Müzik Festivali'nde bu konserleri kaçırmayın!
Nermin Sayın
Bütün duyargalarını açarak hem hayattan, hem kendinden önceki sanat verimlerinden sınırsızca yararlanan Shakespeare, ölümünün 400. yılında, ölümsüzlüğünü yine kanıtlıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özel etkinlikler düzenleniyor Shakespeare için... Çünkü o yalnızca dahi bir şair ve oyun yazarı değil artık, gerçek bir sanat fabrikası... Eserleri tiyatroda, sinemada, balede, müzikte, resimde, heykelde, kısacası her yerde, her an karşınıza çıkabilir. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda 1-24 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceği 44. İstanbul Müzik Festivali'nde olacağı gibi. Festival Direktörü Yeşim Gürer Oymak ve ekibi, ustanın “12. Gece”de kullandığı “Eğer müzik aşkın gıdasıysa, durmadan çalınız” repliğini pusula kabul etmişler bu yılki festivale ve titizlikle iz sürerek dolu dolu bir program oluşturmuşlar. Yani “Kelimeler, kelimeler, kelimeler” demiyor da Shakespeare, “Notalar, notalar, notalar” diyor bu kez! Biletleri 13 Şubat'ta satışa sunulacak olan festivalin öne çıkan etkinliklerini birlikte inceleyelim mi?
Yaz gecesinin meşhur rüyası
Madem tema dedik, önce Shakespeare'den başlayalım. “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, şamatasıyla en sevilen oyunlarından usta yazarın. Mendelssohn da kayıtsız kalmamış bu cümbüşe, müzikseverlerin çok iyi bildiği gibi. Kökleri Shakespeare'in memleketi Stratford-upon-Avon’da olan Orchestra of the Swan ve soprano Ayşe Şenogul'a, 3 Haziran'daki konserde sahnemizin nadide aktrislerinden Tilbe Saran (üstte) da oyundan bölümlerle eşlik ediyor.
Müzik Festivali'nde oyuncular da sahnede
Shakespeare esinli ikinci bir konser daha var, festivalin temasıyla aynı başlığı taşıyor: “Eğer müzik aşkın gıdasıysa durmadan çalınız.” Sahnede Rus piyano okulunun yeni temsilcilerinden Alexei Volodin (üstte), yine Tilbe Saran ve Mert Fırat var. Piyanistin “Romeo ve Juliet”, “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Kral Lear”den esinlenmiş büyük bestecilerin eserlerini seslendireceği gecede, Saran ve Fırat da eşsiz replikleri fısıldayacaklar sahneden. Konser 10 Haziran’da, Saint Antuan Alt Kilisesi’nde.
Fotoğraf: Marco Borggreve
İdil Biret'ten üç günlük maraton
Bu yıl klasik müzik “harika”larımızdan İdil Biret (üstte), 75. yaşını kutluyor. İyi müzisyen kutlamayı nerede yapar? Elbette enstrümanı başında! Üstelik İdil Biret, 3 gün geçecek piyanosunun başına, festival için. 2-5-8 Haziran'da farklı mekânlardaki üç konserle çıkacağımız piyano maratonu, Biret'in barok dönemden 20. yüzyıla uzanan eşsiz repertuarıyla gerçek bir şölene dönüşecek. İdil Biret'e “nice yıllara” demek isteyen müzikseverler, bu maratonu kaçırmasın!
Fotoğraf: Harold Shapiro