Kış depresyonu sizi eve kapatmasın
Bugünlerde uykusuzluk yaşıyor, kendinizi çok yorgun ve mutsuz hissediyorsanız, iştahınız artma eğilimde ise dikkat edin.
Bugünlerde uykusuzluk yaşıyor, kendinizi çok yorgun ve mutsuz hissediyorsanız, iştahınız artma eğilimde ise dikkat edin. Çünkü kış depresyonunu yakalanmış olabilirsiniz. Uzman Klinik Psikolog İrem Can Esenkaya kış depresyonunu ve korunma yöntemlerini anlattı.
Kış karamsarlığı, sonbaharda başlayıp kış aylarında devam eden ve her sene aynı zamanlarda görülen bir depresif duygu durumudur. Bu duruma kış depresyonu denilmesinin sebebi hep aynı mevsimde tekrar etmesidir. Kış depresyonunda, kişi olumlu olaylar yaşadığı halde kendini depresif hissedebilir. Kış mevsiminin insanlar üzerinde belirli etkileri vardır. Bu etkilerin nedeni azalan güneş ışınlarıdır. Güneş ışınları azalınca kişinin biyolojik saati bozulabilir, duygu durumunu etkileyen hormon olan serotonin (mutluluk hormonu) azalır ve uykuyu etkileyen hormon olan melatonin seviyeleri artar. Bu bozulmalar mevsimsel depresyona zemin hazırlayan en önemli unsurlardır.
Kış depresyonu belirtileri nelerdir?
Mutsuz hissetme, umutsuzluk, kaygılı olma, enerji düşüklüğü, kollarda ve bacaklarda ağırlık hissi, sosyal hayattan geri çekilerek içine kapanma, fazla uyuma, zevk veren aktivitelerin zevk vermemesi ve özellikle karbonhidrat tüketimi isteğinde artış olarak görülen iştah değişiklikleri olarak sıralanabilir. Bu belirtiler sonucunda hem kişi konsantrasyon bozukluğu yaşamaya hem de sosyallik azaldığı için gelen hareketsizlik ve yemek yemede artış ile kilo almaya başlar.
Risk faktörleri nelerdir?
Kadın olmak, ekvatordan uzak bölgelerde oturmak- ki biz Türkiye’de yaşadığımız için şanslıyız, ailede mevsimsel depresyon bozukluğu olması ve halihazırda klinik düzeyde depresyon veya bipolar hastası olmak risk faktörleri arasındadır.