Tuz Gölü flamingo cennetine dönüştü
Kuruma tehdidi altında bulunan Tuz Gölü'nde 2012 yılında 20 bin 275 flamingo yavrusu kuluçkadan çıkarken, bu sayı bugüne kadar dünyada tespit edilmiş en büyük flamingo kolonisi olarak kayıtlara geçti.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sulak alanların hızla kuruması ve özelliklerini kaybetmesi nedeniyle son yıllarda sayıları giderek azalan flamingoların Tuz Gölü'nü kuluçka ve yaşam alanı olarak seçtiğini söyledi.
Tuz Gölü'ndeki flamingo üreme kolonisinin 1960'lı yılların sonunda keşfedildiğini belirten Yılmaz, "Flamingo kolonisi keşfedildiğinde barındırdığı kalabalık popülasyon tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Tuz Gölü'nün güneyindeki çamur düzlüğü, flamingoların tüm Akdeniz Havzası'ndaki önemli üreme alanlarından bir tanesi ve Türkiye'deki en büyük üreme kolonisi. Türkiye'de Tuz Gölü dışında flamingoların düzenli olarak üredikleri tek alan ise bir diğer ÖDA (önemli doğa alanları) olan Gediz Deltası'dır" diye konuştu.
Doğa Derneği'nin 2003 yılından itibaren Tuz Gölü üzerinde, uçakla flamingo yavrularını ve çevre koşullarını incelediğini kaydeden Yılmaz, şu bilgiyi verdi:
"Doğa Derneği uzmanlarımız, her yıl üreme döneminde tek motorlu bir uçakla Tuz Gölü'ndeki üreme adaları üzerinde uçuyor. Bu uçuşlar sırasında Melih Özbek Dijital Akademi desteği ile çok sayıda hava fotoğrafı çeken araştırma ekibimiz, daha sonra bu görüntüleri, Fransız 'Tour du Valat' uzmanlarıyla birlikte analiz ederek, Tuz Gölü'nde üreyen flamingoların ve yumurtadan çıkan yavruların sayısını belirliyor. Bu yöntemle çevre koşullarında yaşanan değişimlerin popülasyon üzerindeki etkisi de belirleniyor."