Güncel tarım kitapları...
“Söz uçar, yazı kalır” deyimi günümüzde çok daha anlam kazandı. Elimizdeki yüksek teknoloji cihazlarından izlediğimiz veya paylaştığımız bir haber, görüntü veya bilgi çoğunlukla o an tüketiliyor.
Bizim kuşak için lise ve üniversite yıllarında en önemli buluşma yeri kitapçı veya kütüphaneydi.
Fakat, internet üzerinden bilgiye ulaşma kolaylığı basılı eserlere olan ilgiyi azalttı. Bu nedenle kitapevlerine, kütüphanelere gidenlerin sayısı her geçen gün azalıyor. Yeni kuşaklar kütüphaneyi görmeden büyüyor.
Kitaplar artık internetten satın alınıyor. Kitapların dijital versiyonu yaygınlaşıyor. Basılan kitap sayısı azalıyor.
Yarının dünyasında kitap olmayacak mı?
Elbette olacak. Ancak ağırlıklı olarak dijital ortamda okunacak.
Kişisel olarak kitap yazma konusunda tembel olduğumu itiraf etmeliyim. Yakın dostlarım, okurlarımdan bazıları “yazılarını biriktiriyorum. Sen yapmazsan ben kitap yapacağım” diye zaman zaman tembelliğimi yüzüme vurur.
Okumaya meraklı dostlar tarımla ilgili kitap önerisinde bulunmamızı istiyor. Tarım, gıda, çevre konularında çok sayıda kitap yayınlansa da henüz kitapçı raflarında “Tarım” diye özel bir bölüm ne yazık ki yok.
Son dönemde yayınlanan ve okunmasında yarar olduğuna inandığım kitaplardan bir demet sunmak istiyorum:
1- Aynı okul sıralarında okumaktan her zaman gurur duyduğum Türkiye’nin en çok okunan köşe yazarı Yılmaz Özdil arkadaşımın Doğan Kitap tarafından yayınlanan “Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda” kitabı 10 yılın çok kapsamlı bir özeti. Bu 10 yılı bilmeden uygulanan tarım politikalarını anlamak, tartışmak zor.
2-”Türkiye’de Tarımın Ekonomi Politiği 1923-2013” kitabı Dr. Necdet Oral’ın editörlüğünde Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından NotaBene Yayınları’ndan çıktı.
3-Gazetemiz DÜNYA’nın yazarı Dr. Yavuz Dizdar HayyKitap’tan çıkan “Yemezler” kitabı ile Bilimsel verilerle gıda-hastalık ilişkisini ele alıyor.
4-Uludağ Üniversitesi’nden emekli olan Prof. Dr. Erkan Rehber’in Ekin Yayınları’ndan çıkan “Tarım Ekonomisi” ve “Organik Tarım Ekonomisi” kitapları rehber niteliğinde.
5-Trabzon Ticaret Borsası Basın Danışmanı Murat Taşkın, fındık sektörünün duayeni Kenan Oltan’ın yaşamını “Fındık Kabuğundan Çıkan Dev” adıyla kitaplaştırdı.
6-Sinek Sekiz Yayınları’nın “Sürdürülebilir Yaşam Kitapları” serisinde bugüne kadar 8 kitap yayınlandı. “Permakültüre Giriş”,”Ekoloji”,”Ekoköyler”,”Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar”, “Çiftçi Haklarına Adanmış Bir Yaşam/İyilerin Yanında”, “Slow Food Devrimi”, “Petrol Değil Toprak”, “Şehirdekiler İçin Sürdürülebilir Yaşam Rehberi” adıyla yayınlanan kitapların her biri başucu kitabı niteliğinde.
7-Çağlar Keyder ve Zafer Yenal’ın “Bildiğimiz Tarımın Sonu/ Küresel İktidar ve Köylülük” kitabı İletişim Yayınları’ndan yayınlandı.
8-Günümüzün en önemli sorunlarından birisi ve tarım için çok önemli olan çevre konusunda Ruşen Keleş’in “100 Soruda Çevre- Çevre Sorunları ve Çevre Politikası” İzmir merkezli Yakın Kitabevi tarafından yayınlandı.
9- Türkiye’de Hidroelektrik Santralleri konusunda verilen mücadeleyi Mahmut Hamsici’nin Dereler ve İsyanlar kitabından okuyabilirsiniz. Kitap 3 baskı yaptı.
10- Son yıllarda doğal tarım çok sık gündeme geliyor. Kaos yayınlarından çıkan Masanobu Fukuoka’nın kaleme aldığı “Doğal Tarımın Yolu- Felsefesi ve Uygulaması” kitabı bu konuyla ilgilenenler için yol gösterici bir kaynak.
11-Ege Üniversitesi’nden Prof.Dr.Tayfun Özkaya’nın editörlüğünde “Nasıl Bir Organik Tarım” kitabı Yeni İnsan Yayınları tarafından yayınlandı.Organik tarıma farklı bir bakış açısı sunuyor.
12-Ekmeğin ve buğdayın serüvenini Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Ekmeğimiz” kitabından okuyabilirsiniz. Predrag Matvejevic’in yazdığı kitap Meryem Mine Çilingiroğlu tarafından Türkçe’ye çevrildi.
Okuduğumuz ve bize gelen kitapları bundan sonraki yazılarda da paylaşmayı sürdüreceğiz. Herkese iyi okumalar.