Robotlardan yapay bulutlara 2012’nin en parlak 25 buluşu
Okan Umruk / Dünyanın önde gelen dergilerinden Time, 2012 yılının en dikkat çekici buluşlarını yayımladı. Buluşlar arasında 3 boyutlu yazıcıdan bir oda içinde bulut oluşturulmasına olanak tanıyan yönteme kadar pek çok icat bulunuyor.
Dünyanın önde gelen dergilerinden Time, 2012 yılının en dikkat çekici buluşlarını yayımladı.
Curiosity Gezgini
Geçtiğimiz ağustos ayında Mars’a inen Curiosity (Merak) gezgini şu ana kadar bu gezegeni keşfetmek için gerçekleştirilen en iddialı teşebbüs oldu.
Mars yüzeyindeki Gale Krateri’ne inen 1 ton ağırlığında ve SUV tipi otomobil büyüklüğünde olan Curiosity gezegene gönderilen önceki araştırma araçlarından 10 kat daha fazla bilimsel enstrümanı da beraberinde götürdü. Curiosity’nin gezegen yüzeyine inişi de teknolojinin bu alanda ulaştığı son aşamalardan birini yansıttı. Gezgin yüzeye havada duran bir kapsülden kablolarla adeta bale estetiğiyle indirildi. ıki yıl boyunca Mars’ı inceleyecek olan Curiosity Kızıl Gezegen hakkında şu ana kadar elde edilen en net bilgileri dünyaya gönderecek.
Boeing, Lockheed Martin ve MacDonald Dettwiler adlı şirketlerin birlikte ürettiği Curiosity’nin piyasa değeri 2.5 milyar dolar olarak hesap ediliyor.
El Bahar Kuleleri
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de inşa edilen El Bahar Kuleleri güneş ışığına göre hareket eden dış cephe tasarımıyla ilgi çekiyor.
Sıcaklığın 38 dereceyi aştığı ülkede binaların içini serin tutmak zorlu bir faaliyet olarak değerlendiriliyor.
Aedas mimarlık şirketinin tasarımını yaptığı kulelerde dış cephede yer alan gölgelik ya da panjurlar güneş ışığına göre açılıp kapanıyor.
Böylece binanın ısı kazanımı yüzde 50 civarında düşürülüyor. Daha az klima kullanımı ise El Bahar Kuleleri’nin karbon emisyonunu yılda tahminen 1750 ton azaltıyor.
El Bahar Kuleleri bu yıl Uzun Binalar ve Kent Yaşam Alanı Konseyi’nin (CTBUH) Uzun Bina ınovasyon Ödülü’ne layık bulundu. El Bahar Kuleleri’nin 245 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor.
Deepsea Challenger denizaltısı
İnlü Amerikalı yönetmen James Cameron’ın tasarımını yaptığı araştırma denizaltısı Deepsea Challenger okyanusun en derin çukuru olan Batı Pasifik’te bulunan 11 kilometre derinliğindeki Mariana çukuruna erişti.
Avustralya’da Acheron Project Pty Ltd. adlı araştırma ve tasarım denizaltısı tarafından inşa edilen denizaltı 12 ton ağırlığında ve 7.3 metre uzunluğundaydı. 3 boyutlu çekim yapabilen dijital kameralarla donatılmış olan Deepsea Challenger 1000 atmosfer basıncına (örneğin ayak parmağı üzerinde üç SUV tipi otomobil) dayanacak şekilde tasarlanmıştı. Denizaltı okyanus yüzeyinden dibe iki saatte dalmıştı.
Elektrik motoruyla çalışan denizaltı saatte 3 deniz mili hız yapabiliyordu. Bir kişilik inşa edilen Deepsea Challenger su altında 56 saat kalabiliyordu.
Denizaltının değerinin 8 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.