Kültür başkentinde azınlık ibadethaneleri
İstanbul... İmparatorlukların başkenti, göç yollarının son durağı, batılı oryantalistlerin doğuya açılan kapısı, sanatçıların ilham kaynağı...
Kültür başkenti İstanbul, farklı dine mensup kişilerin kardeşçe yaşadığı şehir... Her semtinde görkemli bir caminin yanı sıra yine görkemli bir azınlık ibadethanesi görmek mümkün. İşte mimarileriyle, tarihleriyle, kültüleriyle, farklılıklarıyla, İstanbul'un çeşitli semtlerinden azınlık ibadethaneleri:
SİNAGOGLAR
İstanbul'un çok kültürlü yapısı içinde Museviler, önemli yer tutar. Özellikle ticaret hayatında büyük rol alan Musevi cemaati, Türkiye'de 500 yıldan fazla bir geçmişe sahip. İşte İstanbul'daki sinagoglar...
AHRİDA SİNAGOGU
Ahrida Sinagogu, Fatih ilçesinin Balat semtinde, Kürkçü Çeşme Sokağı'nda yer alıyor. 15. yüzyılın başlarında yapılan ve adını, kurucularının İstanbul'a göç ettikleri bugün Makedonya Cumhuriyeti'nde yer alan Ohri kentinden alıyor. İstanbul'daki en geniş ziyaretçi kapasiteli sinagogu. Romanyotlar tarafından kurulan bu sinagog, Romanyotlar, Sefaradların altında asimile olmalarıyla zamanla Sefarad sinagogu haline geldi.
Sabetaycıların peygamberi Sabetay Sevi'nin İstanbul'da ibadet etmek için ziyaret ettiği tek sinagogdur.
Ahrida Sinagogu, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 16 Eylül 1987 tarihli kararı ile koruma altına alınmıştır.
NEVE ŞALOM SİNAGOGU
1930'lu yıllarda Galata ve Beyoğlu'nda yaşayan Yahudi nüfusunun artmasıyla, yeni bir ibadethaneye
ihtiyaç duyulmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yeni mezun olmuş olan Mimar Elio Ventura ve Bernard Motola'nın projeleri kabul edilerek 25 Mart 1951'de açılan Neve Şalom, İstanbul'daki en büyük sinagogdur.
"Barış Vahası" anlamına gelen Neve Şalom Sinagogu'nun, Cumartesi duaları dışında en önemli özelliği, Türk Yahudi toplumunun, Bar Mitzva (13 yaş töreni), düğün, Brit-Mila (sünnet) ve cenaze gibi dini törenlerini gerçekleştirebileceği çapta geniş ve modern bir ibadet yeri olmasıdır.