Yazın şişmanlatan 6 neden
Yaz mevsimini en çok da meyve ve sebze çeşidi arttığından, daha fazla yiyecek seçeneği bulduğumuzdan severiz.
Yaz mevsimini en çok da meyve ve sebze çeşidi arttığından, daha fazla yiyecek seçeneği bulduğumuzdan severiz. Ancak insan sağlığı için zararlı olan ve kilo almaya neden olan tek tip beslenme, özellikle yaz mevsiminde sıkça düştüğümüz tuzaklardandır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil, kış mevsiminde hareketsizliklik, ağır, yağlı yiyecekler tüketme nedeniyle kilo alınmasına karşın yazın bol meyve tüketmek, tek tip beslenmek, geç saatte yemek, açık büfelere sık uğramak, büyük boy meyve suları, kremalı kahveler nedeniyle kilo vermek yerine kilo aldığımızı belirtiyor. İşte yaz mevsiminde kilo almamıza neden olan başlıca 6 neden:
1 - MEYVE TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN, BOL YAĞ TÜKETMEYİN
Elbette meyveyi yaz aylarında bol tüketmek sıvı ihtiyacımızın karşılanması, vitamin ve minerel dengelerinin sağlanması açısından önemlidir. Ancak her besinde olduğu gibi meyvede de aşırı tüketim fazla kilolar olarak karşımıza çıkıyor.
2 - TEK TİP BESLENMEYİN
Bir kişinin günde sadece meyve yemesi, sadece yağlı yiyecekler tüketmesi ya da sadece sebzeyle beslenmesi sağlıklı bir beslenme olarak adlandırılamaz. Kadınların günde ortalama 2000-2200, erkeklerin ise ortalama 2500 kalori almaları gerektiği teoride hep vardır. Tüm besin gruplarından beslenme uzmanlarının kişiye, yaşa, cinsiyete, yaşam risklerine, var olan hastalıklara göre hazırladıkları planlarla kilonun sağlıklı seviyelerde tutulması mümkün olabiliyor.
3 - VAZO GİBİ BARDAKTA MEYVE SUYU İÇMEYİN
Son yıllarda büyük boy, adeta çiçek vazosu kadar büyük bardaklarda meyve suyu tüketmek moda oldu. Evde bir bardak portakal suyu elde etmek için ortalama 4-5 portakalın suyunu sıkıyoruz. Oysa günde sadece ara öğünlerle beraber 5-6 porsiyon meyve yemek sağlıklı.