizmi Platformu, bölgesel sağlık turizmi katalogu hazırlayacak ve 2010 yılı için bölgesel sağlık turizmi eylem planını oluşturacak. Çalışmalar en önemli turizm fuarları olan Almanya ITB, Rusya MITT, Dubai Arabian Travel ve İngiltere World Travel Market'e yetiştirilecek ve fuarlarda destinasyon tanıtımlarının yanı sıra sağlık turizmi tanıtımı da yapılacak.
'7 ay turizm=200 bin işsiz' eşitliğini bozmak için bir formül de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından geliştirildi. Turizmde geleceğin önkoşulunun turizm etkinliklerinin yılın tamamına yayılması konusunda hemfikir olan ATSO yönetimi, bölgedeki otellerin kongre ve toplantı düzenleme potansiyelini yeterince değerlendirememenin sancısıyla Kongre Bürosu çalışmalarına hız verdi. 14 yıl önce kurulmasına rağmen ilde etkin bir rolü olmayan Büro, yeniden yapılandırma çalışmalarının ardından somut adımlar atmaya hazır. Antalya Kongre Bürosu'na destek sağlanmak için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya İl Özel İdaresi ve TOBB olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla temasa geçilecek.
Bakanlıktan gelecek destek ise merak konusu.
Gerek Sağlık Platformu'nun gerekse Kongre Bürosu'nun attığı adımlar zararın neresinden dönsek kar dedirtecek ciddi adımlar. İlgili bakanlıkların buna ekleyeceği adımlar ise merak ediliyor. Bakalım bir ildeki 200 bin işsizlik rakamı onları harekete geçirmeye yetecek mi?