TTK arşivi ilk kez görüntülendi
Büyük Önder Atatürk'ün fikri temellerini attığı, 1931'de kurulan Türk Tarih Kurumu (TTK), 82 yıldır Osmanlı ve Türkiye tarihine ait önemli belge ve resimleri muhafaza ediyor.
Görevliler dışında kimsenin giremediği, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine düşülen önemli notlar, kişilere ait belgeler ve fotoğrafların yer aldığı arşiv ve ihtisas kütüphanelerinin kapıları ilk kez AA'ya açıldı.
Bu belgeler arasında Atatürk ve Enver Paşa'ya ait özel koleksiyonlar, Osmanlı Hukuk Sistemi'nin kaleme alındığı Külliyat'ı Kavain, Dr. Akil Muhtar Özden'in Atatürk'ün hastalığına ilişkin tuttuğu günlüğün fotokopisi, İsmet İnönü'ye ait yazışmalar, Kazım Orbay, Enver Paşa ve arkadaşlarının 1914-1918'deki faaliyetleri, Ord. Prof. Süheyl Ünver'in kültür tarihine ait notları ve çok sayıda sulu boya resim, Sadrazam Tevfik Paşa ve 31 Mart Vakası'na ilişkin belgeler, Hatay ile ilgili belgeler ve notlar, Ermeni olaylarına ait belgeler ile fotoğraflar bulunuyor.
TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, yaptığı açıklamada, TTK Arşivi'nde Atatürk'ün yanı sıra devlet adamlarının, sanatçıların, eğitimcilerin ve komutanların bağışladığı çok sayıda önemli belge ve fotoğrafı sakladıklarını söyledi.